Анджей Яворски: Източна Европа е крепостта на християнската идентичност на Европа

Andrzej JavorskiИма проблем с немската демокрация – притискат се медии да крият информация

Защо Европейската комисия има намерение да инициира процедура за проверка на полските закони? Защо в нападките срещу Полша най-активно от всички се включи Германия и каква роля в подстрекаването на тези нападки играе полската „опозиция“? Какво предприема Берлин пред лицете на очевидния провал на своята миграционна политика? Как Полша може да помогне на Европа да се върне към нормалното си състояние? На тези въпроси отговаря депутатът от полската партия „Право и Справедливост“ (PiS) Анджей Яворский пред Fronda.pl.

Напълно възможно е Европейската комисия да се заеме с Полша и за първи път в историята си да приведе в действие процедурата за проверка на спазването на принципа за върховенство на закона в нашата страна. Тази процедура ще е резултат от безпрецедентна хайка срещу Полша, която започнаха западните и най-напред немските политици.
Еврокомисията, чуждестранните медии и всички останали институти се интересуват от това по една проста причина: такова е искането на настоящата полска опозиция. За провеждането на хайката тя се стреми да използва своите възможности на международната арена, политиците от техните фракции в Европарламента и приятелските медии с либерално-левичарски корени. Това ясно го демонстрира заминаването на настоящия лидер на партията „Гражданска платформа“ в Брюксел. Еврокомисията се занимава с чисто политически задачи. Действията на представителите на опозицията са тъжни. Те прекрасно разбират, че по този начин те опозоряват своята държава и своя народ. Но партийните интереси за тях са по-важни, отколкото благото на страната.

Вие смятате, че ако не бяха полските медии и нашата опозиция, Европейската комисия нямаше да се заинтересува от това нещо?
Разбира се. Европейският съюз, както впрочем и целият западен свят има много по-важни неща. Това, с което сега ще се занимава Европейската комия – това са глупости в сравнение с настоящите проблеми.

Защо немските политици и журналисти толкова яростно нападат Полша?
По-рано полското ръководство трябваше да се сражава основно с еврократи и журналисти. Но сега към тях се включи видният политик от немския Християндемократичен съюз Волкер Каудер който заяви, че е против Полша и следва да се въведат санкции.

Вие не се ли опасявате, че към атаките срещу Варшава скоро ще се присъедини и правителството в Берлин?
Аз не мисля, че това ще се случи. По няколко причини. Преди всичко, немската страна, колкото и да е удивително, се опасява от рязка реакция на Полша. Немците не искат ние да започнем открито да говорим за правата и свободите в тяхната страна. Те имат какво да крият, и не искат тези въпроси да се повдигат на международната арена.

Много немски проблеми е описал в своето неотдавнашно писмо към комисаря Гюнтер Йотингер, министър Збигнев Жиобро (б.пр. – министър на правосъдието). Вие харесахте ли това писмо?
Това е много добър текст. Министър Жобро показа, че ние имаме какво да кажем на международната арена и има какво да напомним на немците.

В това писмо министърът, в частност, споменава за мълчанието на немските медии след серията нападения на мигранти на жени в Кьолн, Хамбург, Щутгарт и други градове. Как вие възприехте информацията за това, че тези медии въобще не са съобщавали на гражданите за инцидентите?
Щом медиите са скривали тези събития, това означава, че те се боят да говорят за сложните неща, които могат да разклатят политическата коректност. Но най-удивителното нещо и едновременно ярък пример за проблем с немската демокрация е фактът, че федералното правителство на Германия е притискало пресата да не съобщава за тези събития. Бил е погазен принципът за свобода на медиите.

А как вие оценявате тези събития? Те се оказват убедително доказателство за провала на политиката на мултикултурализма.
На своята страница в Twitter аз написах, че всичко това, което се е случило не е случайно. Тези инциденти са планирани акции, които са проведени от привърженици на „Ислямска държава“. Последователите на тази организация са агитирали за такива действия, както на гарата в Кьолн, също така и чрез социалните мрежи. Ясно е, че такива действия против жените са елемент на заплаха, а едновременно формират усещането, че „Ислямска държава“ изпълняват своята мисия. Унижение на жените е планирана акция, която е проведена в много градове в Европа.

Немската реакция на събитията от новогодишната нощ се оказва засега много слаба. Политиците, наистина, говорят за затягане на миграционната политика: те биха искали бързо да се изгонят имигрантите извършили престъпления и да се определят места за живеене на „бежанците“, за да не могат да създадат в големите градове престъпни гета. Но това няма да преустанови огромната миграционна вълна. Ще повлияят ли, според вашето мнение, събитията в Кьолн на политиката на Берлин?
Аз съм уверен, че ще се измени малко. Случилото се в Кьолн и реакцията на тези събития ясно показват грешките в политиката на Меркел и немското федерално правителство. Трудно им е да признаят, че са създали процес, над който са изгубили контрол: процесът на покана в Европа на огромна маса мюсюлмани.

