АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ: НЯМА РАЗУМ В АПЕТИТИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА

ЗАЩО СВЕТИЯТ СИНОД НЕ СТРОИ ЦЪРКВИ?

В ГЛОБАЛНИЯ СВЯТ ВСЕКИ СЕ ПРОСТИРА СПОРЕД ЧЕРГАТА СИ

КРЕМИКОВЦИ МОЖЕ ДА СЕ „САМОИЗЯДЕ” ЗА 3 ГОДИНИ, КАЗВА ОЩЕ ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ

Петър Диков е роден на 19 септември 1953 гoдина. Завършил е Висшият Институт за Архитектура и Строителство (ВИАС) в София. В Националния център по териториално развитие е работил в продължение на 27 години. Бил е управител на проектантско студио "ПроАрх" и на Научно изследователски и проектантски институт за регионално и градско планиране и архитектура. От 2006 година е Главен архитект на София. Женен с две дъщери.

 
Г-н Диков, един от бившите кметове на София – Александър Каракачанов, в интервю за Общество.нет беше казъл: „Обичам София, но не я харесвам”. Вие, като главен архитект, харесвате ли я?
Не ми харесват някои части, които не съм в състояние да оправя. Иначе аз си я харесвам. Тук съм роден, тук съм израснал и мисля, че София е град с изключителни дадености. Народът е казъл, че хубавият кон и под скъсан чул се познава. Горе-долу това важи и за София. Като ген тя е прекрасен град. Ще кажа следното: когато един човек е беден, окъсан, мръсен, с мръсни дрехи, на вид изглежда зле, но в момента в който забогатее и се премени става супер. В този смисъл на столицата ни и трябва освежена дреха. Това е и една от целите ни, поради която поех тази гнусна административна работа. Дълго време стоях встрани, докато осъзнах, че ако сами не си помогнем няма кой друг.
Ще имаме ли и ние като други европейски столици „Старое место”?
Според мен ние си имаме. Ако се вгледате оттук, сградата на ДАГ (Дирекция "Архитектура и градоустройство" Бел.ред.) надолу до бул. „Левски” ще видите колко стари къщи станаха прекрасни – нова мазилка, нова дограма, свежа боя. Иска се само малко да се оправят тротоарите, пътните платна. Но това вече зависи от администрацията и от гражданите. Защото всеки в България е твърде правоверен, когато се отнася за другите. Ако може ще прави нарушения непрекъснато, но много се дразни, когато другите правят това.
Твърде много са и спекулациите, че е възможно някой да принуди собственика да действа, да придаде нов вид на сградата, в която живее. Тази песен е изпята. Ние от общината можем само да предложим решение. Нещата са двустранни. А примерно много хора обвиняват администрацията, че е съсипала Лозенец. Това беше квартал с двуетажни къщички, с хубави улички, с тихи дворчета и  много дървета. В случая общината е само една от стъпките  към съсипването –  в началото и в основата са собствениците. Като проектант, и тук в администрацията, аз съм свидетел на алчността им – колкото повече, толкова повече. Това е принципът и на предприемачите, и на собствениците. Ако могат да направят хиляда етажа, ще го сторят. Няма разум в апетитите за печалба. Както се казва в Библията:  „И всички вкупом съгрешихме”. Мисля обаче, че трябва да се обърнем и към себе си. Нека всеки от нас, ето сега идва Коледа, се замисли и да каже „Аз обвинявам и политици, и мошеници, и крадци… ама аз къде съм в цялата тази картинка? След като хвърлям боклука през прозореца, изтърсвам навън покривката заедно с кокалите от пилето, защо същият аз казвам, че е мръсно и непочистено?”.
Кога ще се приеме новият градоустройствен план на София? Не се ли пропуснаха срокове?
Не, срокове за представянето му нямаме. Моите намерения да направим това по-скоро граничат с желанието, отколкото с реалностите. За съжаление има ред обективни и субективни причини, които пречат. Но вече сме на финала. Минати са обсъжданията по райони, имаме екологични оценки и се надявам през януари 2009 да го представим на Общинския съвет.
Коя е драмата на София в момента?
Много са драмите на София. Те са драми и на другите градове, а и на цяла Бълагрия. Лошо управление на всички равнища, слаба администрация, недисциплинирани граждани, липса на мотивация почти у всички да направят нещо хубаво.
По едно време се майтапехме с перифразата на мускетарския принцип: „Всички за един…”, който БСП използва преди изборите. А тя е: „Всеки срещу всеки и всички за… никъде”.  За съжаление този принцип не е резултатният, а е деструктивният.
Според новия градоустройствен план накъде ще расте София? Казват, че посоката е Кремиковци.
