АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

ЛИДЕР Е ДРУГОТО ЛИЦЕ НА БСП

Анастасия Георгиева Димитрова-Мозер е родена на 30 юни 1937 г. в София. Получава бакалавърска степен по френски език и магистърска от Института за езици и лингвистика към университета „Джорджтаун“. Получава докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Завръща се в България през 1992 г.  Основател и лидер на БЗНС – Народен съюз (БЗНС-НС) от създаването му. Главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 г.  Народен представител в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то народно събрание. Дъщеря на Г. М. Димитров-Гемето. В момента председател на ПП”Обединени земеделци”.
 

Госпожо Мозер, Вие сте едно от знаковите лица от началото на демократичните промени у нас. Какво мислите за този, като чели безкраен преход и за това, което се постигна и това, което остана непостигнато?
Аз не съм от тези, които казват, че през тези 20 г. България е вървяла само надолу и не е имало промени. Най-големите реформи са правени по време на управлението на ОДС.
Хората у нас обаче не обичат промени, не обичат реформи, но без тях не може. Така живеят всички нормални и модерни общества. Преди 1989 г. всички усилия, които са правени са отивали нахалост, защото поетият път не е бил добър.
Днес, криво-ляво, вървим по един път осеян с твърде много проблеми – икономически, политически. Всъщност на повърхността политически изглеждаме по-стабилни, но не е така. За мен най-важно е икономическото положение на страната, защото то показва как живеят хората. Никой от управляващите не поиска мнението на обикновените граждани, дали те са доволни от пенсиите си, от заплатите си, от здравеопазването, от образованието, които непрекъснато се променят. Вярно, че от промени има нужда, но те в България за жалост не са достатъчни. Аз затова не се подписвам под лозунг от рода: „България има нужда от промяна”. Нека не забравяме, че драстичните промени през миналия век бяха на Хитлер и Сталин, които не донесоха нищо добро.
Промяна, но към какво? Накъде? Това е важното. Иначе животът е една постоянна промяна. Всичко тече, всичко се променя, както са казали дрeвните философи. Така че днешните политици нищо ново не са измислили, само папагалски го повтарят.
В Америка Обама казва много неща за промяна. Когато там има проблеми, всички се събират заедно, партии и организации, за да ги решават. Тук, у нас, разделението между БСП  и опозицията е толкова голямо, че е тъжно.
Според Вас, колко ще продължи във времето нашия преход?
Една държава, според мен, вечно е в преход, И така трябва да бъде. Винаги трябва да се придържа към нещо ново, по-добро. У нас преходът не може да е завършил, много институции не са реформирани, както трябва, администрацията не е на такова ниво, което да и позволява да се справя и да управлява еврофондовете. Така че преходът ще продължи.
Надига ли се у нас вълна на евроскептицизъм?
Ако резултатите от членството ни в ЕС не стават все по-ясни, при все че то е само от полза, ако някои са скептично настроени, то вината си е само наша. Корупцията не се следи, корумпираните не се хващат и естествено ЕС няма да дава парите на своите данъкоплатци да пълнят джобовете на разни олигарси и високопоставени личности. Така повече не може да бъде.
Как мислите, защо в България има толкова много партии?
Така е и всички ни се чудят затова. Особено по време на подготовка за избори – всеки гледа да се регистрира. В останалото време голяма част от тези партии са само на хартия.
Иначе сериозни партии, със структури има много по-малко. Затова както се вижда в Закона за изборите, вече е предвидена мярка, тези, които не достигнат определения процент, няма да могат да получат обратно внесения депозит. Това, естествено, обезкуражава някои от тези фиктивни организации да са в нашия живот.
Какви предизборни коалиции да очакваме?
По принцип коалицията, като понятие е нещо съвременно. Силно се надявам в център-дясното пространство да се направи една коалиция, с която да се явим на изборите за парламент и евродепутати.
Кои визирате в център-дясното?
