АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ: ПОБЪЛГАРИХМЕ ПРЕХОДА

ИСТОРИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА ПОКАЗВА, ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ВЪЗНИКВАТ КОНФЛИКТИ В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ. ПРИ ГЕРБ ТОВА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ СЛУЧВА НАЙ-ВЕРОЯТНО ОЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Александър Йорданов е роден на 13 февруари 1952 г.  във Варна.  Завършва българска филология във Висшия педагогически институт в Шумен.  През 1979 е аспирант в Института по литература при БАН.  Доктор. Основател на РДП и главен редактор на в-к "Век 21" в началото на прехода. Депутат от СДС в VII ВНС, 36, 37 и 38 ОНС. Председател на 36 НС. Посланик на България в Полша и Македония. Автор е на над 200 научни публикации в различни списания и на книгите "Личности и идеи" /1986/, "В сянката на думите" /1989/, "Своечуждият модернизъм" /1993/, "Надеждата срещу безвремието" /1993/.

 
 

Г-н Йорданов, как гледата на прехода, на 20-та година от началото на промените? Какво се промени към по-добро и какво не можа у нас?
Промяната е историческа и място за сравнение с миналото вече няма. Днешното време и времето на т.нар. социализъм са два различни свята. Разбира се, не всичко стана така, както го мечтаехме. Най-дразнещото е, че родовете и фамилиите, които налагаха, често пъти и с нагайката, комунистическата идеология и „ценности”,  сега са първи в „капиталистическия”  просперитет. Проблемът е в това, че смяната на икономическата и политическата система, не доведе и до пълно възприемане на ценностите на демокрацията. С други думи – побългарихме прехода.

Вие сте най-младият председател на парламента в историята на нова България. Защо парламентарната институция днес е с такъв нисък рейтинг?

Народните представители правят Народното събрание. Ако влязат добри политици, личности, всеки един със своите постижения в живота, отдадени изцяло на политиката и служенето на хората, то тогава и Парламентът има авторитет. За съжаление непрестанното търсене на т.нар. „нови лица” доведе до девалвация на парламентаризма. Стотици „кандидати на славата” минаха през тези години през Народното събрание, но малцина запомнихме с добро, малцина се утвърдиха като политици. Повечето действаха и действат като най-обикновени лобисти – на едни или други бизнес групи и интереси. За съжаление, ние ценим истинските си личности само след смъртта им. Приживе те са ни като трън в очите. Парламентаризмът е заплашен винаги, когато посредствеността се облича във власт.

Как гледате на ГЕРБ и техните политическите действия към днешна дата?
ГЕРБ е политически проект – дълго и търпеливо подготвян. Той копира с късна дата модела на „националното движение” – прилаган досега успешно от СДС( в началото и средата на 90-те години) и от НДСВ (след 2000 година). Този проект разчита главно на т.нар. „нови лица”, които или са сменяли много партии или са стояли съзнателно и целенасочено встрани от политическите събития през тези две десетилетия. Повечето граждани възприемат ГЕРБ като обещание за дългоочакваното справедливо управление.  Аз също искам да бъде така. Но пред ГЕРБ има една голяма опасност и тя е, че всички, включително и самите му членове, си измиват ръцете с лидера Бойко Борисов. И така натоварват една личност с неправомерни очаквания. От което пък ще следват още по-неправомерни разочарования. 

Понеже познавате крехкостта на паралментарните мнозинства, как мислите, че ще се развият процесите в Парламента днес (ГЕРБ има само 116 депутати), а ето вече един от подкрепилите го – Яне Янев започна да изостря тона?
Историята на парламента показва, че рано или късно възникват конфликти в парламентарните групи. При ГЕРБ това ще започне да се случва най-вероятно още през пролетта. Затова е много важна политиката на дясна солидарност, на дясно единодействие и разбирателство, като условие за стабилност на парламента и на управлението.

Как мислите, че изборът на нов председател на СДС ще повлияе на парламентарната група на Синята коалиция?
Парламентарната група на Синята коалиция трябва да остане единна независимо как ще завършат вътрешнопартийните избори в СДС. Синята коалиция е в моето разбиране „малката дясна солидарност”. Постепенно животът ще ни научи, че за успеха на България е необходима „голяма дясна солидарност”. Тази солидарност трябва да се разгърне като национално политическо ветрило и да гарантира дългосрочно управление на десницата в България.

Как виждате бъдещето на българската десница?
Вече отговорих на този въпрос: като голяма дясна солидарност. Би било глупаво политическите партии и лидери, които се определят като десни да водят война помежду си. България е твърде малка, а хората – изправени пред много житейски проблеми, за да понесат политически войни или въстания в дясно. Дясното в България трябва да се консолидира и пътят към тази консолидация се нарича дясна солидарност.

Прогнозата ви за предстоящата зима в социлно-икономически и политически план?
Ние, българите, живеем в две Българии. В първата  живеят тези, които образно казано „си оправиха положението” през тези 20 години. В повечето случаи заобикаляйки законите. Те ще посрещнат спокойно зимата. Е,  някои междувременно бяха поотстреляни, поубити – също образно казано, но останалата дружина ще изкара зимата най-вероятно далеч от България – в незнайни земи с несметни богатства. Втората или нашата България ще преживее трудно. Доходите са мизерни и ще останат такива. От управлението на ГЕРБ изцяло зависи дали тази мизерна в социално-икономически план  зима няма да доведе и до политическа такава.

 
 

ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ТОДОР ДИЧЕВ ЗА БЪЛГАРО-ЯПОНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ, ЯПОНЦИТЕ И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ: ПРОМЕНЯМЕ СЕ САМО КЪМ ЛОШО

ДИМИТЪР ГРОНЕВ: ОСТАВА ДА СЕ ПОЯВИ ГЕНЕРАЛ НА БЯЛ ТАНК

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: МИСЛЯ, ЧЕ СДС ВЕЧЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

ЯНКО ЯНКОВ: ИМАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ

ПРОФ. СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ГЕОГРАФСКОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИСОКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТОЙНОСТ

ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ: УЛИЦАТА НE ПРЕЛЯ В ОТВОРЕНИ ИНСТИТУЦИИ И МОДЕРНА ДЪРЖАВА

ГЕОРГИ ЛОЗЕВ ЕДИН БЪЛГАРИН ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ОГНЯН САПАРЕВ: ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДЪТ БЪЛГАРИНЪТ МАСОВО ИЗПРОСТЯ

ИВО ХАДЖИМИШЕВ: ДНЕС ИМА МНОГО МАЛКО МЯСТО ЗА СОЦИАЛНАТА ТЕМА

ВАСИЛИЙ ВОЛГА, ЛИДЕР НА ЛЕВИТЕ СИЛИ В УКРАЙНА: БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС Е ЖЕЛАН В УКРАЙНА

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: ЯДРЕНАТА БЕЛЕНЕ Е ЕДИН ПОДВИЖЕН ПЯСЪК, В КОЙТО ПОТЪНАХА МИЛИАРДИ

ПЕТКО СИМЕОНОВ: ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО Е ПОДМЕНЕНО СЪС СЛУГИНАЖ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2729

Posted by on ное. 24 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.