АЛЕКСАНДЪР КНЯЗЕВ: ИСЛЯМСКИЯТ ЕКСТРЕМИЗЪМ НЕ Е САМОСТОЯТЕЛЕН, А СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СПЕЦСЛУЖБИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ СТРАНИ

В САМИЯТ АФГАНИСТАН ИМА ”КИТАЙСКИ ТАЛИБАНИ”, “АРАБСКИ ТАЛИБАНИ”, “ПАКИСТАНСКИ ТАЛИБАНИ”…

ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТОЛКОВА СА ДЕГРАДИРАЛИ ПСИХИЧЕСКИ…

НАРКОТИЦИТЕ СА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАХИ ЗА СИГУРНОСТТА И СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО В ЕВРОПА И РУСИЯ

КОЛКОТО ДО ОПИАТИТЕ, НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ЗАПОЧНЕ НЕ С АФГАНИСТАН. НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ЗАПОЧНЕ С ТРАНЗИТА.

За историята и пътя за решаване на афганистанските проблеми  в интервю за ИА REX разказва старши научен сътрудник, координатор  на регионалната програма на Института по ориентализъм към РАН Александър Князев. На 14 ноември в Кабул имаше преговори по приключване договора  за безопасност между Афганистан и САЩ. Афганистанската делегация се възглавява от посланика на републиката в САЩ, американската – от заместника  на специалния представител на САЩ за Афганистан и Пакистан –  Джеймс Уорлик.

Какво е особеното в Афганистан, защото там си “счупиха зъбите” вече три империи: Британската, съветската и американската?

Разговорът за това, че Афганистан не може да бъде победен – е в областта на митологията. Британците спечелиха две войни, докато не претърпяха поражение в третата – англо-афганска война през 1919 година.

Съветският съюз не е загубил войната в Афганистан, а имаше политическо решение за оттегляне на войската  и тя бе изведена. Решение, предателско по отношение на афганистанското правителство, което успя, между впрочем без никаква поддръжка, да изкара още три години на власт.

Със съгласието на Горбачов Шаварнадзе подписа в Женева споразумение, съгласно което СССР прекратява всякаква помощ към правителството на Наджибула, когато помощта към антиправителствените сили от страна на САЩ, европейските и арабски страни, Япония , Китай веднага се  увеличи десетократно, не стократно.

За американците, за сега, бих се въздържал да говоря, доколкото задачата ”побеждавам” в чисто военен план у тях не е стояла и не стои –  заложените цели са други. Определена специфика в афганистанското общество представлява неговата особена религиозност. Войните през XIX век предизвикват бурна религиозна реакция, което е основна причина  за засилване на ислямския радикализъм в Афганистан. Ненавистта към всеки, който е свързан с “неверниците”, е създала остро отхвърляне от преобладаващото мнозинство на обществото на външни идеи и основаните на тях преобразования, които неизменно са срещали и продължават да срещат силна съпротива, имаща, още веднъж ще отбележа, задължително религиозен оттенък.

Защо САЩ води такава политика в този регион, въпреки военните и имиджови загуби? Какви са реалните резултати от афганистанската кампания?

Главното: американската войска се намира в Афганистан, в Кабул има марионетно правителство, във всеки случай през следващите  няколко години остават американските военни бази в Афганистан и съседните страни. Това е всъщност това, за което започна кампанията,”борба с международния тероризъм” на територията на Афганистан – това е още един плод на съвременната политическа митология. Няма никаква връзка между събитията в Ню Йорк от 11 септември 2001, “талибаните” и Афганистан. Това е грандиозен спектакъл, до който бродуейските производители са далеч… В новата и най-нова американска история има немалко примери, когато за целите на американската външна политика в жертва се принасят стотици и хиляди, включително и американски граждани. Истината е в това, че САЩ станаха реална военна сила на Средния Изток и в Централна Азия, в зоната на жизнени интереси на Иран, Китай, Русия. Това е главното, загубите –вторичното, било то военни, било имиджови.

Каква е вероятността за увеличаване износа на ислямски екстремизъм от Афганистан в съседните страни след изтеглянето на коалиционните сили?

Нищожна. Ислямският екстремизъм не е самостоятелен, а се управлява от спецслужбите на самите страни, които съставляват т.нар. “антитерористична” коалиция плюс арабските страни, Турция, Пакистан, в отделни случаи Китай. Макар че, ако интересите на политическата върхушка на една или друга страна го изискат, увеличение може да има.

Съществуващата сред част от руската експертна и политическа общност гледна точка, съгласно която американците и натовците нещо там задържат, неутрализират, намаляват заплахата от Афганистан за нас – това е пълен абсурд, безсмислица.

