Анелия Атанасова : много ми се чете

ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ  ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ ЦАРЯ

Анелия Атанасова е родена на 19 май 1949 г. във Варна. По професия е педагог, политолог, завършила е и международни отношения. Член е на „Комисия по образованието и науката” и „Комисия по културата”. Народен представител от НДСВ.

Как бихте коментирали драмите в НДСВ?
За мен драма няма. За мен е изключително важно нещата да се решават не драматично, а с консенсус. И това е движение на политическите пластове, движение на хора, движение на мнения, които не искам да драматизирам в никакъв случай, а просто да помогна нещата да си вървят в руслото на една нормална политическа дейност.

Обиден ли Ви е царя?
В личен план, на мен да е обиден?!

В личен, в партиен.
Мисля, че царя е един изключително уравновесен и точен човек. Той приема мненията на всички, анализира ги, вади си заключения. Но да кажа, че изявява обида към някого, той е твърде космополитна личност и твърде широко скроен, за да  перифразира нещата и да ги превръща в обида. Напротив. Той търси положителните неща във всяка ситуация.

Означава ли това, че не е засегнат от никой в партията и че няма конфликти?
За това би било редно да попитате царя. Но начина, по който той разговаря с групата и дойде в групата…Човекът каза, че трябва да се върви напред, че трябва нещата да вървят в руслото на политическата…като равновесие, по-скоро.

Какво Ви подведе да се опълчите срещу Конгреса и срещу него?
Конгреса има някои забележки, както и царя е получил и писма и т.н. Ако има нещо, което да го смущава, той ще си го анализира и ще го постави в границите на политическото равновесие, което мисля, че той успя да го наложи в цялото политическо пространство на България. Какво остава за партията, която е била и ще си бъде, ще продължи да съществува и ще продължи да се развива.

Как ще се решат проблемите в НДСВ?
С консенсус. С консенсус, друг път няма. Нещата ми се струват, че… Колегите са високо интелигентни хора. И всички сме обвързани в една идея, в едно русло и смятам, че се…. Аз не съм човек, който не е оптимист. Аз в политическия спектър съм дълги години и зная, че мястото на всеки от нас, след като сме преживели шест години и къде къде по-драматични събития е имало и сме оцелели и сме вървели напред, нещата се развиват в положителна посока.

Личността на царя ли е гарант за съществуването на НДСВ?
Личността на царя е основоположна и начина, по който той успява да внесе и равновесие, успява да внесе толерантния тон и с присъствие, да не засегне, да не обиди никого, да не накърни самочувствието, изслушва ни всички. Това е нещото, към което ние всички, даже и в разногласието, всеки казва „В името на Царя”. „В името на Царя” също като в едно събитие, което да кажем в „Името на родината”. Хората имат различни мнения, както и политически похвати. Абсолютно обединяваща фигура той не може да бъде, защото неговото предназначение и родовото му предназначение и възпитанието и руслото си в това качество, в което се е родил, това е да обединява, не да разединява и той мисля, че го прави и мисля, че го прави перфектно.

Какъв човек е царя като личност?
Той е консенсусен. Неговата база на мислене е изградена върху държавността във всичките и измерения и той го доказа на практика в България, че държавническото мислене поставя над партийното и доказа на практика, че партиите трябва да са в полза на държавата, а не държавата в полза на партиите.Така че в този смисъл царя даде един прекрасен пример, на който всички се позоваваме и не само хората от НДСВ, позовават се всички политически сили и това още повече ще се засилва и ще се вижда у хората. Просто, признава се присъствието на държавника, признава се присъствието на изградената личност, израсла при съвсем други условия и начин на мислене, което може би до преди 5-6 години ни е липсвало много. Така че аз вярвам в личността на царя. Убеждението, което преди 18 години съм имала, да работя и да се ориентирам като личност, се доказа в пространството и времето и на 12-та година от политическата си дейност, сега вече са 17, аз вече участвах в пряката политика на царя. И започна един преломен момент вече на ниво държава, на ниво управление, на ниво партии и т.н.
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Не мога да конкретизирам любимия автор, защото независимо живи или мъртви ще обидя някого. Напоследък чета много научно популярна литература в мъничкото време, което ми остава. Обичам Теодор Драйзер, обичам Съмърс Енд Моумънт от чуждите автори. Избяга ми е едно име в момента, ще Ви го кажа може би после, което наскоро препрочетох. Много неща, защото не можеш да заобичаш или да не заобичаш някого, ако не го прочетеш от край до край. Много списания политически чета, обичам да се ровя в съвременните политици, в съвременните политолози. Например има какво да научиш от великите изследователи. Обичам да чета начина на живот и организация на работите на великите стратези на „Новото време”. Ето например, сега наскоро си купих новото издание на  Тачър, купих си Рейган, купих си Горбачов, което не можеш да не ги свържеш, защото живееш в тяхното съвремие, хората, които промениха света и източна Европа. Чета също и руски политолози, стратези на новото време. Човек трябва да опознава света чрез съвремието, в което живее. Много ми се чете, много ми се чете и съжалявам, че няма това време. Но знаете ли, винаги се връщам към Чудомир, винаги се връщам към българските автори, дори понякога и приказки от детството си. Посягам към тези книги, които стоят  на видно място в библиотеката. Така че въпроса колко четете в този океан от информация…Разбирам, че колкото повече издания излизат, толкова повече човек не може да ги обхване, а му се иска, а един живот не стига.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Божана Димитрова : в журналистическата съвест средно положение няма

Павел Шопов : Първанов е като магаре между атове

АНДРЕЙ ПАНТЕВ: ПРОМЕНИТЕ У НАС НЕ СА УНИКАЛНИ, А САМО ФОРМАЛНИ

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ МАСЛАРОВА ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА ОТ НЯКОЙ СИРЕНАРОВ

БОРЯНА ДИМИТРОВА: РАЗБИТ БЕШЕ МИТЪТ ЗА ТВЪРДИТЕ ЯДРА

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=254

Posted by on юни 28 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.