Арбър Вокри: Ако Движението за Самоопределение и Демократичният съюз на Косово не се договорят за съставяне на правителство, в Косово ще има нови предсрочни избори

Арбър Вокри снимка: фейсбук

Интервю с д-р Арбър Вокри, член на Генералния съвет на Движението за Самоопределение,  специално за Общество Нет

Д-р Вокри, преговорите между Движението за Самоопределение и Демократичния съюз на Косово (ДСК) за създаване на правителство продължават над два месеца. Защо все още не могат да се договорят?

ДСК, като втората по сила политическа партия, печели от постоянната позиция на партията победителка на изборите, Движението за Самоопределение, за нейните „червени линии” спрямо Демократическата партия на Косово (ДПК) и откритото предпочитание за коалиция с ДСК. Тази, последната, е научена да функционира в отношение на сътрудничество с ДПК и нейната логика на управление трябва да претърпи сериозна промяна, за да функционира в рамките на една коалиция с Движението за Самоопределение, нещо, което ДСК преживява като компромис, който има една политическа цена, която да се плати от възможния партньор – Движението за Самоопределение.

Какво ги разделя – само постът на президента или има и други различия?

В най-техническия план на преговорите, ДСК настоява за едно неравно разделяне на постовете и отговорностите, целейки да получи по-голямата част от властта, независимо от факта, че парламентарната група на „Самоопределение” има двама депутати повече. Освен равния брой на министерствата със „Самоопределение”, ДСК цели позицията на председателя на парламента, тази на първи заместник министър-председател и на президента. В Република Косово президентът се избира от парламента и процесът изисква най-малко 80 депутати, който брой не може да се достигне от обединяването на парламентарните групи на двете партии (58). Мандатът на настоящия президент, който идва от ДПК, приключва през април 2021 г. Настояването на ДСК да получи подкрепата на „Самоопределение” за позицията на президента още отсега, когато все още няма споразумение за правителствена коалиция, поражда два проблема. Първо, би дало аргумент на ДСК, че след година и пет месеца, ако не се спечелят и гласовете на други партии за предложението на ДСК за президент, да развали управляващата коалиция. Движението за Самоопределение има интерес от една политическа стабилност и дългосрочно партньорство с ДСК, за да управляват страната. Вторият проблем е свързан с факта, че ако Движението за Самоопределение обещае своята подкрепа за предложението на ДСК за президент, това би означавало, че дава зелена светлина още в тази фаза ДСК да е впусне в преговори с ДПК, нещо, което би отслабило перспективата на една възможна коалиция „Самоопределение” – ДСК.

Има ли вероятност преговорите да се провалят и какво би се случило след едно такова развитие? Нови избори или някаква друга правителствена коалиция?

По-големи са вероятностите този процес на преговори да има успех, отколкото да се провали. Работните групи на двете партии успяха да хармонизират правителствената програма на 100% и изглежда, че споразумението е близко. Но не се изключва напълно нито една възможност. В случай на провал, страната би отишла на нови парламентарни избори. Според Конституцията, парламентът на републиката се конституира, когато на първото свикано от президента заседание се избере неговото ръководство, започвайки от председателя. Председателят може да се предложи само от парламентарната група на победилия субект, който в този случай е Движението за Самоопределение. Именно това е частта от процедурната верига срещу липсата на споразумение с ДСК. Движението за Самоопределение ще блокира процедурата, непредлагайки кандидат за поста на председателя на парламента, и така страната би отишла на нови избори.

Какви са позициите на Движението за Самоопределение относно преговорите със Сърбия?

Движението за Самоопределение има интерес Република Косово да има добросъседски отношения със Сърбия, придържайки се към принципа на реципрочността и разглежда преговорния процес като механизъм за достигането дотам. За една нормализация на отношенията между двете държави, освен признаването на независимостта на Косово, Сърбия трябва да се изправи пред своето минало, да се дистанцира от геноцидните политики, да накаже отговорните за престъпленията, извършени срещу албанците в края на миналия век, да върне тленните останки на жертвите, да отговори за изчезналите лица от последната война, да върне регистрите за раждане на гражданите и на кадастъра, да върне пенсионните фондове на косовските работници, да върне археологическите артефакти, да върне имуществото на Косово, инвестирано на територията на Сърбия и да заплати причинените щети по време на опита за геноцид в периода 1998-1999 г.

Никога няма да има разговори за разделяне или размяна на територии, както и не може да се започне някакъв нов цикъл на преговори без да има една оценка на техния досегашен ход. Същевременно, ще се развива един процес на сближаване на интеграцията с местните сърби в Косово, гарантирайки им всички етнически и граждански права и благопрятствайки тяхната пълна интеграция в икономическия и политическия живот на страната.

Вие сте и общински съветник в Прищина. Кои са най-големите проблеми на столицата на Косово?

В периода на бурната урбанизация през 70-те и 80-те години Прищина е била проектирана като провинциална столица. След последната война преживя утрояване на населението за по-малко от една година, и един „бум” на неконтролираните строежи. Нейната инфраструктура изпадна в колапс, докато нейният изглед се обезличи, които щети са все още далеч от коригиране. Замърсяването достигна до рекордни нива, като често Прищина излиза първа в световната класация на градовете с най-замърсен въздух. Липсват зелените пространства, докато са изтрити от паметта двете реки, които градът някога имаше. Качеството на образованието падна на притеснителни нива. Има подчертана липса на медицински персонал и Прищина е единствената столица в света, която няма своя болница, съответно вторична здравна служба. Освен всичко това, имаме и едно общинско управление, което вместо да взема заеми за устройството на града, непрекъснато се проваля да изразходва половината от бюджета, предназначен за капитални инвестиции.

Благодаря много!

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16557

Posted by on дек. 17 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.