За съвременният екстремизъм и тероризъм, в частност ислямският има две групи причини:ендогенни и екзогенни, вътрешни и външни. Както, впрочем, всички явления на съвременния политически живот в която и да е страна. Във всяка от страните с първата група причини е нужно да се работи започвайки със социално-икономическата сфера. За противодействие на втората съществуват съответните държавни структури. Спекулативните и некомпетентни разсъждения за възраждането на “талибаните” за “завоюване” на Централна Азия и цялото постсъветско пространство не издържа на никаква критика – при условие,  че Афганистан ще бъде даден, така да се каже, сам на себе си. Тероризмът в Казахстан или в Русия като цяло не е свързан непременно с Афганистан.

Финансистите на северокавказките или поволжки терористични лидери седят не просто в Афганистан, те ръководят от Истанбул, Доха, Ер-Рияд, Лондон…

 Запазването на американското присъствие и продължаващите манипулации с ислямските терористични организации – това вече е очевидна реалност, която ще се запази и след 2014 г.

Ако не се разбере главното:англосаксонските войски са длъжни да напуснат Афганистан и региона. Това е първото, главно и практически единствено условие за решаването на всички останали афганистански и около афганистански проблеми.

Ако се изнесат от Афганистан всички чуждестранни военни и се предоставят  афганците сами на себе си, какво ще бъде това за страната? Няма ли да се наложи след няколко години отново да се въведат войски, например миротворци на ООН? В края на август в Алма-Ата бе представен доклад”Централна Азия-2020: поглед отвътре”, подготвен от местни политолози. Там наред с другите неща беше казано: ”По оценка на отделни експерти, афганистанската заплаха не е нищо повече от мит. Как ще коментирате това?

Мога да кажа даже източника, от който произтичат този род мнения. Това са спецслужбите на Великобритания и САЩ, а ги излъчват експерти, които не са били  в тази страна и не я познават, дори достатъчно теоретично и в дълбочина. В Казахстан няма нито един специалист изтоковед по Афганистан, нито един! Има 2-3-ма специалисти в казахтанските специални служби и МИД, които познават Афганистан, но те не са участвали в създаването на този “доклад”, те не работят в публичното пространство. В дадения случай разсъжденията са на кабинетни теоретици, напътствани в западните центрове и институти, изповядващи западни подходи и методики, наред с това възприемащи като догма всичко, което се възпроизвежда в западните централи.

Задачата на подобни доклади е да формират общественото мнение, което би облекчило задачата за интеграция на страните от Средна Азия и Казахстан в Афганистан. Това не е грешка на езика, става дума не за интеграция на Афганистан в региона, а обратно. Не случайно един от главните американски идеолози за региона Фредерик Стар, автор на назованата от мен през 2007 г.”геополитическа атрофия” проектът ”Голяма Централна Азия”, предлага център на региона да стане, не  да кажем Узбекистан, който се явява и такъв, изхождайки от елементарната география, а именно Афганистан.

Тоест планира се не Афганистан да се “придърпа”до нивото на постсъветските държави, а напротив, да се “понижи” нивото на бившите съветски републики до нивото на Афганистан.

Цивилизационният разрив между Афганистан и например Таджикистан е, по различни оценки, 150-200 години! И това при тази архаизация, която произлезе в Средна Азия и Казахстан след 1991 година. Към “афганистанизация” на региона е насочена и новата американска стратегия “Новия път на коприната”.

Що се отнася до миротворците. За афганците ще бъде безразлично – има мироопазващ мандат, или други чуждестранни войски, или няма. Тях просто ще ги убиват, както и сега /и много повече, отколкото гласи официалната статистика, която както която и да е статистика е лукава/ американците, британците, немците, французите…

Каква роля в обратния транзит на американските военни товари ще играе “претоварният пункт” в Уляновск, който за много партньори  на Русия се явява въплащение на принципа ”Което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика”?

Това е само един пример за непоследователността на  руската външна политика. В даденият случай – не интересът на 2-3 ведомства трябва да диктуват решенията, а националните интереси на страните. А те се заключават в това, че стремително нарастващата глобална конкуренция изключва всякакви “придърпвания” и САЩ просто, по определение, не могат да бъдат съюзник на Русия в която и да била сфера.

За мен остава мизерна надежда за това, че реално това няма да се  случи, реалната политика далеч не винаги съвпада с публичната. Между другото, неотдавна Фонда на Сорос критикуван от Северната разпределителна мрежа, която се занимава със снабдяването на военния континент в Афганистан и по който се предполага, че  ще се изтеглят войските от Афганистан. Авторът на доклада счита, че трафикът на военните товари способства  за развитие на корупцията и деградация на икономиката на региона. Става дума за страните от Централна Азия, но се поражда въпрос, свързан с проекта на Уляновск. Може би, има смисъл да погледнем за наличие на корупционна връзка между тях и Пентагона, държавния департамент, ЦРУ?

 Какво, по ваше мнение, е оптималното решение за Афганистан ?

