Алекс Алексиев: Европа си затваря очите за ислямизма

Alex AlexievАлекс Алексиев е роден на 20 ноември 1941 г. в София. Син е на видния писател и художник Райко Алексиев, убит от комунистите след 9 септември 1944 г. Потомък е на революционери и възрожденци. Емигрира през 1966 г., живее в САЩ от януари 1969 г. Дълги години е работил в корпорацията РАНД, реномиран институт за стратегически и геополитически анализи. Съветник на премиера Филип Димитров (1991-1992). След атентите на 11 септември 2001 г. работи в института „Хъдсън“ във Вашингтон. Председател е на Център за балкански и черноморски изследвания в София.

Интервю на Таня ДЖОЕВА за догмите на Шериата, рисковете за България и енергийните проекти (в. Преса)

Г-н Алексиев, вие сте един от световните експерти по въпросите на ислямския радикализъм. Интересът рязко скочи след разпространените кадри с обезглавения американски журналист. Да очакваме ли промяна в политиката към Близкия изток?
Екзекуцията на Джеймс Фоули стана голямо събитие, но ако влезете в интернет и напишете на английски „обезглавяване от джихадисти“ ще видите поне още сто случая. Това не е нещо ново, откакто радикалният ислям повдигна глава. Да не говорим за другите безчинства – хиляди жени са продадени на робските пазари, изнасилвани са. Най-старите православни вярващи в света, които говорят арамейски, тоест езика на Исус Христос, в момента са преследвани. Ислямистите им дават избор: или ставате мюсюлмани, или ви убиваме. За това също никой не говори. Християнството в Близкия изток, което съществува от времето на Христос, изчезва. Тези, които го изповядват, биват гонени като гяури. Явлението трябва да се погледне като цяло, да се види как се зароди и накъде върви. Как стана така, че хиляди мюсюлмански младежи, израснали в Европа, отиват в Сирия и Ирак и почват да колят и да бесят.

Как наистина?
Европа позволи на радикални ислямисти да превземат повечето джамии на Стария континент със саудитски пари. От 80-те години половината джамии в Европа са в ръцете на ислямисти. Можете да си представите какво проповядват?! Проповядват шериата. Според шериата неверниците имат три избора: или да станат мюсюлмани; или да плащат джизие – такса за неверници, каквато са плащали и нашите деди през турско време; или да бъдат убити. Подобни догми са директно подстрекателство за насилие и не трябва да се позволяват в никоя държава. В Европа не само че го позволяват, в Англия има 80 шериатски съдилища.
Какво означава това?
Ако си мюсюлманин, имамът ти казва: ти не подлежиш на британско правосъдие, ние ще те съдим. Получават се паралелни общества. В едното общество – мюсюлманското, няма зачитане на европейските норми и на европейската култура. Направо им се казва, че ще живеят по мюсюлманските закони, а шериатът е абсолютно реакционен закон. В Корана има лоши работи, има и добри. Въпрос на интерпретация. В шериата няма абсолютно нищо, което да е положително.

Като казвате Европа, вие имате предвид Западна Европа. А каква е ситуацията в България? Имате ли опасение, че ислямският радикализъм прониква и у нас?
Винаги съм уважавал българските турци. Служил съм в казармата с турци, бях трудовак. Светските турци са наши съюзници. Но преди година и половина ходих в циганската махала в Пазарджик. Бяха ме поканили да говоря в една протестантска църква. Седим на двора, минават петима младежи с големи бради, с чалми и обръщайки се към нас, ни правят жес та, че ще ни отрежат главите. В Пазарджик става война между мюсюлманите и циганите, които са бивши мюсюлмани. Саудитски фондации също са навлезли с парите си. Да погледнем към съседните държави. Миналата седмица арестуваха 40 джихадисти в Косово, които са подготвяли терористични актове. Всичките са били в Сирия и Ирак по една година. По всяка вероятност някои от тях са минали и през България. В Босна според техния вътрешен министър има най-малко 300 души от Сирия и Ирак. Има в Сърбия и в Албания. Ние отвсякъде вече сме обкръжени от подобни хора. Опасността е близо, дори в България все още да ги няма, в което се съмнявам. Помните, че за атентатите през 2004 г. в Испания бе задържан и българин.

Следяхте ли делото срещу имамите в Пазарджик?
Разгледах го внимателно. Нашата съдебна система няма понятие какво е ислямизмът. Ислямизмът е подстрекателство към насилие. В една държава може да има свобода на словото, но не може да има свобода да викаш, че има пожар в театъра. В САЩ през 1996 г. осъдиха Омар Абдел Рахман, слепия шейх, по закон за подстрекателство, който е от ХIХ в. (това е след първия атентат срещу кулите близнаци през 1993 г., когато в подземен паркинг бе поставена бомба – б.р.). В Европа си затварят очите. Но навсякъде на мюсюлманските демонстрации се веят вече черните знамена на джихада. Ако това не се спре, тежко й на Европа! Още повече че тя не може демографски да се състезава с мюсюлманите. Средната възраст на мюсюлманите в Западна Европа е 26 г., на европейците – 42 г. Поради тази разлика, когато мюсюлманите стигнат 20% от населението, хората на възраст под 18 години стават предимно мюсюлмани. Ясно е каква ще е картината след 20 години. В много градове тези 20% вече са надхвърлени – Ротердам, Амстердам, Утрехт, Марсилия, Лион, предградията на Париж, Брюксел. Правих документален филм в мюсюлманските квартали в Брюксел. Предупредиха ме, че след 18 ч. там е опасно за бели. Ако не се вземат мерки, бъдещето на Европа е несигурно. А ние сме част от Европа.

