АЛИ ХАМЗИН: СВЕТЪТ ЯВНО СТАВА НЕАДЕКВАТЕН И НЕПРЕДСКАЗУЕМ

Ali HamzinИзминаха 100-те дни, които винаги се дават за толеранс на всяка нова власт в света. Дори и тази власт да е установена чрез завземане на чужди територии, дори и да е непризната от никого, освен от самата себе си и патрона си. obshtestvo. net се обърна към най-уязвимата част от кримчаните- кримските татари, съставляващи около 15% от населението на полуострова. Историята на геополитическите процеси обикновено замита интересите на малките народи, били те и коренно население. Меджлисът на кримско- татарския народ не участва в референдума за присъединяване към Русия и не прие новата власт. Но и не организира друго, освен мирни протести. Путин гарантира правата на кримските татари. Веднага след афишираните руски гаранции, Мустафа Джемилев, световно известен и почитан в демократичния свят съветски дисидент , носител на престижни световни награди и депутат в Украинската Рада, получи забрана да стъпва на полуострова, председателят на Меджлиса Рефат Чубаров, бивш украински депутат наскоро също получи забрана 5 години да живее в родината си. В руските медии все по- настойчиво се пускат информации за забрана и на самата организация. За пръв път от повече от 20 години не се почете през май с международно участие годишнината от депортацията кримските татари, българите и други националности. А тази година се навършват 70 години от този сталински геноцид. Затова взехме интервю от Али Хамзин, отговарящ за международните връзки на Меджлиса, който живее Бахчисарай и към момента може да се придвижва без санкции. Благодаря му , че въпреки трудностите, които изпитва, той подробно и искрено отговори на поставените въпроси.

Ексклузивно интервю на Валентина НИКОЛАЕВА

Г-н Хамзин ,как ще обрисувате картината на социално- икономическото положение в Крим към момента?
Като цяло положението на цялото население в Крим, в това число и на кримските татари, след като Русия си присъедини едностранно полуострова е сложно и напрегнато. Цените на всички продукти, стоки и лекарства са повишени. Оказа се, че обещаните високи руски пенсии, не са високи, расте процентът на безработицата. Имаме недостиг на хранителни продукти в магазините.Единствената сигурна прехрана на населението – туристическият сезон катастрофално се срина като бизнес и сега туризмът не може да нахрани никого. Заявяват ни, че заради това освободиха от длъжност про руския вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев. Управляващите твърдят, че не бил се справил с процесите на прехода към правовия ред на Русия. Той е казански татарин, игра важна роля заедно със Сергей Аксьонов и Владимир Константинов в организирания на 16 март референдум за присъединяване към Русия. Не всичко е наред в Москва по усвояването на Крим. Руското правителство гръмогласно обеща да гарантира оперативното развитие на полуострова в периода на присъединяването. Работата продължи два месеца и накрая руското правителство се отказа от приемането на пътна карта за социално- икономическото развитие на анексирания Крим. Имаме и редица други проблеми, от които ще подчертая недостига на вода от Украйна. От това страда аграрния сектор и селското стопанство. Тази година няма да имаме реколта от ориз. Въпреки тези трудности в по- голямата си част руското население на Крим е много доволна , че „ Крим е наш“ и полуостровът е „ неделима част от Русия“.

