Алексей Пушков: България, както знаете, няма високо ниво на самостоятелност

Aleksey Pushkov“Южен поток” беше формално блокиран от страна на България

Алексей Пушков е роден на 10 август 1954 г. в Пекин. Депутат в руската Дума. Председател на Комитета по външна политика на руския парламент. Член на „Единна Русия“. Политолог. Бил е спийчрайтър на Михаил Горбачов (1988-1991). Член на редакционната колегия на Foreign policy и National interest през 90-те години. Доктор по история. Говори френски и английски език. Интервю за сръбското списание Печат.

Вместо „Южен поток“ започнахте да работите за „Турски поток“. Как гледате на изявата на македонския премиер Груевски, че Македония ще се включи към „Турски поток“, когато бъде постигната договореност между Брюксел и Москва?
Проектът „Южен поток“ не е спрян заради Русия. Искам да го подчертая, за да няма недоразумения по темата. „Южен поток“ беше формално блокиран от страна на България, а всъщност от Брюксел и Съединените щати с намерението да се ограничат международните връзки на Русия и нейните геоикономически проекти. Трябваше да се изпълни една задача – изолирането на Русия. Затова е ясно, че нямаше как да реализираме проекта. Можехме, разбира се, да „замразим“ ситуацията за 4-5-6 години, и то без никакви гаранции, че ще бъде разблокирана. България, както знаете, няма високо ниво на самостоятелност. Това е страна, която до голяма степен е зависима от дотациите и субсидиите, които получава от ЕС и не може да издържи на натиск от Брюксел. Казвам го, за да е ясно кой е виновен. Не е Русия. Следователно, пред Русия стоеше избора – или да се откажем от „Южен поток“ или да намерим алтернатива. Тази алтернатива беше газопроводът през Турция, който ще осигурява 63 млрд. куб. метра газ за европейския пазар. С реализирането на „Турски поток“ Русия ще стане най-големият доставчик на газ. Трябва да се отбележи факта, че Турция отхвърли целия натиск, който й оказваха да се откаже от проекта. Този натиск беше безсмислен, защото означаваше отказ от кокошка, която снася златни яйца. Турция има сериозна независимост и, за разлика от България, която до голяма степен е зависима от Брюксел, отдавна престана да вярва на Европейския съюз. От друга страна, и влиянието на Съединените щати не е толкова голяоа, колкото преди. Те, разбира се, могат да се опитват да влияят на Турция да се откаже от „Турски поток“, но какво могат да им предложат като алтернатива? Шистов газ за Европа? Според оценките на огромен брой сериозни западни компании, до 4-5 годни ще се появи много тежка криза във връзка с въпроса за експлоатацията на шистовия газ в САЩ. Така наречената „Шистова революция“ не е реална. Именно затова Съединените щати нямат сериозна алтернатива. Сериозността на договора с Турция се потвърждава и проведената при закрити врати среща между Путин и Ердоган в Баку. „Турски поток“ трябва да донесе добро както на Турция, така и на останалите страни от Южна Европа. Без съгласието на Брюксел да поднови изоставения диалог, газът отново няма да може да стигне до Сърбия. Струва ми се, че страните заинтересовани за доставките на газ трябват да направят собствени усилия, преди всичко страните членки на ЕС, които ще имат полза от „Турски поток“, каквато е Гърция, но и Сърбия, която като страна партньор и с перспектива за присъединяване към ЕС има абсолютното право да защитава своите интереси.

23 юни 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11841

Posted by on юни 24 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.