Подценена ли бе ролята на Турция в проблемите с Близкия изток?
Напълно. Ердоган е ислямист, който казва, че е слуга на шериата. Той създаде джихадистите, помагаше първо на „Ал Нусра“, после – на „Ислямска държава“. Пускаха хиляди чеченци без документи. Кюрдите в Северна Сирия си бяха извоювали автономия от Асад. Джихадистите, които сега са в „Ислямска държава“, започнаха да ги нападат. Ердоган им помагаше. Лидерът на кюрдите Селих Муслим официално го е казвал.

Прилагат ли САЩ двоен стандарт в отношенията?
Политиката на президента Обама към Турция е напълно погрешна. Той смята, че ислямът, който Ердоган проповядва, е модерен и умерен. В това отношение съм силно критичен към политиката на САЩ – Вашингтон не видя каква опасност представлява Ердоган.
Позволете да преминем и към втора важна тема – енергийните проекти в България. Създаде се заплетен възел от геополитически интереси и лобита. Вие се обявихте срещу проекта „Южен поток“ и срещу VII реактор на АЕЦ „Белене“. Защо?
„Южен поток“ е политически проект без икономическо обоснование. Той цели да заобиколи Украйна и да даде възможност на Путин да я шантажира. Проектът е и корупционен. Според „Газпром“ цената на един километър тръба в „Южен поток“ е 7,5 млн. евро. В Германия тя е 2,2 млн. евро, в Чехия – 2,4, в Холандия – 2,3. Това означава, че близо 5 милиона евро на километър отиват за корупция – най-вече за фирмите на „Газпром“, но и за нашите тук ще останат трохи.

Вие сте против „Южен поток“, независимо кои ще са строителите и дали е изгоден? Брюксел обаче би дал зелена светлина, ако са изпълнени европейските условия.
„Газпром“ няма да се съгласи с европейските условия. Вижте „Северен поток“. В „Газпром“ мислеха, че като се построи веднъж, някак ще успеят да се преборят с „третия енергиен пакет“. Не успяха. Третият енергиен пакет казва, че когато една тръба стъпи на европейска територия, тя става част от европейската енергийна инфраструктура. „Северен поток“ в момента е само 50% запълнен, защото руснаците не са съгласни половината тръба да се остави за конкуренти. И губят пари. Ако „Южен поток“ стане европейски, това означава, че от Варна нататък престава да бъде руски и че 50% остава за конкуренти. На теория това означава, че ако има газ в Черно море, ако ни разрешат да проучваме шистови находища и ако половината тръба е запазена за нас, може да се използва за нашия газ.

А защо сте против VII блок на АЕЦ „Козлодуй“?
Да се построи VII блок сега, преди да сме обновили V и VI блок, които произвеждат евтино електричество, е обратното на това, което трябва да се прави. Сделката с „Уестингхаус“, която не е американска, а японска фирма, е все едно да слагаш магарето зад каруцата, а не отпред. Атомната енергия гасне и те се възползват от най-малкия шанс да продадат нещо. Фирмите, които бяха предложили, бяха свързани с БСП. Но проектът няма да мине. Пети и шести блок произвеждат ток по 5 цента, а не както би било с реактора на „Уестингхаус“ – около 15 цента. Не се връзват сметките.

Не е тайна, че вие лобирате за шистовия газ.
Аз не лобирам. На хората, които лобират, им плащат. Аз мисля, че шистовият газ е от огромна полза за България, ако има толкова газ, колкото казват. Технически извлекаемите залежи в Етрополе и в Нови пазар ще ни стигнат за 200 години при сегашната консумация. Създават се и 40 хиляди работни места.

„Южен поток“ няма ли също да създаде работни места?
Много малко – 4000 временни места в България.

Вашето Движение „Независима България“ ще участва в изборите заедно с партия Общество за нова България. При представянето на съюза заявихте, че не сте доволни от служебното правителство. Защо?
В Самоков бях на панихида по случай международния ден за почитане паметта на жертвите на тоталитаризма – 100 милиона жертви на комунизма и 25 милиона жертви на нацизма. Премиерът Близнашки каза, че комунизмът бил „светъл идеал“. Аз съм син на жертва на комуниз ма. Не одобрявам и изказването на министъра на икономиката и енергетиката в полза на „Южен поток“.

Той спомена също, че е за разваляне на договорите с двете американски централи в „Марица-изток“.
С това съм съгласен. На американците им бяха дадени неимоверни аванти в ущърб на България. Не съм сигурен, че не са давали и бакшиши. Корупцията върви и в Америка. Трябва да се види кой какви договори е сключил.

Те бяха сключени при правителството на Иван Костов.
Иван Костов не ми е приятел, а камо ли съмишленик. Иван Костов направи от СДС вождистка партия и по този начин я унищожи. Той не направи истински реформи и за четири години пропиля доверието на хората. Има три неща при реформаторите, с които не съм съгласен. Първо, Иван Костов да им дърпа конците. Второ, в блока да има партия, която хвали Ердоган, който е ислямски фашист. Това за мене е недопустимо като българин. И трето, начинът, по който се отнесоха с Меглена Кунева, беше абсолютно неморален. Не познавам Кунева, но постъпката спрямо нея беше безобразна. В политиката трябва да има морал.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10150

Posted by on авг. 27 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.