Какво ще кажете за междуетническите отношения на полуострова след завземането на Крим от Русия?
Междуетническите отношения в Крим са напрегнати и то преди всичко по вина на кримските власти. За трагизма в тази област говорим и в обръщението на Меджлиса на кримско- татарския народ от 12.06.2014, озаглавено „ За предотвратяването на похищенията и изчезванията на хора в Крим“. Документът, за който писа и вашият сайт, е адресиран към ООН, ОССЕ и международните правозащитни организации. В него отново отбелязахме, че убийците на Решат Аметов, зверски убит в началото на март, още не са намерени и следствие практически не се води. В края на май в Крим изчезнаха още трима активисти от неправителствената организация „Украинский дом“. Това са жителите на Симферопол Леонид Корж, Тимур Шаймарданов и Сейран Зинединов. До ден днешен съдбата им е неизвестна. На това наше обръщение реагира посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет, който поиска да се спре насилието в Крим. Той беше солидарен с Меджлиса и написа в Туитър на 16 юни първо на кримско- татарски, а след това и на руски следното : „Ние споделяме загрижеността на Меджлиса за „изчезването“ на кримски татари, призоваваме окупационните власти да спрат насилието“.
Напрежението в кримското общество се засилва. Ето ви пример- на 11 юни Държавният съвет на Крим прие закон „ За народното опълчение- народната дружина на република Крим“. Чрез него се узаконява дейността на кримската самоотбрана, сформирана по време на референдума, гарантира й се правна и социална защита. Това е абсолютен юридически нонсенс и е нарушение на всички юридически норми, в това число и на конституцията на РФ. И това става с мълчаливото съгласие на Кремъл! Не бих критикувал този акт на управлението в Крим, ако подобни въоръжени сили имаше в Татарстан, Башкортостан или в други субекти в Руската федерация.

Как се отнася руската власт към кримските татари, подложени ли са на гонения, напускат ли Крим, излизат ли техните медии?
Като цяло и положението на кримските татари е тежко. В началото на април, главата на Крим Сергей Асьонов в интернет изрази своето недоволство, че на сградата на Меджлиса се вее знамето на Украйна. Той заплаши кримските татари и им предложи да напуснат Крим…Разбирате ли, той фактически предложи на татарите да се депортират доброволно! И най- важното- тази своя позиция Аксьонов огласи след речта на Путин в Кремъл на 18 март. Тогава гарантът на Конституцията на РФ даде твърди уверения за сигурността и развитието на кримските татари. А малко по- рано, на 11 март, Върховният съвет на Крим прие постановление „За гарантиране на възстановяването на правата на кримските татари и тяхната интеграция в кримското общество“. В него едно от обещанията е законодателството да легализира Меджлиса и Курултая /Конгрес на кримските татари/. Въобще Сергей Аксьонов е твърде спорна ,меко казано, личност. Той може твърдо да обещае и после уверено да се откаже от поетите си задължения, от законовите гаранции. Така стана и с постановлението от 11 март, което Държавният съвет на Крим категорично отказва да изпълни.Този човек определено не е политик. В своя профил в Туитър през април той написа: „Постъпи предложение при присъединяването на САЩ към Русия, Обама да се въдвори в московския зоопарк“.
Наскоро Аксьонов сътвори ново плашило – митичен батальон „Крим“, който уж бил създаден да води военни действия срещу,Русия и в източна Украйна и в Крим! Сега плаши кримските татари с най- строги наказания и углавни дела. Това е пълно политическо провокационно бълнуване. И главното е , че при всичко това Москва- гарантът на сигурността и развитието на кримско- татарският народ мълчи!
„Благодарение“ на главата на Крим прокуратурата на Крим забрани на Рефат Чубаров, председател на Меджлиса , идните пет години да влиза в Крим. Това стана при завръщането на Чубаров от изнесено заседание в Гениченск, Украйна. В началото на май с такава забрана се сдоби и нашият лидер Мустафа Джемилев / Мустафа Джемилев е действащ депутат във Върховната Рада на Украйна и живее в Крим- б. р./. Той беше обвинен в разпалване на междунационални вражди. Ясно е , че Русия има за цел да унищожи системата на представителните органи на нашия народ – Курултай- Меджлис.
Ние отлично разбираме, че на определени политически сили и в Русия, и в Крим, много им се иска да покажат един агресивен образ на кримските татари в Крим като мюсюлмани пред местното славянско население. Това показване се организира с една единствена цел- да се има причина за груб натиск над татарите и те „доброволно“ да напуснат Крим. Заявявам твърдо: „Крим е бил, е, и ще си остане родна земя за кримските татари- коренното население на полуострова. Те се завърнаха в родната земя от депортация завинаги“.

