Арбен Лала: албанците може да не приемат резултатите от Преспанския договор

Проф. Арбен Лала

Интервю с проф. Арбен Лала специално за Общество Нет

Арбен Лала е роден в Елбасан през 1992 г., по професия е независим историк и публицист. Издал е четири исторически книги относно албанците в Гърция и е добър познавач на албанско-гръцките отношения. В периода 1992-2004 г. живее и работи в Гърция. От 2004 г. живее и работи в Тетово, Република Северна Македония.

Проф. Лала, за президент на Република Северна Македония беше избран Стево Пендаровски с решаващата помощ на албанските избиратели. Като резултат от тези политически развития може ли да очакваме значително подобрение на междуетническите отношения в Македония и особено след прилагането на Закона за употребата на езиците?

Ние се надяваме, че Пендаровски ще бъде един президент на всички етноси, т.е. да се грижи за всички еднакво, а не като Иванов, които гледаше славомакедонците с окото на майката, докато другите етноси с окото на мащехата. Албанците не гласуваха за Пендаровски защото е по-добър, но се реваншираха на ВМРО и Иванов. Вярвам, че Стево Пендаровски ще бъде европейски президент, далеч от болния расистки манталитет на миналите векове.

Република Северна Македония регулира отношенията с Република Гърция посредством Преспанския договор. Предприети ли са действия от властите на Република Северна Македония за реализирането на задълженията от Преспанския договор?

Република Северна Македония, посредством Преспанския договор регулира отношенията си с Република Гърция, забравяйки че такива споразумения трябва да се подпишат с Албания, България, Косово и Сърбия. Република Северна Македония има по-дълбоки проблеми с България, които днес не са излезли на повърхността, но се страхувам, че един ден тяхното излизане ще влоши отношенията между двете страни. Да не забравяме, че трябва да имаме около 100 000 граждани на Република Северна Македония, които имат гражданство на Република България въз основа на етническия произход и един ден те ще поискат признаването на малцинство, партия, училища и др. Нещо, което е повече от нормално за една демократична страна, член на НАТО и ЕС. Гърция все още очаква Република Северна Македония при вратата на ЕС, за да постави нови условия като признаването на гръцко малцинство и отварянето на гръцки държавни училища. Това ще се случи в деня, когато поканата за членство в ЕС бъде близко.

Една важна част от Преспанския договор представлява разглеждането на учебниците по история. Гръцко-македонската комисия се занимава с важни събития от историята на различните общности на територията на Северна Македония. По тази причина, пряко или непряко, се третира и историята на албанците в тази държава. защитени ли са интересите на албанците в работата на тази комисия?

Република Северна Македония трябва да уреди и изгради отношенията с Република Гърция посредством Преспанския договор, не увреждайки другите етноси, като например да забрани на албанците в Република Северна Македония тяхната история за албанското малцинство, което живее в Гърция и е признато с Лозанското споразумение от 1923 г. Да забрани на албанците паметта за гръцкия геноцид срещу албанското население в Чамърия през 1944 г. Да изтрие от страниците на историята термина „чам“ и албанските земи в Чамърия, Арта, Превеза, Филати, Янина, Коница и др. Следователно, ако Република Северна Македония, по заповед на Гърция забрани тези неща за албанците, тогава ще имаме дълбоки проблеми в държавата. Или да не споменаваме геноцидът на гърците срещу българите в Гърция в периода 1903 – 1944 г. В определени зони са живеели хиляди българи и до гръцка Тракия, които са имали своя независима православна църква, училища и др. Докато днес не се намира нито един грък, който да декларира без страх, че има български произход. Т.е., ако Република Северна Македония се опита да промени истинската история в история на лъжата, защото така иска Гърция, ще бъде една голяма грешка, защото ще се отвори сама проблеми с етносите в нея, но и със съседите. Истинската история, независимо от изкривяванията, които може да са се извършвали през годините, тя не може да се изтрие, но излиза на повърхността в нужното време и място, за да ни напомни радостите или болките, които ни е причинила.

Все още не са уредени напълно отношенията между Албания и Гърция. Къде са най-големите трудности за постигането на едно окончателно споразумение?

Албанско-гръцките отношения ще се регулират тогава, когато Гърция премахне Закона за войната от ноември 1940 г., да върне албанците, изгонени с геноцид през 1944 г. в Чамърия, да им върне на албанците в Гърция собствеността, която я държи консервирана от 80 години. Гърция трябва да се откаже от мечтата за анексирането на юга на Албания, да разпусне гръцките екстремистки организации, които имат подкрепа от държавните институции и гръцката православна църква. Аз съм песимист, че някога Гърция ще обезсили Закона за войната, който поддържа с Албания, обявен по време на Втората световна война, да им върне консервираната собственост, да разпусне нейните иредентистки организации. Отношенията на държавите се изграждат след като има искрено добросъседство, гледайки си един друг с доверие, а не създавайки капани. Албанците не са антигръцки, но гърците са антиалбански, и това образование при гръцките граждани се подхранва насилствено от държавните институции и тяхната православна църква.

Не може да не Ви попитам за политическата криза в Република Албания. Има ли вероятност политическият гърч да се преодолее и какви са нужните стъпки за това?

Албания има просветени сили и умове, че политическият гърч да се преодолее и справедливостта да дойде в страната. Правителството на Еди Рама от 6 години позволява процъфтяването на наркотиците, убийствата, кражбите и не е направило нито една силна инвестиция. Не отвори нови работни места, а напротив, затвори хиляди малки и средни бизнеси стимулирайки масовата емиграция, както през 90-те години. Имаме много скандали в управлението на Рама, като убийства на банкери, залавянето на стотици килограми хероин, залавянето на милиони евро кеш, изкарването от затвора на опасни криминални елементи. Рама дойде на власт през 2017 г. посредством кражбата на гласове, заплахите и потъпкването на Конституцията. Международните представители имат много факти за свалянето на Еди Рама, но засега на тях им е изгодна стабилността, отколкото демокрацията и свободата. Това е нещо погрешно и трагично, когато мислиш че международните представители мълчат и си взаимодействат с държавната мафия.

Ще се проведат ли местни избори в Албания на 30 юни и може ли тези избори да имат легитимност без участието на опозицията?

Не вярвам, че ще имаме свободни и демократични избори на 30 юни. Еди Рама прилага същия погрешен проект, който прилагаше Сали Бериша през 1996 г. и като последица дойде албанската лудост с оръжия през 1997 г. Страхувам се, че твърдоглавието, егото и „Аз-ът“ на Рама ще ни доведе до кръвопролитие. Умните мъже, в определени моменти, за да спасят нацията, държавата и мира, се оттеглят, сядат на преговори и ако има нужда подават оставка, като се пенсионират. Политиката не е всичко в живота, има и по-хубави неща, които правят човека да се чувства щастлив и горд.

Как оценявате опитите на властта в Албания за реформиране на съдебната система и на Избирателния кодекс?

Албания е много далеч от една демократична система на Избирателния кодекс и реформирането на съдебната система. Все още имаме много работа, ако не се извършат арестите на съдиите, прокурорите, политиците, конфискуването на техните богатства, няма да имаме справедливост, развитие и членство в ЕС. За мен засега Албания не е готова да стане член на ЕС. Не че в страните на ЕС има чисто правосъдие, но поне системата на Избирателния кодекс е демократична и реформирана и съдебната система е по-чиста отколкото при нас.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16335

Posted by on май 21 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.