На мен ми се иска да расте в тази посока, но трябва да премахнем Кремиковци. Това е едно социалистическо петно, което аз лично ако имам възможността и властта ще премахна на момента. Не може да се поставя на карта живота на двумилионен град, заради 5000 души! Нека те да тежат на съвестта на държавата. Процесите бяха ясни, имаше достатъчно време да се направи необходимото за преквалификацията на работниците, да се търсят възможности за друга работа, да им се осигури обещетение. Сега се вади само социалната карта. 80 хил. души щели да останат без средства, защото се хранят от Кремиковци. Ами че Кремиковци, не работи, откъде са тези 80 хил. души, които ще останат без работа?
Може би в числото влизат и членовете на семействата?
Мога да включат и целия Европейски съюз! Непрекъснато се затварят металургични заводи в целия свят. А на нас тук ни се обяснява как имало опашка от купувачи на Кремиковци. Кой ще го купи? Лъжат! Единствените думи, които мога да употребя са, че това е откровенна лъжа.
Да се премахне Кремиковци означава ли, че ще се съборят сградите?
Отдавна казах и продължавам да твърдя, че Кремиковци може да работи 3 годни, през които да се „самоизяжда”, тоест претопява се старото желязо, произвежда се продукция, печели се въпреки кризата в металургията, защото не се купуват суровини, и след като по този начин Кремиковция се „изяде” ще остане една чиста площадка. Това е!
Смятате ли, че е редно да има Синя зона в София преди да е решен въпросът с паркингите?
Няма начин да няма Синя зона, но аз съм против платеното влизане в цeнтъра, на този етап. Така е в целия свят. Трябва да свикнеш, че удобствата се плащат. Навсякъде! Щом живееш в центъра – плащаш. Преди много години, още когато излизаше в. „Вечерни новини”, написах статия, която се казваше: „Българинът е бедстващ милионер”. Никъде в света няма човек със собственост, който да се оплаква, че е беден. Както това е у нас. Трябва да свикнем, че в глобалния свят всеки се простира според чергата си. Имаме жилище, примерно 100 м2 по 1000 евро за квадрат това са 100 хил. евро. Ами след като си сам и възрастен, и не можеш да го поддържаш замени го с по-малко и ще останат пари, да се плащат редовно консумативите.
Не сте много прав. Пенсионерите по-скоро си плащат сметките, докато по-младите не. Особено на „Топлофикация”. Така е, според мен, по 2 причини. Първата е, че „Топлофикация” не завежда дела, а втората гражданите изчакват да минат 5 г. и сметките им да се опростят по давност.
Сега навлязохме в политически размисли. Проблемът на България е, че през последните 20 г. непрекъснато на всеки българин му се втълпява, че у нас всичко става безнаказано. И това е, уви, у цяло едно поколение. Българинът знае, че каквото и да направи, няма наказание. И това съсипва цялата държава. Съсипва и редовия човек, съсипва и политиката, и съдията, и полицая… Абсолютно всички. Това е то чувството за безнаказаност. Примерно човек си кара раздрънкания опел, гледа пред себе си мерцедес, С класа, паркира срещу знака „Забранено”.  И си казва : „Щом той може, защо пък аз да не мога?”.  И паркира до него. Това е действителността за съжаление. И ако нещо не се промени в тази посока, язък ни за хубавия град, язък за държавата.
Какво става със строителството на метрото?
Метрото е едно от малкото неща, които вървят прекрасно. Да сме живи и здрави след 4 години ще имаме метро с два диаметъра, което ще обслужва половината население на София. За разлика от много други проекти, то е единственият голям, който върви с европейско финансиране. За отсечката „Деница” – „Цариградско шосе” от първия метродиаметър има конкурс за изпълнител и започваме да строим от януари 2009 година. Има проектна готовност и за „Ломско шосе”. Метрото е нещото, за което и аз имам малък принос. На 14 декември тази година ще е първата копка на втория метродиаметър, който е по проект на програма „Транспорт” на Министерския съвет.
Има ли бъдеще трамвайният транспорт?
Едно от добрите качества на София е изключително добре развития трамваен транспорт, независимо от занемарените мотриси. Сега се проектират 4 нови трасета и удължавания на съществуващи. Намерението ни е да пуснем трамвай до Студентски град, до Модерно предградие, покрай Надежда – Северния парк и по Ломско шосе да се свърже с метрото. Големи амбиции имаме за този вид транспорт. Мисля да се пусне трамвай от Дружба, покрай зала „Универсиада”, да отиде чак до Младост. Метрото до Дружба, незнам кога ще стане, но трамваят през Дружба може да докара хората до метростанцията до „Деница” още след 2 години.
Какво става със строителството на Околовръсния път и магистрала „Люлин”?