Възниква въпросът, ще се справи ли с това Германия като държава? Днес немските вестници писаха, че терористът, който миналата неделя нападна в Париж двама полицаи е бил в немски затвор. Дотогава той е насилвал жени, търгувал е с наркотици, незаконно е притежавал оръжие, извършил е нападения на двама души. Било е известно, че той симпатизира на „Ислямска държава“. Независимо от това, излежава кратък период от време, излиза на свобода и след това извършва атаката в Париж. Това е пример, както се представя, ясно указващ на това, че немските служби вече не се справят с всичко това.
Несъмнено. Това, обаче важи не само службите за сигурност на Германия, но и на много други европейски държави, където се ориентират по политическата коректност. Ние помним изявлението на Ярослав Качински, който разказваше в парламента за мюсюлманските зони в Швеция. Това са факти. Преди две години аз бях Кьолн, който сега е в устата на всички, където със своите очи видях как полицията се страхуваше да се намесва, когато мюсюлмански младежи се държаха провокативно в местната катедрала. В други страни обстановката не е по-добра. Достатъчно е да си спомним делото от Великобритания, където много години са скривани фактите на сексуална експлоатация на непълнолетна шайка имигранти. Такива примери са много. Този проблем се отнася не само до ляво-либералните западни политици, но и полските: от „Гражданска платформа“, партия „Модерна Полша“. Тези движения, които постоянно призовават да се отвори Полша за мигранти мюсюлмани.

Аз бих искала да се върна към кьолнската катедрала, за която вие споменахте. Няколко месеци назад ръководството на града обяви, че част от сградата ще трябва да се обгради, защото минаващите постоянно замърсяват стените на храма с екстременти, а вътре хвърлят боклук. Може само да се гадае, не седят ли зад тези действия на оскверняване мигранти, открито това никой, разбира се няма да го каже. Тази история символизира положението на християнството в съвременна Европа, която е наводнена от имигранти-мюсюлмани. Как в този контекст вие оценявате позицията на епископите на Германии и другите западни страни, които призовават към неограничен прием на „беженци“ и отворени граници?
Това е проблем на някои европейски йереи, които в своите изказвания и дела често се отклоняват от учението на Католическата църква. Не е ли удивително, че мнозинството от тези йерарси, които порицават хората, осмеляващи се да изказват съмнения по повод каненето на мигрантите, сами безпардонно одобряват различни видове неподобаващо поведение, например, хомосексуалните кръгове. Или осъждат хората, които призовават към съхранение на традиционния модел на семейство.

Голям резонанс получи неотдавнашното изказване на австрийския архиепископ кардинал Кристоф Шейнборн. В едно от своите интервюта той каза, че Полша, Унгария, Чехия и Словакия са предали своя исторически героизъм, тъй като не искат да приемат имигранти.
Да, аз разбирам това изказване. И то точно от един от тези кардинали с много специфични възгледи. Аз не съм се уморил да подчертавам, че ние, хората на Католическата църква, сме грешни, но грешни са и нашите йерарси. В края на краищата Христос е предаден също от негов близък ученик. Не бива да забравяме това.

В западните католически и консервативни медии Полша все по често се нарича един вид крепостта на „нормалността“ в разлагаща се под управлението на левите сили Европа. Говори се не само за изключителната роля на полските епископи, горещо защитаващи учението на Христос, в частност, на последния Синод, думи на одобрение звучат също и по адрес на управляващите, които се протипоставят на утопичните леви идеи. Може ли Полша всъщност да играе в днешна Европа ролята на крепост на рационалното виждане на света?
Днес аз взех участие в чудесното тържество по повод годишнина от създаването на станцията „Радио Мария“ в Париж. Имах възможност да беседвам там с полски свещеници, които няколко десетки години служат във Франция. Те виждат всички тези проблеми много по-ясно, отколкото ние тук. Тези свещеници напомнят, че Полша не един път е защитавала Европа от мюсюлманските набези, целта на които е било изскореняването на християнството на нашия континент. Сега в много кръгове у нас също виждат крепостната стена, на тези, които защитават католическата вяра. Аз смятам, че ние сме длъжни да дадем на това ясно доказателство, че ние не можем всички да подведем.

През тази година ние ще отбелязваме 1050 години от покръстването на Полша. Как вие смятате, тези събития може ли да станат символ не само на наследство, но и за това, че традицията остава жива, а също така да се укрепи положението на Полша в Европа като страна, която неутрализира отровата на извратената от левите действителност?
2016 година ще бъде изпълнена с важни събитния. Не бива да забравяме, че държавните средства за медийна информация, а също така някои католически станции ще се отнасят сега към тези теми по-нов начин. Всичко това, аз съм уверен, ще ни даде много.

Превод: Борислав Ангелов (политолог)

Общество.нет

14 януари 2016

Общество.нет (цитирането на  изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12968

Posted by on ян. 14 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.