АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПРАВИ ВСИЧКО, ЗА ДА РАЗВИВА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ С АЗЕРБАЙДЖАН

Alexander Rar

ГЕРМАНИЯ ИМА ДВА ИНТЕРЕСА. ТОВА НЕ Е ДВОЙСТВЕНА, А ДВУВЕКТОРНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА И С НЕЯ ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ СВИКНЕ

На 28-29 ноември 2013 във Вилнюс ще има среща на Източно партньорство. Програмата на Евросъюза е насочена към политическото и икономическо сближаване с Азербайджан, Армения, Грузия, Молдова, Беларус и Украйна. По темата разказва пред в. „Кавказ“ Александър Рар, директор по изследователската работа на влиятелната немска фондация „Германо-руски форум“. Интервю на Орхан Саттаров.

Европейският съюз прие резолюция, в която разкритикува проведените в Азербайджан избори, след което Азербайджан прекрати сътрудничеството си с ЕС в рамките на Парламентарната асамблея на „Източно партньорство“. Как ще се развиват отношенията между Баку и Брюксел в следващите 5 години от президентството на Илхам Алиев?

Няма да има изменения. Отношенията ще се развиват така, както са се развивали през последните 20 години. Икономическото сътрудничество ще се задълбочава, наистина, може да не е толкова успешно, толкова динамично, колкото мнозина предвиждаха. Но причината да не се развива толкова динамично е отказът от НАБУКО. Европейският съюз имаше големи очаквания по този въпрос. Мисля, че няма да потръгнат сътрудничеството от страна на Баку по отношение на правата на човека и сътрудничеството в областта на укрепване на демократичните институции, защото ЕС едностранно влияе на създаването на институти и общества в Азербайджан. За разлика от други страни, които зависят от определени финанси от ЕС, които се вкарват в създаване на граждански организации, институти и т.н., Азербайджан не се нуждае от такива пари. Той има повече свободно пространство за маневри и, разбира се, ще своите финансови и икономически инструменти, за да създаде изгодна за себе си платформа за сътрудничество с ЕС. Това е специфична форма на сътрудничество между Азербайджан и ЕС, достатъчно прагматична – на друго Баку няма да се съгласи.

Мисля, че в крайна сметка Западът ще се съгласи на такава форма на сътрудничество, включително и поради геополитически съображения, защото Азербайджан, все пак е достатъчно важен играч в Кавказ. Страната се намира в регион, който граничи в много опасния Близък изток, граничи с Иран, където може би ще се случат още по-драматични събития. Затова Азербайджан ще продължи да се ползва с подкрепата на Запада. Но струва ми се, че това сътрудничество ще продължи в една по-прагматична сфера. Разбира се, Западът, като изхожда от своите представи за морал, права на човека, от превъзходството на своите външнополитически ценности, ще критикува Азербайджан за това, защото от западна гледна точка развитието на демокрацията не напредва с толкова бързи крачки, както им се иска на тях.

Ангела Меркел стана първият европейския лидер, който поздрави Илхам Алиев с преизбирането му на президентския пост. Едновременно в Германия минаха парламентарните избори, ще има голяма коалиция. Как ще се развиват азербайджанско-германските отношения в условията на тази голяма коалиция, доколкото социалистите са по-критично настроени по въпросите за правата на човека?

Германия има два интереса. Това не е двойствена, а двувекторна външна политика на Германия. С нея просто трябва да се свикне. Необходимо е партньорите й да я разбират, включително Азербайджан. Има политика на интересите, от гледна точка на Германия е много важно да има добри, прагматични отношения с Азербайджан като страна, в която има ресурси нужни на Европа, включително и на Германия. Тя е стабилна страна, а за Южен Кавказ това означава много. Затова Германия ще прави всичко, за да развива дипломатическите си отношения с Азербайджан.

ЕС, включително Германия, не губи надежда, че някога Азербайджан ще успее да се договори с Туркменистан, а дори с Казахстан, за строителството на Транскаспийския газопровод, който ще придаде на идеята НАБУКО съвсем друг смисъл. Може би някога проектът ще се реализира. Но това, разбира се, е разговор за далечното бъдеще.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=7778

Posted by on ное. 16 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.