АТАКА, ЕРП-АТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО

Hora i vrazkiНа 20 февруари 2014 г. Волен Сидеров и група народни представители от Атака внесоха проект за решение в Народното събрание, което предвижда да се възложи на правителството на страната в едномесечен срок да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензите на енергоразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата.

           На 19 март 2014 г. ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) взе решение да открие процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.  Впрочем като независим регулатор ръководството на ДКЕВР не се избира от Народното събрание, нито президента има квота, а от Министерски съвет. Основанията за отнемане накратко са нарушения от страна на дружествата по отношение на плащания към Националната електрическа кампания (НЕК), поставяйки условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупване на електрическата енергия по преференциални цени. Според информацията на НЕК задълженията са: ЕВН България Електроснабдяване – 216, 6 млн. лв.; ЧЕЗ Електро България – 67.3 млн. лв.; Енерго-ПРО продажби – 63.7 млн. лв., или общо от 347, 6 млн. лв.

            Случайно или не, но предложението на Атака, което все още не е гледано в зала, в рамките на един месец след като е внесено съвпадна със стартирала процедурата за отнемане на лицензи, което според мнозина бе малко вероятно, макар че през последните няколко дни бяхме свидетели на масирана атака на ресорния енергиен министър, както и от народни представители от Коалиция за България към задълженията на ЕРП-тата към НЕК. 

            Трябва да припомним, че предложението, което тогава внесе в НС Атака бе част от 10 точки към управляващите, които последваха след споровете около агитацията на майчин език. Атака точно тогава подкрепи декларацията на ГЕРБ, което обаче не попречи БСП и ДПС да приемат предложената от председателя на Народното събрание декларация. Мнозина разчетоха това като сигнал за прегръдка между Атака и ГЕРБ. Други обаче не отчетоха обстоятелствата – близостта между двата текста, както и предизборната игра и политическа борба, която се наблюдава понякога между Атака и ДПС, за да се извлекат взаимни дивиденти.

            Днес, покрай събитията в Украйна и по точно Крим, отново имаме внесени декларации в парламента, но този път тези на Атака и ГЕРБ са коренно различни. Атака иска да признаем референдума от 16 март в Крим, т.е. тя е в подкрепа на Москва, а от ГЕРБ твърдо застават зад Евромайдана, която доведе на власт новата антируска коалиция. Прегръдката днес е невъзможна, но независимо от това БСП отново изпада в ситуация сама да обира негативите и пасивите, а ДПС отново ще гледа сеир отстрани.

            Когато говорим за случайности и имаме предвид какво е имал предвид мислителят на миналото хилядолетие, според класацията на BBC – Карл Маркс (любим на половината Народно събрание) то случайни неща няма. 

Антон Боянов (политолог)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9098

Posted by on мар. 20 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.