Само преговорен процес с едни глобални условия: съхранение на териториалната цялост на страните, ненарушимост на границите. Има опасност, че един от американските планове за региона представлява изменение на политическата география – това ще бъде по-страшно за Афганистан, когато започнат да се раздробяват Таджикистан, Киргизия и т.н. Афганистан е полиетническа страна, но никак не е просто тя да се дели на етнически признак. Всички  опити  ще доведат до участие в конфликт за преразпределение  на живущите в съседни страни  иреденти и диаспора.

Отчитайки различията в развитието на регионите, Афганистан би се приближил до модел за държавно устройство, при който силния център се съвместява със самостоятелни по много функции региони. Може би това наподобява на американския модел. Но не на етнически признак.

За уреждане на Афганистан извънредно важно е отчитането на религиозният фактор. В големите градове може да срещнете хора с относително светски разбирания. Като цяло в страната роля играе ислямската религия, както и нейните функционални носители- улема. В нови времена тя остава толкова голяма, както и в предшестващите исторически периоди. Съсловието на традиционната мюсюлманска средновековна интелигенция е играло и играе в живота на страната много по-значима роля,  отколкото светската интелигенция. В продължение на много столетия мюсюлманското духовенство е заемало най-важните позиции в афганистанското общество явявайки се фактически първостепенен консолидиращ фактор. Традицията за участие на духовенството в политическия живот е заложена в хода на англо-афганските войни и постепенно води до формиране основите на фундаментализма, носителите на който впоследствие извънредно бързо и лесно се превръщат в мощна и прекрасно организирана политическа сила. Мюсюлманския сунитски елит е главен фактор, разполагащ с реален властови потенциал.

Религиозните лидери представляват по своему сила способна да организира успешно противодействие, на което и да е централно правителство. Това, всъщност, се появи в опита за внедряване в афганистанското общество на социалистическите идеи в 1980 г. и демократическите експерименти през последните десетилетия. Нужен е диалог с духовенството, само при това условие  ще бъде успешен и общонационалния диалог.

Какво трябва да направи световната общност, за да намалят вероятността  от терористична и наркотична опасност, идваща от Афганистан днес?

“Световна общност” е една фикция. Има сили или централни сили, заинтересовани от  съществуването на такива заплахи, има страни, за които това е заплаха за националната сигурност. Към първите бих отнесъл англосаксонската общност, в създаването на която има публично декларирана заинтересованост за снижаване числеността  на населението на планетата. За САЩ, например, наркотиците не са системен проблем, техният експорт за САЩ има розов характер, това са единични случаи. За Русия, страните от региона и като цяло Европа е един от най-големите заплахи за сигурността и съществуването на обществото.

В Европа основните центрове за разпространение на афганистанските опиати се явяват американските военни авиобази в Германия, Италия, Косово, Испания. Главният център – базата Бондстил в Косово. Косово и за това се създаде, за да създава проблеми на Европа, но европейците толкова са деградирали психически както изглежда, че не искат да видят това и да го разберат.

За нас има три свързани направления за борбата с тези заплахи. Установяване жесток контрол по границите на Афганистан. Ако Русия не иска след десет години да бъде просто страна  с измиращо от наркомании население, нужно е да намери начин да защити афганистанската граница със Средна Азия със своите ръце. Особено това се отнася за таджикистанския и туркменския участъци. Узбекистан, в тази връзка, е относително успешен, на узбекска територия наркотиците попадат като цяло не пряко от Афганистан, а през Таджикистан и Киргизия. Освен афганистанската граница и важния периметър на Таможенския съюз, наркотранзитът води след себе си с нищо сравним ръст на корупцията, затова е нужен съвместен контрол, като на границите на ТС се установи относителна прозрачност. Второ направление – самостоятелна политическа работа в Афганистан за прекратяване на вътрешния конфликт. Самостоятелна, т.е. изключване на нерегионални сили, които абсолютно не са заинтересовани за прекратяване на вътрешния конфликт. Към 2001 г.конфликтът е  отивал към потушаване, но американско-британската, а след това  и натовската агресия стана катализатор за нов етап на войната.

Външно съдействие за урегулиране положението в Афганистан могат да вземат само тези, които са обективно заинтересовани за това: Иран, Пакистан, Китай, Узбекистан, Таджикистан,Туркмения.

Стабилността в Афганистан може да се осигури само по пътя на преговорите и намиране на необходимите компромиси. Необходима е усърдна преговорна  работа с лидерите на всички, без изключение, групи на населението. Нужно е да се разбере, че талибаните са конгломерат от множество разнообразни групировки. Част от тях работят непосредствено под контрола и управлението на западните спецслужби и спецслужби от редица арабски страни, Пакистан, зад който стои Китай… В самият Афганистан има ”китайски талибани”, “арабски талибани”, “пакистански талибани”…Това е външна намеса, те трябва просто да се унищожат. Но има и такива, които воюват по други причини. Самите участници, изпълнители са също различни. Има, например, понятие “талибан за ден” – някой почувствал необходимост от пари, отива при талибаните и за отплата изпълнява розова поръчка. Но има, и това е огромна част от афганистанците, които воюват по идейни съображения.

