АТАНАС АТАНАСОВ:В МВР са нужни кадрови чистки

Бойко Борисов е некомпетентен човек, който е свързан с определени среди на сивата икономика

 

АТАНАС АТАНАСОВ е роден на 17 май 1959 г. в с. Батин, Русенска област. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” през 1987 г. Работи като прокурор в Разград. До 1995 е директор на РДВР – Разград . После е адвокат.

Секретер на МВР и директор на НСС до 2001 г. В момента народен представител от ДСБ. Член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията за борба с корупцията. Женен, с две деца

 

– Г-н Атанасов, как стана така, че от НСС скочихте в политиката?
– Аз даже и преди 1989 година, особено след това, винаги съм следил много отблизо обществено-политическите процеси в страната. Винаги съм бил обществено ангажиран човек. Така че не ми е било толкова трудно, де да знам, донякъде вътрешна потребност.
– При новото искане за сваляне на депутатски имунитете се очаква Велчев да поиска и вашия?
– Да ви припомня, че аз бях единственият народен представител от този прословут списък, който го размахват постоянно, който още през ранната есен на миналата година  призовах публично вече бившия прокурор Филчев да ми поиска имунитета и заявих, че ако не го направи, това означава, че изпълнява поръчка на Държавна сигурност. А той не го направи. Нямам никакво притеснение. Срещу мене прокуратурата води 3 дела. Първото беше прословутото дело за украинския самолет, което беше прекратно позорно. Целта на това дело беше да се скрие участието на Филчев в освобождаването на самолета. Второто дело, също образувано с цел да се манипулира общественото мнение, беше обвинението за т.нар. “Бръмбъргейт”. Това дело приключи с оправдателна присъда, която влезе в сила с решение на ВКС. Между другото това е една много интересна тема. Самият “Филчевгейт” беше, използваийки терминологията на специалните служби, активно мероприятие от средите на ДС и първи солиден удар срещу правителството на Иван Костов. Нямаше нищо такова, каквото се изписа. Всичко беше измислено. Третото дело, кото стана висящо заради имунитета, който имам, е един абсолютен парадокс, защото то е образувано срещу мен и в диспозитива пише, че аз съм си превишил правата като длъжностно лице – директор на НСС  и съм изготвил и съм подписал доклад за корупцията. Това е просто нон-сенс абсолютен.Така че нека свалят този имунитет и да прилкючи това дело, за да се произнесе съдът. За съжаление прокуратурата вместо да образува дело по този доклад, делото беше образувано по лично подписана жалба от Богомил Бонев. Много просатранна, вътре с всякакви факти, квалификации, но много интересно той се оплакваше от 2 неща. Едното, че с този доклад съм опетнил името на МВР и на второ място с този доклад съм му попречил да стане президент. Ако това второто се е случило, съм помогнал на България.
– В тази връзка понижението на военния прокурор Николай Ганчев от вчера ( 5 април)?
– Мисля, че това специално за Ганчев е само началото на неговото понижение. Той трябва да бъде разследван за извършени престъпления. Това е човекът, който контролираше изпълнението на поръчките на Филчев от Военна прокуратура, а както стана известно на българското общество, от много действия на ВП първа в България за съжаление, особено Окръжната, тя никога по времето на Филчев не работеше по закона, а по заповед. Това беше ескадрон, на който се възлагаха поръчки и аз бях една от тях. Така че там трябва да бъдат извършени драстични кадрови промени именно  на хора, които са извършили престъпления и други, които с поведението си отдавна са доказали, че нямат качества за магистрати.
–  Критиките в доклада на еврокомисаря по разширяването Оли Рен са основно по глава “Правосъдие и вътрешен ред”. Коя сфера според вас е по-зле?
– Аз бих се съгласил с това, което каза преди няколко дни председателят на ВКС – Иван Григоров. На практика слабото звено е работата на МВР, досъдебното производство, т.е. разкриването на престъпленията, обвиняването на лицата и внасянето на обвинителни актове в съда. Защото първо съдът не е орган за борба с престъпността. Съдът е арбитър. В крайна сметка знаете, че в тези процеси има 2 страни – обвинение и защита. Така че не може да се очаква от съда да бъде орган за борба с престъпността. Публично известно е, че прекалено малко количество, даже меко казано е това, са обвинителните актове срещу знакови фигури от  подземния свят. Тази история, която сега разиграва Румен Петков с братята Маргини е, аз не казвам нищо за тях, нито добро, нито лошо, но тя е скалъпена общо взето Румен Петков зае страна в битката, която се води в СИК.
– Кои са 5-те човека в правителството, за които казахте, че са свързани с ДС?