За Околовръстния път сме на финала. Имаме проекти, може да действаме за европейски пари. Магистрала „Люлин” се строи, мисля че ще бъде завършена през 2010 година.
Предвиждат ли се нови паркове в София?
Завършено е проектирането и от 40 години насам ще има нов парк на територията на община „Възраждане”. Ще бъде зад Зона Б 5. За момента има съдебни спорове, но парк ще се строи.
Защо все застрояват междублоковите пространства?
Отговорът е – защото имаме реституирана земя. Това малоумие върви от 15 г. и кой е виновен? Естествено пак администрацията! Защо се връща земя в чертите на града? Този на когото я връщат, според вас, рози ли сади? Няма такъв собственик. Щом законодателството му е дало право, разбира се, че ще строи.
Вече 15 годни никой не поставя въпроса защо „Законът за земеделските земи” позволи да се връща земеделска земя вътре, в градската структура. И най-големите противници, макар и на думи, не поставят въпроса в основата му, в произхода му. Докато се връща във вътрешнокварталните пространства ще има натиск и искане да се строи.
И още нещо – някой се опитва да политизира този въпрос. Една партия била против, друга – за. Ами партията, която е против, това строителство, защо не действа да се измени законът?
Какво е отношението ви към нашумелият напоследък въпрос за строителство на мюсюлмански просветен център в „Малинова долина”?
Този въпрос, незнам защо, силно се политизира. Представители на Атака искат среща с мен (2 декември 2009 Бел.ред.). Теренът за мюсюлмански център е от 15 години. В момента се опитват да правят политика с искането на мюфтийството за строеж. Забележете как едни политици се хранят с други. Едните питат, защо точно сега мюфтийството поставя въпроса, а другите казват не стройте, отивайте си там, откъдето сте дошли. Всъщност това са 2 полюса на едно и също нещо. Аз така го тълкувам. Но гарантирам, че ще спазя закона. Никой не може да ме принуди да направя нещо извън него! Искането е да се изгради учебен център и дума не се споменава за джамия.
Задават ми се и такива въпроси – защо не строят църкви, а ще се строи джамия? В Младост има определени 3 терена за църкви и това е от 6-7 години. Защо не се пита Светият синод, защо не се строят църкви. Той е богат, имат маса имоти и пари, биха могли да си позволят едно подобаващо дарение.
Щом става въпрос за строителство – ще има ли небостъргачи в София?
Скоро едва ли. Това са скъпи сгради. Искат се много пари за строителство и подръжка. Вижте, какво става с инвестициите. Просто нямам прогноза.
Но нали сме и в земетръсна зона?
Това няма никакво значение. Няма по-земетръсни зони от Калифорния и Япония. А вижте там какво се строи. Погледнете Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего, Киото, Осака… Двуетажни къщи ли строят там или на по сто етажа?
В София има няколко подходящи места за такова строителство. Ще ги покажем в нашия сайт, нека хората да са наясно.
Какво е отношението ви към политиката в страната? Наближават избори…
Аз не съм бил, не съм и няма да бъде член на никоя партия. Нямам партийна обвързаност и нямам желание за подобна стъпка.
Преди много години имах намерение да стана член на БКП – нещо без което не можеше да прогресираш. Не се получи и повече опити не съм правил.
Добре ли работите с Общинското ръководство?
Не се оплаквам. За мен не е важно началникът да ми помага, важното е да не ми пречи. С кмета в това отношение се разбираме.
Спрaвя ли се общинското ръководство с проблемите на столицата?
Не. Но в никой случай не мога да обвиня кмета. Системата е такава, че администрацията в основата си е обречена. Тя така е поставена, че всички я презират и обвиняват – и държавата и общината. Знае се, че една част от хората в тази сфера са корумпирани, друга – не, но всички минават под общ знаменател. В админстрацията ли си, значи си корумпиран. Всеки гражданин мисли така. Без доверие трудно се работи.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БЕЗОТГОВОРНИТЕ ХОРА В СВЕТА

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ: НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА ОБИЧА УНИВЕРСИТЕТИТЕ

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ЗАПОЧНА ДА ДЕЙСТВА КАТО „БЕСЕПАР”

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: МЯСТОТО НА ГЕРГЬОВДЕН Е ВЪВ ВЛАСТТА

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ТРЯБВА ДА ОБЕСЯТ СОФИЯНСКИ НА СМЕТИЩЕТО В СУХОДОЛ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1762

Posted by on дек. 3 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.