Алтернатива или патерица

 

Участието на министър-председателя на България Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ изведе на преден план въпроса, дали Слави Трифонов е алтернатива или патерица? Отговорът за някои още преди участието на Бойко Борисов в предаването е, че проектът свързан със Слави Трифонов излиза с опаковката, че е алтернативата, която е за смяна на системата, а в същност неговата вътрешност е, че ще играе ролята на патерица на Бойко Борисов, негов крепител, част от статуквото. Е, вече би трябвало това да е кристално ясно и видно за останалите. Публично беше разкрита рестартираната връзка между двамата. Или както се казва, старата любов ръжда не хваща, така и в този случай. Още преди интервюто изчезна желанието и брожението в редиците на ГЕРБ „Шоуто на Слави“ да бъде свалено, негодуванието съвсем се изпари срещу него.

На всеки един от зададените въпроси от страна на Слави Трифонов към Бойко Борисов на базата на изпратените от зрителите можеше да се подготвят контра въпроси. Но уви, това не се видя. Никак не е трудно да се предположи какви ще са отговорите на министър-председателя, защото аналогични са задавани към него. Отговорите на тях сме слушали, както от него, така и се разпространяват, като заучени опорни точки от представителите на ГЕРБ. Нещо повече остана меко казано съмнението, че Борисов е разполагал не само с насоките, но и със самите въпроси. Водещият даваше такива пасове към неговият гост, че той като централен нападател на ветераните на „Бистришките тигри“ нямаше как да не се възползва от тях, без даже да има необходимост играчите от противниковия отбор да лягат или разбягват пред него.

Шампионският шпалир, който направи Слави Трифонов на Бойко Борисов представляваше един слабо режисиран сценарии на предварително уговорен мач. Едно е монолог да водиш, а съвсем друго да правиш интервю и да си готов да задаваш неудобни въпроси, да притиснеш властта, хайде поне малко да я изпотиш. Самото интервю е функция на положението на родната журналистика, която щом взема интервю с представител облечен във власт се държи, като щраус, който е заровил главата си в пясъка. Водещо е страхът да не настъпиш някоя мина, да не си ритнеш сам столчето и да не останеш на улицата. За какво свобода на изразяване въобще може да иде дума, за какви журналистически стандарти. След това нека пак тръбят, че сме на 111-то място по свобода на словото. То този процес не е само едностранен, а е и двустранен. Няма как да не попаднеш на това място без да не си бил участник в него, било то с действие или бездействие.

Не иде реч дали Слави Трифонов става за политик или за неговите качества на водещ, както и за екипа на шоуто, а за претенциите да са трибун, алтернатива на системата, монополист на морала и последната инстанция, която да определя кое е добро и кое е зло, политиците да следват неотклонно техните предложения, без да имат възражения. Да имаме своеобразен шоу арбитражен контрол над парламентарната република.

В името на стабилността, под която се разбира Бойко Борисов и ГЕРБ да управляват страната ще следим развитието на сюжета за ролята на патерицата за продължаване на „Турски поток“ през България, за търсене на инвеститор на АЕЦ „Белене“, забравяйки, че и двата варианта на проектите бяха спрени именно благодарение на Бойко Борисов, както сама е заявявал, за субсидията на партиите да бъде от един лев за глас, което е чист популизъм, за влизането в еврозоната, за да нямаме фалити на банки и застрахователни компании, за което абсолютна гаранция няма.

23 ноември 2018 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=14034

Posted by on ное. 23 2018. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.