– Вижте, искам да уточня. Аз това го казах на отговор на журналистически въпрос и направих едно бързо изброяване. Те не са 5. Значи става въпрос под министри. Просто преброих в  3 министерства, че има в две двама и в едно друго един бивш агент на ДС.  И казах има най-малко 5 агента на ДС в този екип на зам.министрите. Може и да са повече. А да не говорим за агенции и други възлови длъжности в министерства. Просто това е един изключително сериозен проблем за България и тука искам да посоча като пример Румъния, когато взеха решение, че стават достояние всички архиви на “Секуритате” и с това спечелиха точка пред ЕС пред нас. В България за съжаление, когато комунистите контролират властта, едно от важните мероприятия, които осъществяват е да прикрият своята агентура, защото чрез нея действат в политическите среди.
– Някое име все пак?
– Е, име не искам да казвам. Знаете ли, не че ме е страх, но в крайна сметка аз съм човек юрист и съм учен да спазвам законите. В момента има забрана, защото информацията свързана с ДС, колкото и да е парадоксално 15 години след демокрацията, е обявена за държавна тайна.
– Бойко Борисов и “ГЕРБ”?
– Не е за подценяване това, което се случва, защото с добре подбрани популистки ходове се печели обществено доверие. Но аз много пъти съм казвал, че първо Бойко Борисов е некомпетентен човек и второто, което е за съжаление, той е свързан с определени среди на сивата икономика и на подземния свят и е недопустимо този човек да търси обществена подкрепа,  за да “подредял държавата” след като идва от един свят, който се командва по други правила.
– Корените на престъпността в България?
– Държавна сигурност, червеният генералитет и трансформирането на откраднатите пари от комунистическата партия в икономическа мощ.
– Взривът срещу жерналиста Васил Иванов?
– Отвратително, драстично посегателство срещу свободната журналистика и показва, че бандитите в България нямат респект от властта, а и това е така, защото властта е свързана с тях. За съжаление през последните 4 – 5 г. на важни места в службите за сигурност, които са призвани да се борят с престъпността, бяха разположени хора, чиято задача е не да разкрият, а да прикрият престъпленията. И доказателство за това е, че от тези около 120 поръчкови убийства няма нито едно разкрито.
– Многократно висши служители на МВР декларират, че престъпниците у нас се знаят и престъпните групировки се броят на пръстите на ръцете?
– В МВР е настоящия момент на ниските нива, при оперативния състав има достатъчно информация за извършители на престъпления. Тази информация обаче не се докладва на нивата нагоре?
– Защо?
– Защото тези, които събират информацията знаят, че информацията, с която разполагат за тези престъпни босове засяга и тяхните началници. Докалдвайки тази информация  нагоре най-много да дадат допълнителна информация на началниците си, какво се знае за техните връзки с престъпния свят. И второ, дават си сметка, че най-много да дадат възможност на някой началник да изкара пари. Така че системата е блокирана.
– Как може да се отблокира?
– Кадрови чистки трябва да бъдат извършени там, но това може да бъде извършено само от хора, които не са зависими от  генезиса на организираната престъпност в България.
– Проблемът поколенчески ли е?
– Не. Не е поколенчески. Всичко тръгва от ДС. От железния юмрук на партията. Тука има нещо много интересно. България е единствената страна от Източна Европа извън Съветския съюз, в която  компартията и нейният секретен апарат успя да разиграе през годините една театрална постановка и да бъде внушено на българското общество, че единствените виновници за всичко са агентите на ДС, а офицерите, които са ги вербували са работили за родината. В един тиражиран вестник прочетох, че  този консултативен съвет, който Румен Петков създаде  в началото, когато стана министър, имал и оперативна задача. По този начин били предприети мерки за опазване живота на Любен Гоцев. Изкарвайки го на сцената, като човек на властта и консултант на МВР. По този начин те били респектирали тези, които си мислели за убийство. Това ми се видя много смешно и за пореден път доказва връзката на Румен Петков с червения генералитет.
– Какви книги четете?
– Много чета. Основно неща свързани с историята на България. Документалистика. Изчел съм всичко, което излезе сега след 1989 година, като дневници на видни български държавници, защото за съжаление историята се пише от победителите  и българската история, особено за ІІІ българска държава беше пречупена и все още този въпрос не е решен.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=135

Posted by on апр. 6 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.