Г-н Хамзин, информирахме преди време читателите си, че руската власт веднага след като завзе Крим, започна обиски в домовете на татарите. Вашият дом също е бил обискиран и то във ваше отсъствие. Разкажете по- подробно как протече всичко. Знам, че не сте били у дома си когато това е станало.
Обискът, нареден от Следствения комитет на ФСБ /Руското контраразузнаване-Федералната служба за сигурност-б.р./ на Русия в Крим стана на 15 май сутринта. Този ден бях в Киев и подготвях тристранна среща във формат : Мустафа Джемилев- Щефан Фюле,европейски комисар по въпросите на разширението на ЕС – и Астрид Торс, върховен комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства. Обискът е направен от 14 човека с наети и доведени от тях свидетели, нещо което е грубо нарушение на законодателството на РФ, идват и два бронирани КАМЗ-а със служители от спецслужбата „Беркут“ в пълно бойно снаряжение, които блокират сградата и улицата. Подчертавам, че служителите от ФСБ водят свидетели, а това противоречи на Наказателно- процесуалното законодателство. Според прочетеното пред семейството ми постановление „в дома ми търсят взривни вещества, оръжие и други предмети, свързани с терористична дейност“. Показват им акт, че, видите ли съм заподозрян в съпричастност към терористична организация. Така са наплашили семейството ми, че на тъща ми й става лошо, тя е в прединсултно състояние. Към днешна дата е прикована към леглото. Подозренията на спецслужбата са абсолютно абсурдни и смело заявявам: всичко това е свързано с моята дейност в Меджлиса. Това измислена акция за натиск върху Меджлиса. Затова забраниха и влизането на Джемилев в Крим. Този ден са направени поредица обиски на нашата общност и в други градове , а ден преди това и в дома на самия Джемилев. На 22 май бях официално поканен като свидетел на разпит в централното управление на ФСБ в Симферопол. Тогава разбрах, че основната причина за обиска вкъщи е моя визитка, намерена у непознат за мене обвиняем за терористични актове.

Да поговорим за ислямските организации в Крим, по- специално за „Джамаат таблиг“ и „Хизбут Тахрир“. Те са забранени в Европа, но официално съществуваха в Украйна. След руската инвазия активизираха ли се? Може ли да се счита, че преди зад тях стоеше Русия и ги използваше за дестабилизация на полуострова? Членове на тези организации участват в конфликта в Сирия.
Струва ми се , че отделяте голямо внимание на тези организации – било то на политическата партия за ислямско възраждане „Хизбут Тахрир“ или на други течения в исляма, които имаше в Крим. Тяхната дейност е следствие на арабското влияние, най- вече чрез арабски студенти, учили някога в Украйна. Те идваха по линия на комунистическите или левичарски партии на обучение в СССР. След 1991 г. един такъв ливански студент Ахмад Тамим, дошъл в Киев през 76-та , през 1994-та стана даже мюфтия на Украйна. Той е завършил Киевската политехника. Тогавашната украинска власт и по- точно СБУ / Службата за сигурност на Украйна, контраразузнаването- б. р./, прекрасно знаейки, че Тамим е представител на сектата на хабашитите, непризната и в исляма, и абсолютно чужда на мюсюлманите в Украйна, в това число и на кримските татари – коренното население на Крим, му дадоха възможност да стане мюфтия. Тогава целта беше разкол не само в Меджлиса, но и в религиозния живот та кримските татари. До анексията на Крим от Русия на кримските татари се гледаше като на изключително опасен фактор за държавата, особено като се има предвид , че са мюсюлмани. Именно затова държавата ни дискриминираше, в продължение на 23 години не искаше да реши нашият национален въпрос. Всички документи за признаване на правата ни като коренен народ на Крим, колкото и странно да звучи бяха приети след 18 март т.г., след като Русия едностранно и официално обяви Крим за своя територия! Затова казвам, че „Хизбут Тахрир“ и всякакви религиозни течения и секти по никакъв начин не са влияли на организационния и религиозен живот на кримските татари в украинския ни период. След анексията всички тези организации, уплашени от репресии, напуснаха Крим и се установиха в Украйна или станаха бежанци в Източна Европа.Те никога не са имали свои отделни джамии в Крим и никога не са организирали изпращане на бойци във войната в Сирия. Поведението им е логично .Дори и само заради това, че привържениците на „Хизбут Тахрир“ твърдо се противопоставяха и на правителствените войски на Башар Асад и на опозицията му. Сега в Украйна в тази организация членуват украински граждани от различни националности.

