АЛЕКСАНДРА ДЕЛОВА: КУЧЕТО-ВОДАЧ Е НА РАБОТА, ТО НЕ Е ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

СЛЕД КАТО ИЗДЪРЖИ ИЗПИТИТЕ ОЧИТЕ НА КУЧЕТО СТАВАТ ОЧИ НА СЛЕПИЯ

КУЧЕТО-ВОДАЧ  ЖИВЕЕ СПАРТАНСКИ, ДНЕВНАТА МУ ДАЖБА Е ОКОЛО 400 ГРАМА ГРАНУЛИРАНА ХРАНА. ДРУГИТЕ КУЧЕШКИ „ГЛЕЗОТИИ” – БУЛЬОНИ, КОКАЛИ, МЕСО СА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ МЕНЮТО МУ, КАЗВА ОЩЕ АЛЕКСАНДРА ДЕЛОВААлександра Делова е завършила право в СУ „Климент Охридски”. В момента работи, като адвокат. Член на Управителния съвет на фондация „Очи на 4 лапи”.
 

Г-жо Делова, как стана така, че свързахте трайно част от ангажиментите си с фондация „Очи на четири лапи” и с реализацията на основната й цел – създаване на училище за кучета – водачи на слепи?
Всичко това – създаването на фондацията, откриването на училището – нямаше да се случи без мечтата на един човек – Албена Алексиева.
А ето и малко предистория. 1998 беше година на голям колапс. Държавата беше абдикирала от всичко. Тогава в кантората ми влезе бъдещия председател на фондацията. За мен беше твърде емоционален момент. Представете си, една незряща млада жена, токущо излязла от системата на Съюза на слепите и с една мечта – да се сдобие с куче-водач, което да направи живота й по-свободен, да освободи други хора от задължение към нея и преди всичко в България да функционира училище за обучение на кучета-водачи на слепи.
В първия момент за себе си реших, че това у нас не може да се случи. Алебена, обаче, успя да ме убеди в реалността на мечтата си и да ме привлече за каузата само с една мисъл на Айнщайн: “ Ако една идея още в началото не изглежда абсурдна, то за нея няма никакъв шанс”. Започнахме работа по програми финансирани от предприсъединителните европейски фондове. Преди откриването на училището бе обучен в Москва и първия наш треньор – Мартина Маринова.
Откога функционира училището?
През декември 2007 г. бе открита сградата на бул. „Европа”, 4 дка полигон, въобще цялата база. За обзавеждането, оборудването, ремонтите ни помогнаха с труд, материали много фирми, организации, медии. От Биг Брадър 1 и 2 ни предоставиха мебели, кухненско оборудване, благодарение на което стаите на кучетата заприличаха на истински дом.
Училището е  единственото на Балканския полуостров, в страните на който живеят 200 000 слепи, а само в България са 18 000.
Казахте, че кучетата-водачи с работата си могат да помогнат на незрящите. Какво означава думата работа в този контекст?
Да, кучето-водач, всъщност, е на работа, изпълнява определени задължения. То не е домашен любимец. Живее спартански, дневната му дажба е около 400 грама гранулирана храна. Другите кучешки „глезотии” – бульони, кокали, месо са изключени от менюто му.
Как се избират кучетата които ще се обучават в училището, кои породи се предпочитат?
Най-подходящи за нашата цел са кучетата от породите голдън ретривър и лабрадор ретривър, те са спокойни, умни, уравновесени и преди всичко не са агресивни. Това са особено важни качества, защото първата година на обучение кучето живее в приемно семейство, където се социализира и научава първите команди – „стани”, „седни”, „легни”. Чрез приемното семейство то свиква с градската среда, с транспорта, с тълпите от хора. Кучета, които изпитват страх се изключват от програмата.
На каква възраст кучетата влизат в програмата?
Два месеца, два и половина е най-подходящата възраст. Тогава кученцето започва да оформя и проявяа своя характер.
Има ли много желаещи да бъдат приемни семейства? По какви критерии ги избирате?
Има много желаещи, но те трябва да отговарят на няколко условия. Най-напред да имат много свободно време. Не е желателно да имат малко дете, домашен любимец. Трябва да не живеят в многоетажни сгради, или в сгради без асансьор. За кучето в ранна възраст не е здравословно да изкачва много стъпала, ставите му заболяват. Приемното семейство може да дарява обич, но без да я афишира. Пак казвам, тези кучета се подготвят за работа. Естестено има и въпроси от рода на: „Имате ли готовност да понесете факта, че новите ви чехли ще бъдат наядени?”, „Можете ли да научите кучето да спи само на едно определено място на пода?”, „Ще имате ли търпението за дълга разходка  от трамвай в трамвай?” и т.н. Задава им се и най-важният въпрос: „Ще можете ли да се разделите с кучето след година?”.
Наистина как става раздялата?
Вероятно е стресиращо и затова задаваме въпроса за раздялата предварително. Някои семейства веднага слето това вземат друго кученце, други, макар и по-рядко, просто се отказват. Само човек, който не е имал домашен любимец, не може да разбере подобно преживяване.
Кога започва същинското обучение на кучето?
Когато излезе от приемното семейство, кучето се подлага на ред медицински изследвания и едва тогава започва тренировки с инструктор. Обучението му продължава от 6 до 8 месеца, то държи изпити и след преценка на подготовката му се предава на слепия човек. От този момент, очите на кучето стават очи на слепия.
А ако кучето не покаже достатъчно възможности за водач, не издържи тестовете, какво се случва с него?
Рядкост е куче от училището да не успее в подготовката. Имахме само едно, което изпитваше страх от градския шум и стана домашен любимец.
Как става предаването на кучето-водач на кандидат-стопанина?
Бъдещият стопанин живее в училището една седмица, време, достатъчно, за да свикне с новите си „очи”. След това обучението се пренася в дома на слепия човек – по неговите маршрути тренира една седмица с инструктора. Накрая стопанина с кучето държат изпит, за да сме сигурни, че водачът е безупречен. Петнадесет, двадесет маршрута не са проблем за него.
Щом кучето водаче е работник, би следвало и да се пенсионира…
Обикновено 10 биологични години са пенсионната възраст на едно куче, но ако е в добра кондиция би могло да работи още няколко години.
Колко кучета-водачи са се дипломирали?
Десет. Амбра М-тел е първото куче-водач на слепи, обучено в България. То работи и живее в Харманли. Локус е първото обучено от лицензирания инструктор Мартина Маринова и живее в Пловдив. Следват Виконта М-тел, Грейс М-тел, Глори, Вълтава, Кари…
На какви условия трябва да отговаря незрящия, за да си вземе куче?
Кандидатите трябва да са на възраст от 18 до 50 г. при условие, че са здрави физически и ходят с бастун. Работата с куче-водач изисква точни рефлекси, изключително здраво сърце и опорно-двигателна система, за да може добре да понася натоварването.
Какво за един човек е такъв другар?
Безпорно, слепият придобива усещане за физическа свобода и самочувствието на независим от околните човек, може да крои планове, да реализира мечти, да се чувства полезен. 
Как се издържате?
Изцяло от дарения. Най-големият ни спонсор е М-тел. Имаме и договори за съфинансиране със Столичния общински съвет.
С какви проблеми се сблъсквате?
Все още нямаме нужната подкрепа от държавата. Проблемите ги решаваме в крачка. Вече спокойно се движим с кучетата в градския транспорт. Единственият нормативен акт, който урежда статута на кучето е Законът за рехабилитация на хората с увреждания. Държавата отпуска пари за технически помощни средства за инвалидите, които имат затруднения със слуха, зрението, придвижването, но за кучета, т.к. не се разглеждат като помощни средства не се отпускат. Затова незрящите получават от фондацията това живо помощно средство срещу 1 лев независимо, че разходите за обучението му са около 7-8 хил. лева. На международния пазар куче-водач струва между 8 и 25 хил. евро. Кой в България би могъл да си го позволи? Ето защо бъдещите ни намерения са годишно да се обучават повече кучета, част от които да бъдат продавани в чужбина и парите от тях да се реинвестират в училището. Надявам се да успеем и сега след, като без държавна помощ стигнахме дотук.

