АЛЕНКА БРАТУШЕК: ЮЖЕН ПОТОК Е ВАЖЕН ЗА НАС И ЗА ЕС

Alenka BratusekАленка Братушек е родена на 31 март 1970 година. Министър-председател на Словения от март 2013 до май 2014, първата жена на този пост в страната. Работи години наред в Министерството на финансите. Очаква се на предстоящите избори тя да получи висок резултат.

Госпожо Братушек, застанахте начело на Словения в момент, когато се намираше на ръба на краха, пред вратите й беше тройката – ЕК, ЕЦБ и МВФ. Какво ви подтикна да го направите?
Имате право, държавата беше буквално на колене, Тройката беше на вратата и ми беше ясно, че някой трябва да поеме работата. Всъщност, нямаше колебание – взех решение. Трябваше голяма смелост, не беше лесно.

Една година по-късно постигнахте големи успехи, върнахте икономическата стабилност на държавата. Какви мерки предприехте?
Ключовият въпрос беше да се върне доверието в Словения в международен и върешен план. Незабавно започнахме оздравяване на банковата система, за да може положително да се работи в икономиката. Справихме се успешно, а едновременно започнахме борба със сивата икономика и за по-малко от година така повишихме прихода в държавния бюджет със 100 милиона евро. Международните пазари разчетоха позитивно нашите усилия, паднаха лихвите по кредитите, а и обществото започна да ни има доверие и се увеличи потреблението. Всички тези мерки доведоха до промяна в икономическите трендове, като БВП от фаза падане за пръв път от 6 години влезе във фаза на растеж и тази години се очаква да е около 0.5 %.
Расте строителството и то с 50 %, пада безработицата и то с около 10 000 човека, а този тренд продължава. Накратко, всичко, което обещах, го направих, а не съм обещавала неща, които знаех, че не мога да изпълня. И аз всичко това получихме похвали от Брюксел.

Какво недовършено ще остане за следващото правителство?
Преди всичко, здравеопазването. Не бих го нарекла реформа, а модернизация на системата, и това е ключово.
Например, голяма част от средствата от допълнителното осигуряване все още остават извън системата на здравеопазването, а тук се включват и въпросите за обществените поръчки и допълнителни спестявания. Но, напомням, аз съм за достъпно за всички и качествено здравеопазване, това е наше достижение, което трябва да съхраним. И затова е необходима модернизация. Пенсионната система засега е наред, ще издържи до 2020 година, а после ще трябва допълнително да се стабилизира.

Словения подкрепи Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.
Смятаме, че е важно договорките да се спазват. Всяка голяма партия номинира свой кандидат, ЕНП победи и затова е съвсем нормално Юнкер да бъде избран. През тази година се срещнах с него много пъти. Става въпрос за изключително компетентен човек, който разбира от проблематиката, и което е важно за нас, е голям приятел на Словения, който много пъти ни помага.

Какво е бъдещето на тройката Виена, Любляна, Загреб?
Това е изключително важен механизъм за сътрудничество. Решаваме редица проблеми, а споделяме и опит. Например, австрийската образователна система е такава, че в страната няма безработни младежи, което е сериозен проблем за Словения и Хърватия.

Какво е отношението на Словения към „Южен поток“?
Подписахме споразумението за споразумение за изпълнение на проекта и продължаваме да работим в този аспект в съответствие със споразумението.

Въпреки съпротивата от Европейската комисия?
Европейската комисия не е против проекта, а иска да се съобразява с европейските разпоредби.
За нас Южен поток е важен, имаме уверението, че трасето няма да се променя, а става въпрос за проект, чиято стойност за Слоения се оценява на около 1 милиард евро. Този проект е важен и за ЕС.

Интервю на Желко Търканец (Ютарни лист)
/със съкращения/

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9844

Posted by on юли 6 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.