А какво е отношението на новата власт в Крим към джамиите, към духовните лица, към изпълнението на мюсюлманските религиозни ритуали. Има ли гонения, напрежение, показва ли се неуважение?
Сега в съвременните условия в Крим, както и в украинския период, координацията на религиозния живот и на по- голямата част мюсюлманските общности се осъществява от Духовното управление на мюсюлманите в Крим/ДУМК/, начело с хаджи Емирали Аблаев. То обединява по- голямата част от мюсюлманските общности на полуострова. Под неговата юрисдикция са 350 регистрирани общности, повече от 1000 общности функционират като религиозни групи. ДУМК се намира в Симферопол в своя отделна сграда в комплекса със Съборната джамия „Кебир Джами“. Въпреки някои контакти, които започнаха да се развиват в хода на посещението в Крим на ръководителя на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдинов и срещите с ДУМК , водено от хаджи Емирали Аблаев , констатираме твърде агресивни действия на правозащитните органи ФСБ на Русия спрямо мюсюлманите на полуострова. За пример мога да дам зачестилите обиски на мюсюлмански домове. На 9 май в село Кировское и в гр. Старый Крим правозащитните органи изведнъж набързо привикаха на разпит около 150 мюсюлмани. Не им е оказван особен натиск, но от някои са взели пръстови отпечатъци и са ги фотографирали. Сега текат информационни нападки по адрес на мюсюлманите и на ДУМК, начело с хаджи Емирали Аблаев. На този фон , в грубо нарушение на правата на мюсюлманите, с взлом през вратите и прозорците на медресето, ФСБ и подразделението „Беркут“ извърши обиск в Калчугино / Симферополски район/. За причина след обиска беше изтъкнато заявление на местни жители , че в училището май се занимават с екстремистка дейност. Мюфтийството излезе със изявление и оцени нахлуването в медресето за хафузи като грубо потъпкване правата на мюсюлманите, изповядващи традиционен ислям. ДУМК счита, че този акт е умишлено предшестван от лъжливи информации срещу Мюфтийството и духовните учебни заведения. Председателят на Меджлиса Мустафа Чубаров също зае твърда позиция срещу незаконните обиски в медресето и поиска силоваците да се извинят на кримските татари. Прави впечатление, че руските власти гледат на мюсюлманите в Крим през призмата на сегашната си позиция, която използват в Кавказ, Чечня, Дагестан и Татарстан. Тяхна практика е да се използва груб натиск и някаква традиционна позиция мюсюлманите и ислямът да бъдат нарочени за източник на опасност.Това е абсолютно неправилна и безизходна позиция на Москва.

Усеща ли се чувство на срам заради поведението на Русия у обикновените руснаци в Крим?
Бих казал, че има известно разочарование, заради неизпълнени обещания- високи заплати и пенсии, заради излъгани социални надежди. Но въпреки това руснаците са доволни. Сега е прието да се афишира „Крим е наш!“