 
 Вихър и Бари                                           Кари
 

 
Инструктор Мартина МАРИНОВА
 
 
Набиране на приемни семейства

Какво ви носи решението да станете приемни стопани на бъдещо куче водач на слепи?
•    Гордостта да отгледаш служебно куче
•    Професионален опит в обучение на кучета в послушание
•    Удоволствие от тренировките и разходките на открито и от възхитените погледи на гражданите
•    Радостта да превърнеш сладкото двумесечно бебе в красиво, добре възпитано и социализирано младо куче
•    Личното удовлетворение да бъдеш полезен
Какво ще ви струва решението да станете приемни стопани?
•    Ще трябва да инвестирате много любов и търпение
•    Ще трябва да отделяте ежедневно време за разходки и тренировки
•    Ще трябва да се примирите (в началото) с локвичките и "подаръците" по пода в къщи
•    Може би ще се простите с любимите си пантофи и обувки
•    Нито ден не трябва да забравяте, че това не е вашето куче и че след една година ще трябва да ни го върнете
•    Ще подпишете договор с нас за отглеждане на кученцето
Какво ще получите от нас през тези 12 месеца?
•    Обучение от нас как да бъдете приемен стопанин
•    Бебе от породата голдън или лабрадо ретрийвър на 2 месеца
•    Всички необходими аксесоари – купи за хранене и вода, постелки, нашийници, поводи, играчки
•    Подходящата за кученцето храна, витамини и добавки
•    Ветеринарно-медицинска профилактика и грижи
•    Личен инструктор за тренировките по послушание и социализация
•    Служебна карта – "Приемен стопанин на бъдещо куче водач на слепи"

Две от приемните ни семейства направиха собствен сайт за отгледаните от тях кучета
www.days-of-glory.blogspot.com


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

ЕВДОКИЯ МАНЕВА: СЪМНЯВАМ СЕ ТЕЗИ ОТ СДС, КОИТО СА СРЕЩУ КОАЛИЦИЯТА ИСКРЕНО ДА ДЕЙСТВАТ ЗА КАУЗАТА

РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2126

Posted by on мар. 16 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.