АНДРЕЙ ПАНТЕВ: ПРОМЕНИТЕ У НАС НЕ СА УНИКАЛНИ, А САМО ФОРМАЛНИ

НИТО ЕДИН ПОЛИТИК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВСЛУШВА ИЗЦЯЛО В УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА

Андрей Пантев е роден на 26 март 1939 година в с. Раковица, Монтанско.
Той е професор в СУ “Св. Климент Охридски”, доктор на историческите науки. Автор на над 40 книги и на десетки учебници, студии, статии, рецензии и предговори на историческа тематика. Народен представител в 39-то и 40-то НС.

Много от Вашите книги описват преломни кризисни моменти в историята на човечеството. Какви са аналогиите между тях и сегашната политическа обстановка у нас?
Моите книги анализират най-вече кризисни периоди от световната.и европейската история, от световна величина, те разглеждат дълбоки и необратими промени в историята на човечеството. Революции, гражданската война в САЩ и разбира се освобождението на България и първите стъпки на българската държава. Ако можем да направим аналогия, тя е че в нашия случай, в нашето управление беше направена една механична, проста реставрация на предишния режим, а не премахването на предишния режим с една качествено нова общественополитическа формация, така че не можем да кажем, че промените у нас са уникални, те са само формални – управление на партии, но не и навлизане на нови добродетели. До голяма степен можем да кажем, че демокрацията е само декларирана, само показна и въпреки всичките и външни индикации за демократично управление, свободно обществено мнение, свободна преса, парламентарни партии и прочие, нашата демокрация не проработва, защото е имитационна, докато другите, макар че и там има кратки периоди на нова реставрация, примерно, когато англичаните обезглавяват своя крал, но принципното конституционно, законово и най-вече интелектуално обновление на съответната общественост остана непроменено.

Вслушват ли се българските политици в уроците на историята или не?
Те не само че не са длъжни да се вслушват, а нито един политик не трябва да се вслушва изцяло в уроците на историята. Историците не са назидатели. Историята не е наука, която трябва да ти каже какво трябва да се прави, историята е наука, която казва какво не трябва да се прави. Защото в една значително степен всички значими политически постижения и резултати са станали не следвайки предписанията на историците, а въпреки техните предписания.

Румен Овчаров индиректно каза, а Татяна Дончева директно, че центъра на атаката срещу Овчаров е президентската институция, подпомогната от бивши агенти на ДС и икономически интереси на ДПС в правителството. Какъв е Вашият коментар?
Не мога да коментирам, защото тези игри се развиват задкулисно, те са ограничени от едно мълчание. Всеки, който се опитва да предполага нещо в това отношение пипа в тъмното, гадаеш точния механизъм и точната мотивация, точните причини за подобни обиди или скандали. За да знаеш, ти трябва да си вътре в него.

Притиснат ли е Станишев от времето или от необходимостта за промени?
Аз не се занимавам с партийни взаимоотношения. За мен е много по-важно моралното здраве, отколкото кой ще бъде министър…..

А морално здраво ли е обществото?
Общественото съзнание не е здраво. Това се отнася не само за парламента, министри или други структури, а до всички обществени, културни и политически единици. До голяма степен притежават същите пороци, каквито имат и централните институции. Един селски кмет до голяма степен следва същата риторика, без да е в същия мащаб като на национални политически избори.

Какво е мнението Ви за ГЕРБ?
Отново показваме, че ирационално приемаме една организация, ирационално възприемаме личности. Нямам нищо против ГЕРБ. Това, според мен, е поредното немотивирано отношение, каквото беше към царя, каквото беше към всички останали. Избирателите просто гледат един човек, че  говори с плам в очите, други обещава чудеса за 800 дни и т.н….

Какво е мнението Ви за външната политика на САЩ спрямо България?
Много е смешно да анализираш политиката на страна, която се намира на 10 – 15 хиляди километра. Много смешно е и да кажеш, че ние сме в центъра на интереса за американците.

Вие имате доста изказвания за американските военни бази в България. Променили се по някакъв начин мнението Ви?
Мисля, че нямат място на българската територия и ми е много интересно как някои интелектуалци направиха една декларация на тази тема дали одобряват тези бази.

Какви книги четете и имате ли любим автор?
Нямам любим автор. Имам любима тематика, песни, филми, книги. Една от любимите ми книги е „Гепардът”. Не съм много по обобщенията и по систематиката.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ МАСЛАРОВА ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА ОТ НЯКОЙ СИРЕНАРОВ

БОРЯНА ДИМИТРОВА: РАЗБИТ БЕШЕ МИТЪТ ЗА ТВЪРДИТЕ ЯДРА

МЕГЛЕНА РУСЕНОВА: МОБИЛИЗИРАЛИ СМЕ ЕКСПЕРТНОСТТА, МЛАДОСТТА И ЕНЕРГИЯТА СИ ЗА УСПЕХ

България тази година ще плати повече пари за членство, отколкото ще успее да усвои от фондове

ПЕТЯ СТАВРЕВА: „СЛАБОТО МЯСТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ Е ТЪРГОВСКИЯТ Й ХАРАКТЕР”

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=249

Posted by on юни 7 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.