Какво очаква Меджлисът от новия Европейски парламент и Еврокомисията?
На новия Европарламент предлагам да осъзнае своята отговорност за Будапещенския меморандум от 1994 г. В него гаранти на целостта на Украйна са САЩ, Русия и Обединеното кралство. Те не обезпечиха това. Предвид дадените гаранции от Украйна бяха взети 1780 бойни ядрени глави, а това беше третият в света боен ядрен запас. Убеден съм, че Будапещенският меморандум преди всичко укрепи и послужи ката гаранция за сигурността на западните страни в рамките на ЕС, на Великобритания и САЩ. Защото след разпада на СССР през 91-ва, 1780 ядрени бойни глави на украинска територия явно пречеха на спокойствието на целия западен свят, тогава до сами него беше разположен такъв мощен, трети в света ядрен потенциал. На свой ред и на Русия й беше изгодно да вижда Украйна без ядрено оръжие. Но това беше и трагичната грешка на самата Украйна. В сегашната ситуация и Украйна и Крим се оказаха жертва на тази общоевропейска сигурност след разпада на СССР. Така гаранциите, дадени от гарантите на Будапещенския меморандум се оказаха безотговорни и празни, да не кажа престъпни.Те, постигайки своите цели и получавайки украинските бойни ядрени глави, даже не съставиха програма за сигурност и за гарантиране на целостта на Украйна. Например , в меморандума не са разписани действията на гарантите по план „А“- ако териториалната цялост на Украйна наруши от един от самите гаранти и план „Б“ – ако това направи трета страна. Жертва на тази безотговорност на гарантите е не само Украйна, която си е виновна, че така безсмислено отстъпи бойните си ядрени глави под кухи гаранции, но и целият свят, който сега е в криза. А кримските татари се оказаха в епицентъра на събитията. Светът и световният ред не са тези, които бяха допреди анексията на Крим. За това свидетелства и неуправляемият страх за собствената си сигурността у страните от Източна Европа и Балтика. Сега те, в нарушение на международните задължения на страните от НАТО пред Русия, искат САЩ да им гарантира сигурността. На първо място искат постоянно присъствие на техните територии на военни американски бази и такива на НАТО. Практически започва процес на хаос в света, нарушава се световния ред на демократични ценности и човешки права , установен след Втората световна война във Всеобщата декларация на ООН за правата на човека. Този световен ред сега видимо е подложен на най- силна девалвация и губи позициите си. Губи позиции и ядрената безопасност в света. Защото много държави, особено от пост съветското пространство, сега искат да имат ядрено оръжие, което да им гарантира независимостта и сигурността. Вече се появява нова и опасна заплаха- преразглеждане на териториалните граници, установени след Втората световна война. И тук искам да обърна специално внимание на изявлението на германския канцлер Ангела Меркел. Тя каза: „Териториалната цялост- това е стълбът на нашия европейски ред след Втората световна война и затова по кримския въпрос ас съм много принципна“. Това изявление дава да се разбере, че ако Русия преразглежда принципите на европейския ред след Втората световна, то и Германия може да поиска при възможност връщане на териториите й, взети след поражението й през 1945-та. А това значи, че Германия може да има териториални въпроси към Полша, Чехия и Русия, имайки предвид Калининградска област.
Заради сегашния украински конфликт светът постепенно е обхванат от такава световна криза, която е непонятен и неизвестен досега процес. Сформира се някакъв център, който се обявява, включително и във военен план срещу целия свят. Световният ред, установен след последната война, с неговите демократични ценности и идеали е в опасност. Светът явно става неадекватен и непредсказуем.