В афганистанския манталитет още с първите англо-афганистански войни се е наложила в болшинството афганистанци неприязън към всяко външно вмешателство, откъдето между другото се корени и мита, че афганците не могат да се победят. Американците и НАТО се сблъскват с тази особеност в манталитета: на афганеца можеш да заплатиш днес, но това не означава, че ще бъде лоялен към теб утре…

В последно време зачестиха убийствата на западни военнослужещи от офицери и войници от правителствената афганистанска армия. Има групи талибани състоящи се напълно от чужденци и воюващи за чуждестранни пари, и там са онези, които убиват американци за отмъщение. Има междуплеменен конфликт – немалко случаи, когато западни военнослужещи просто са използвани, те решават задачите на вътрешна междуплеменна конкуренция. Там има конфликт на спецслужби на стоящи една срещу друга страни, там има междуетнически конфликт, има междурелигиозен конфликт, това е като многослойна баница и с всяка отделна групировка трябва да се работи отделно. По провинции, окръзи, градове и села…

Ако се опитаме да квалифицираме талибанските групировки, по различни критерии – състав на участниците, източниците за финансиране, изпълняваните задачи и т.н.- ще се получи голям списък на свършено различни сили, за всяка от които са нужни отделни методи за работа.

Пълно унищожение на военните средства – за арабските или пакистанските отряди, работещи за спецслужбите, решението на социално-икономическия проблем и съдействие за установяване на диалог – за афганците воюващи по вътрешни причини… Между талибанските групировки има принципни различия, тъй като те често воюват и помежду си. Едно нещо е да кажем Ислямската партия на Гулбетдин Хекматиари съвсем друго – мрежата отряди на Хаккани… Необходимо е да се постигне пълно изтегляне на англосаксонците от страната, да се намерят способи за блокиране на външната намеса и да се създаде междуафганистански преговорен механизъм на базата, например, на Шанхайската организация за сътрудничество, която в момента не се проявява в областта, за която бе създадена – сферата за регионална безопасност…Тогава няма да има въпроси, които сега често се чуват; защо е нужна ШОС освен за насърчаване на китайските икономически интереси. Икономиката се явява третото направление за стабилизация на Афганистан…

Афганистан е богат на полезни изкопаеми, например,там се намират огромни запаси на мед. Има ли шанс да се преориентира икономиката от производство на опиати, например, към развитие на минната промишленост?

Отговорът на този въпрос произтича от казаното до сега. Да, има много полезни изкопаеми, в това число най-голямото в света медно находище Айнак в провинция Логар, за което говорите. Търгът за тази разработка бе спечелен през 2007 г. от китайската държавна компания China Metallurgical Corporation. Но за икономиката е нужна стабилност. Една малка част китайци успяват в разработването на този проект. Сега китайски компании активно работят по нефтените и газови находища на север, по-специално в провинция Джаузджан. Но не мисля , че каквито и да е принципно важни проекти ще могат да се осъществят, ако не се постигне относителна стабилност. Дали са китайци, или който би друг. Добре, и ако ще работят компании от Китай, Русия, Иран, то е необходимо да им се осигури пряко противодействие на англосаксонците – през управляваните от тях талибански групировки….

Колкото до опиатите, необходимо е да се започне не с Афганистан. Необходимо е да се започне с транзита. Цената на хероина, започва от плантациите, където се отглежда суров опиум,и завършва при потребителите  в Москва или Европа, нараснала стотици пъти. Афганистанският фермер взима за това производство копейки, а тези по веригата заработват милиони и милиарди, просто не му позволяват да се откаже от това производство. За опиума има гарантирани продажби – купувачите идват сами в полята. Има система за кредитиране на селяните.

За добива от пшеница или да кажем от сусам получен от декар селянинът няма да получи това, което ще получи, ако обработи декар опиум, макар и това да не е много. Какво да правят с реколтата? Кой в условия на воюваща страна ще ходи по нивите и ще събира продукция от този род? За опиума – ходят, събират.

Това е огромна международна корпорация, в която са задействани не просто правоохранителните ведомства  на цели страни, но и ръководителите на редица държави. Най-високи шансове за борба с трафика демонстрира Иран, това е признато и от ООН, където не симпатизират на иранското ръководство. Всяко  действие свързано с наркотиците – смъртно  наказание. Уверен съм, че това е по-хуманно, ако се замислим за резултатите от неговото действие за много други хора…

ИА REX

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5633

Posted by on ное. 22 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.