СДС, ДСБ, виждам естествено и нас „Обединени земеделци”. Стефан Софиянски – също. Той влезе в парламентарната група на ОДС, има желание да бъде част от тази коалиция. Ние вече веднъж бяхме в коалиция със ССД в БНС, която се разпадна в последствие.
Не беше ли там и ВМРО?
Беше, но заедно с ГЕРГЬОВДЕН направиха коалиция с ЛИДЕР – движение „Напред”. Аз считам, че ЛИДЕР е другото лице на БСП и не желая да имам връзки с олигарси, с хора, чиито бизнес е дискредитиран на много места. Но това си  е тяхна отговорност. Те сега са в много приятелски отношения с президента, което им дава един определен облик. Това е коалиция, която има пари, непрекъснато присъстват във вестникарските издания, правяр си ПР.
Излиза, че такова поведение е твърде комерсиално…
За жалост политиката става все по-комерсиална. Защото хората нямат пари и ако се появи някой, който може да им плати срещу подкрепа те се съгласяват на това. Опасявам се, че и сега, както и при предишния мандат много хора ще бъдат манипулирани и отново излъгани. Трябва да се мисли, когато се гласува.
Какво е мястото на ГЕРБ в политическия спектър, според вас?
ГЕРБ има реални шансове да влезе в следващия парламент. Те заявяват, че не искат коалиция, предизборна, водят си своя политика и аз им желая всичко най-добро.
Вие всъщност представихте Бойко Борисов в Европейската народна партия (ЕНП) преди ГЕРБ да стане член. Не беше ли малко обидно пренебрежитлното отношение на лидера на ЕНП Мартенс към вашата партия и останалите десни при посещението му у нас?
Не ми беше обидно, защото ние сме членове на ЕНП значително по-отдавна и сме свършили много работа за нейните ценности у нас. В една коалиция, за да има успех, трябва да се търси политическо сътрудничество, да има равнопоставеност. Някак си това убягна на г-н Мартенс, но аз никога не съм се чувствала подвластна на който и да е. Радвам се, че имаме евродепутат – Петя Ставрева, която върши много голяма работа за България. Тя е наша представителка, избрана с листата на ГЕРБ. Непрекъснато работи за интереса на земеделския сектор.
Колкото до ЕНП – тя има само препоръчителни възможности за подкрепа. Но нали знаете, не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Някой може да казва каквото си иска, но ние като отделни партии имаме своите становища, позиции. Отстояваме ги. Равнопоставеността в политическите отношения е много важна.
Защо има толкова земеделски партии?
Защото другите се мъчат да разцепват БЗНС и по този начин да го унищожат с обещания и с какво ли още не. Вината за това, обаче, не бих казала, че е у другите, а у хора между нас, които се поддават на съблазни, обещания. Както виждате тях дори ги няма.
Стефан Личев и ЗНС ли имате предвид?
Да. Те смятат, че ЗНС е организация на богатите земеделци. А ние, Обединените земеделци, сме за среден и дребен бизнес. Много от тях  са доста заможни, богати и… на добър им час.
Как виждате изборните резултати?
Българският избирател се поддава на лъжи, обещания и остава излъган. Искам да вярвам, че той няма да направи отново същата грешка, но… ще видим на изборите.
По-добър вариант ли е избори 2 в 1?
По-добре според нас, но това няма да се случи. Ето, НДСВ, което раздаваше листовки за „2 в 1”, сега се е разколебало, защото вероятно са ги дръпнали и са им прочели едно конско. Те изтъргуваха своята съвест и Кричим. Това е много жалко. Но…, който няма Бог, няма и съвест. Затова няма и какво толкова да се чудим на това, което става.
Как мислите, трябва ли в парламента да влязат нови хора, някои от сегашните депутати, струва ми се, са с нулева активност?
Това вече зависи от самите партии, които редят листите. Парламентът наистина има нужда от вещи хора, които да вършат работа, а не от фигуранти. Ето при обсъждане на 7-я вот на недоверие залата беше почти празна, само от БСП и ДПС имаше повече депутати.
Въобще тъжна е картината в нашия парламент. И това го казвам не само аз, казват го и много от управляващите, но… това е положението. За каквото гласувахме, това ще гледаме.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: В МОМЕНТА ИЗЖИВЯВАМЕ ПОСЛЕДНИТЕ КОНВУЛСИИ НА ПРЕХОДА

ИВАН МИНЧЕВ: КРИЗАТА НАПРАВИ ОТ ОБЩИНИТЕ ОЩЕ ПО-ЖЕЛАН ПАРТНЬОР ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2074

Posted by on фев. 28 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.