Вие какъв изход виждате?
Сегашната криза в света трябва да се решава единствено в рамките на политическия и дипломатическия диалог, с участието на всички страни и геополитически сили. Военните действия за решаването на кризата трябва напълно да се изключат. Но този диалог е възможен само под общ знаменател- запазване на световния ред, основан на демократични ценности и гарантиране правата на човека, териториалната цялост на страните, установен след края на Втората световна война. За да го има този процес ,трябва да има освобождаване от всякакъв род комплекси между Русия и Запада. Не трябва Русия да се смята като колос на глинени крака, тъй като практиката показва, че сегашната позиция на Русия към Украйна , се ползва с огромна поддръжка сред руското общество. И тази поддръжка предизвиква определена тревога. Разбира се, това намира обяснение в имперската история на руската държава, която голяма част от руския народ почита и се гордее с нея, но същността не е в това. На свой ред Русия трябва да осъзнае отговорността си като гарант на териториалната цялост на Украйна според Будапещенския меморандум. Едностранното й решение за анексия на Крим не само шокира другите гаранти, страните от ЕС и международните институции. За тях това беше унизително и оскърбително и стана дисбаланс в геополитиката. Наскорошното ултимативно изявление на Сергей Лавров, външният министър на Русия, в което той посъветва светът и да не помисля за връщане на Крим на Украйна и уточни , че при необходимост Русия може да използва доктрината си за национална сигурност, която включва и използването на ядрено оръжие, звучи много опасно.
Една от стратегическите цели на този широк диалог, ако той се състои , разбира се, може да е съвременна Ялтенска конференция 2 ,като първата е проведена през 1945. На нея може да бъдат обсъдени основните принципи на съвременната политика с цел създаване на здрав мир и система за международна и общоевропейска сигурност. Неотменима част трябва да бъдат Украйна и Русия. За тази цел , обаче, ръководството на руската държава трябва да има добра воля. Трябва да помним, че Русия, с изключение на трагичния период след 1917г., винаги е била част от общоевропейската история и цивилизация и не трябва да бъде изолирана, още повече да се отблъсква в друга посока.

Ако такъв диалог стане възможен то каква ще е съдбата на Крим и на кримско- татарския народ?
Крим, който исторически постоянно е бил причина за раздор и напрежение, в такъв момент може да бъде ключа към мир и спокойствие.Трябва да се умее да се живее реално в реалния живот.Историята на такива геополитически процеси , каквито протичат сега, никога не взема предвид интересите на малките народи, те стават нейни жертви.Добре би било, ако малките народи спокойно гледат отстрани на тези процеси, но за съжаление, кримско- татарският народ се оказа в епицентъра на процесите. И ако тези процеси станат заплаха за съществуването на малките народи, както става сега с кримските татари, най- главното в ситуацията е даване на сигурни гаранции за тяхното безопасно развитие на родната им земя. В сегашната ситуация гаранти, наравно с ООН, ОССЕ, Съвета на Европа, трябва да станат и държавите- гаранти от Будапещенския меморандум. За кримско- татарския народ в сегашната трудна ситуация най- важното би било провеждане на Международен форум за осигуряване възстановяването на неговите права, обезпечаването на сигурността на развитието му в Крим. За реализацията на този проект Меджлисът работи от 2010 година. Остава само едно нещо- форумът да се проведе. Всичко зависи от европейските ни партньори, с които подготвихме провеждането на такъв форум в навечерието на 70- годишнината от сталинската депортация на кримско- татарския народ. Що се отнася до съдбата и статута на Крим, това зависи в определена степен от позицията на основните представители на геополитическите сили, особено от позицията на гарантите на Будапещенския меморандум, от влиянието и поведението на които, зависи сега светът и в частност решението на украинската криза. Няма алтернатива на световния ред, основан на демократичните ценности и на човешките права, установени след Втората световна война. Отчитайки развитието на днешната световна криза, този световен ред може да се замени само със социално напрежение, етнически конфликти, локални войни и хаос. Днес, въпреки протестите и възмущението, породени от украинската криза, реално погледнато всичко зависи от позицията на гарантите на Будапещенския меморандум- САЩ, Русия, Великобритания и от ЕС. Статутът на Крим, ако се стигне до договореност и добрата воля на Русия, може да бъде различен.Идеално ще бъде, ако Русия се върне на позицията преди 18 март по кримския въпрос.Възможна необходимост би било обявяването на Крим за демилитаризирана зона, или за независима територия, под управлението на международната общност. Разбира се, като се вземат предвид интересите на всички страни, населението на полуострова и на кримско- татарския народ. За съжаление, украинската криза предизвика световна криза и тя се задълбочава. Все повече положението придобива все по- твърди и опасни форми, изменя се практически за часове. Противопоставянето на геополитически позиции по тази криза прилича на митологичната битка на титаните. Но въпреки този процес, твърдо заявявам, че няма диалог за решение на сложната криза.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9988

Posted by on юли 24 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.