Арсений Яценюк: Меркел е лидерът на ЕС, а Путин се нуждае от нови анексирания

Arsenii JatzeniukАрсений Яценюк е роден на 22 май 1974 г. Завършва право в Киев. Работи в банковия сектор. Бил е вицепремир и министър на икономиката. В момента е министър-председател на Украйна

Г-н премиер, когато поехте поста през февруари 2014, сравнихте мисията си с тази на пилот камикадзе. Колко близко сме до сблъсък?

Същият въпрос наскоро ми зададе канцлерът Ангела Меркел. Казах й, че седя на тиктакаща бомба. Тя ми отвърна: „ Преди казахте, че сте камикадзе, а днес бомба с часовников механизъм, така че нещата се подобряват“.

Наистина ли ситуацията е толкова безнадеждна?

Не е безнадеждна, но е сложна. Изправени сме не само пред икономическа катастрофа, а и пред въпроса за войната и мира. Украинците са травматизирани от агресията на Москва, която отне живота на 5000 човека.

Прави ли Западът достатъчно в подкрепа на вашата страна?

Прави каквото може.

Не звучите като доволен човек?

Мястото за маневри на Запада спрямо Путин е ограничено. Положително е, че САЩ и ЕС показаха голямо единство. Путин не го очакваше. Той си мислеше, че може да раздели ЕС, но стана обратното: ЕС наложи санкции и дори ги увеличи. Разбира се, имаме нужда от повече финансова и военна помощ, доставките на оръжие са от ключово значение за нас.

НАТО ясно заяви, че няма военно разрешение на конфликта. Изглежда вие мислите различно.

Едно военно решение не би било най-доброто. Моята цел не е да се започне нова офанзива срещу руските войници, а да се спре Русия от по-нататъшна агресия. Факт е, че ЕС винаги играе по правилата. Путин винаги играе с правилата. В началото мнозина мислеха, че след анексията на Крим звярът ще се успокои. Но той продължи, като подкрепи т.нар. сепаратисти в източна Украйна. Когато започнахме нашата анти-терористична операция, Путин изпрати редовна войска. Успокояването никога не е вършило и няма да върши работа при Путин. Разбира се, някой може да каже, че Крим е принадлежал на Руската империя два века назад. Някой може да спори, коя територия, исторически, на кого принадлежи. Но това не дава право на Русия да нарушава украинският териториален суверенитет.

Планирате да изградите 2000 километра ограда по границата с Русия.

От интерес на Европа е границата между Украйна и Русия да бъде добре защитена и трафикът на нелегални емигранти, оръжие или наркотици да не върви към Европа.

Това ще създаде Желязна завеса между два братски народа

Винаги съм бил предпазлив към тази концепция за „братство“. Честно казано, нямам нужда от роднини, които заграбват земята ми и убиват хората ми.

Какво планирате да направите, за да докарате Путин до компромис?

Зад затворени врати ние дълго мислехме за стратегията за изход на Русия. Ясно е, че Путин трябва да намери начин за излизане с чисто лице от ситуацията. От друга страна, ясно е, че неговите политики го превърнаха в наркоман. Оцеляването му зависи от заграбването на чужди територии. Той се нуждае от нови анексирания. Анексирането на Крим му спечели много овации у дома. Но това няма да трае вечно. Западните санкции започнаха да действат и народът страда. За да поддържа популярността си, Путин трябва да извърши нови международни престъпления. Иначе ще умре политически.

Но проблемът не е само Путин – много руснаци мислят като него.

Това ме притеснява, да. Ако 85 % от руснаците подкрепят анексията на Крим и агресията срещу Украйна, това е много лош знак. Пост-съветското наследство е тежко бреме: повечето руснаци искат да си върнат империята. Единственият начин това да стане е като завземат чужди територии.

Ще се присъедини ли някога Украйна към ЕС, предвид факта, че споразумението за свободна търговия беше сложено на трупчета?

ЕС остава наша мечта. Не трябва да се отказваме. Иначе Путин ще спечели. Неговата цел е да разклати ЕС. Това не е само конфликт между Русия и Украйна. Русия се бие срещу Запада и неговите ценности. Следователно, европейският проект на Украйна не бива да се проваля. Знаем, че тази цел изисква успешни реформи в Украйна, дори ако сега са болезнени.

От колко пари се нуждае Украйна, за да избегне фалита?

Тази година (2014) получихме 9 милиарда от МВФ и отделни държави донори, но платихме 14 милиарда стари дългове. Тази година украинската икономика се сви със 7 %, а индустриалната ни продукция с 10 %. Но винаги трябва да вземате под внимание, че 20 % от промишлената ни продукция беше загубена заради анексията на Крим и това, че не контролираме части от източна Украйна.

Да се върнем на канцлера Меркел. Щастлив ли сте, че тя е начело на Германия, а не някой от предшествениците й – Хелмут Шмит, Хелмут Кол или Герхард Шрьодер? Тримата заявиха публично, че Германия и Западът трябва повече да уважават руските интереси.

Меркел е лидерът на ЕС. Не всичко зависи от нея, но повечето да. Аз бях позитивно зашеметен как Меркел защитава международното право толкова открито и силно. Тя иска мир и стабилност в ЕС и знае, че Русия е проблем за сигурността. Струва ми се, че много германци изпитват известен страх от Русия. Може да чуете неща като: „Нека избегнем конфликтите с Москва, нека успокоим Кремъл“.

Значи Шмид, Кол и Шрьодер грешат?

Нека го кажа така: Меркел е права. Канцлерът се грижи за целия европейски проект, а не за специалните отношения с Москва.

Интервю на Матиас Шеш и Кристов Шулт за сп. Шпигел (със съкращения)

Общество.нет

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10836

Posted by on ян. 4 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.