Александър Радич: При тероризма имате „минимално вложение, а максимална печалба“

aleksandar radicНашият балкански опит често показва, че зад големите думи като защита на държавата и народа се крият интереси на групи, които продължават да контролират системата, а и които нямат точна връзка със сигурността.

Александър Радич е сръбски военен анализатор.

Как гледате на терористичните нападения във Франция и последиците за цяла Европа?
С оглед на това, че разширението на Ислямска държава в Ирак спря, тя ще търси друг смисъл на своето съществуване и френските служби трябваше да го имат предвид. За да може Ислямска държава да продължи своята „революционна“ концепция, трябваше да се обърне към терористични удари в самия Запад. От друга страна, несериозно е да се очаква, че която и да е разузнавателна служба може да осуети всеки добре организиран опит за терористична атака. Сега има различни теории на конспирацията, че френските служби, разбира се, са били малко отпуснати. Не мисля, че става въпрос за такова нещо.

Мислите ли, че сега европейците ще се съгласят да се откажат от част от своята лична свобода в полза на увеличаване на контрола на специалните служби?
Няма да има драматични промени. Мисля, че мнозинството разузнавателни служби и така продължават да правят каквото могат и използват оборудване, което не винаги е описано в закона. В следващите няколко седмици може да има подобни настроения, но много скоро всичко ще се върне в нормални си коловоз. Нашият балкански опит често показва, че зад големите думи като защита на държавата и народа се крият интереси на групи, които продължават да контролират системата, а и които нямат точна връзка със сигурността.

Каква логистична, идеологическа или политическа подкрепа е необходима, за да се извърши един такъв терористичен акт?
Когато става въпроса за „класическа“ армия, това е скъпа работа: заплати, техника и т.н., а в крайна сметка никога не сте сигурни как ще реагира на терен, когато се стигне до някой сблъсък. При тероризма имате „минимално вложение, а максимална печалба“ – парижкият случай показа, че не винаги за такива нападения е необходимо да имате обучени хора. Ако стрелят от половин метър в невъоръжен човек, който лежи на земята, не ви е необходима някаква голяма военна подготовка.

Следователно, мислите, че не е необходимо зад такива акции непременно да стои някаква голяма организация, а може да се свърши от двама-трима фанатика?
Трябва да има идеологическа и пропагандна матрица, каквато, да кажем, има Ислямска държава. Когато става въпрос за набиране на хора, това обикновено са аутсайдери, които са социално свързани, за да могат по-малко да комуникират по телефона, през социалните мрежи и т.н., за да не могат да ги засекат. Откроява се тенденцията терористите да са свързани и да общуват лично, защото специалните служби успят да разбият групи, чиито членове са отделени и обменят информация или разговарят по телефон.

Какъв трябва да бъде отговора на европейските правителства и общества за такива акции в бъдеще? Има ли опасност това да се обърне в омраза към всички мюсюлмани?
Що се отнася до службите за сигурност, те ще реагират както и досега – няма да има промяна. Колкото до политиците, те ще трябва да се обърнат към самия извор на проблема – към Ислямска държава и подобни организации и страни, където се създава идеологията и където се намират парите, с които се финансират такива акции. А що се отнася до общественото мнение, то винаги реагира импулсивно, ще има обвинения към всички мюсюлмани и т.н, после нещата ще слегнат, особено във Франция, левицата ще успокои нещата. Най-важното е, все пак, това, което ще правят официалните органи и политици, които, смятам, сега вече няма да имат избор и ще трябва да действат по-решително.

Значи очаквате по-голяма акция спрямо Ислямска държава?
Във всеки случай ще бъде по-решителна.

Интервю за Независне новине (януари 2015).

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

30 януари 2015

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11147

Posted by on ян. 30 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.