Албин Курти ще стане министър-председател на Република Косово или ще има нови предсрочни избори

Джевдет Повари

Интервю с Джевдет Пожари, косовски политолог и журналист, специално за Общество Нет

На 6 октомври в Република Косово се проведоха предсрочни парламентарни избори. Официалните резултати все още не са обявени, но победител е Движението за Самоопределение с малка преднина пред Демократичния съюз на Косово. На трето място е Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, а на четвърто място е коалицията около Съюза за бъдеще на Косово на бившия министър-председател Рамуш Харадинай.

Уважаеми г-н Пожари, как оценявате равнището на избирателната активност? По-малко или повече гласоподаватели всеха участие на тези избори в сравнение с изборите през 2017 г.?

Предсрочните парламентарни избори завариха Косово в една изключително тежка икономическа и политическа ситуация. Косово беше заложник на едно правителство, което се грижеше само за благополучието на хората около партньорите в коалицията, нещо, което го доказват огромните разходи на бюджета за лукса на управниците, докато, от друга страна, държавата отбеляза регрес във всяка област, дали що се отнася до икономическото развитие, същото и в дипломатическата сфера, провеждайки една изцяло некоординирана правителствена политика. И, докато това положение повлияе за изпразването на Косово не само от младежта, малко очакваха броят на гласоподавателите да отбележи ръст, особено когато е известен фактът, че партиите във властта по време на тяхното управление, успяха да консолидират един значителен клиентелистки вот. Обаче, ето, че на тези избори се случи и изненадата и с еотбеляза най-големият брой на гласувалите на избори от 2004 г. насам, който вот беше главно наказателен спрямо партиите във властИмаше ли проблеми с организирането на изборите и по време на процеса на преброяването? То продължава и преминаването на избирателния праг от 5% от коалицията Социалдемократическата инициатива-Съюза за ново Косово-Партията на справедливостта се превръща в драма – ще влезнат ли в парламента?

Процесът на повторно преброяване на гласовете повече прилича на вик на паника на партиите, които претърпяха поражение на тези избори. Въпреки че изборният процес се наблюдава строго, включително и от международните механизми, посредством процеса на повторно преброване и отлагане на обявяването на окончателните резултати от страна на Централната избирателна комисия, партиите на власт – загубилите тези избори, правят последните си опити да предотвратят неизбежното – идването на Движението за Самоопределение на власт. Т.е., „техническите грешки” повече служат за печелене на време, отколкото да произведат един по-различен резултат от този, който е решил суверенът.

Според Вас, има ли някаква изненада от резултатите на изборите? Защо спечели Движението за Самоопределение?

Косово, особено през последните години, е тежко ранено от високата степен на корупция, непотизъм, тромавото функциониране на институциите на правосъдието, както и от серия други негативни феномени, които го правят нежелано за живот за неговите граждани. Високата степен на напускане на Косово от всички възрастови групи без разлика, беше една сигурна индикация, че почти всичко във функционирането на държавата изостава. Единствената партия, която беше категорично срещу решенията на правителството, безкомпромисна в своите принципи, се показа Самоопределение. И, естествено, всеки чувстваше, че единомишлената прмяна може да я направи тази партия, която сега има възможността да се стане лицето на общоалбанската политическа мъдрост, но предварително, ако докаже, че ще успее да превърне Косово в една държава, каквато я желаят гражданите, а не както я ограбваха досега за лични изгоди властниците. Следователно, Самоопределение има възможността да засвидетелства, че за тази политическа организация по-важна е съдбата на анрода отколкото кариерата и индивидуалните съдби.

Каква е ситуацията при сръбските партии? Ще участва ли в правителството „Сръбската листа“?

Ако се съди от декларациите на настоящия носител на мандат за съставяне на правителство, Албин Курти, той не смята да включва в институциите една партия, която се ангажира с разрушаването на държавността на Косово и която още от своето основаване играе деструктивна роля по отношение важните процеси в Косово. Партньорството със „Сръбската листа” засега не би се отличавало с нищо от партньорството с Вучич. В този случай непреминаването на прага от Социалдемократическата инициатива и Съюза за ново Косово би създало големи предимства на Движението за Самоопределение, което би имало 32 депутати, както и на Демократичния съюз на Косово (ДСК) с 31 депутати, които в бъдеще ще имат парламентарното мнозинство без да зависятмного от гласовете на другите, докато в съвместното управление биха имали запазените места за партиите на малцинсвата, които са се показали конструктивни по отношение държавата Косово.

Какви са възможностите за съставяне на правителствена коалиция? Има ли вероятност за реализирането на някакъв друг вариант, освен коалицията Самоопределение-ДСК?

Ако ДСК беше излязла първа, всички сценарии биха били възможни. Досегашните практики свидетелстват, че тази партия никога не е имала проблем да „нарушава червените си линии” в името на „важните процеси”. Обаче, с победата на Движението за Самоопределение няма съмнение, че единственото партньорство може да бъде между тези две партии, за което са дали обещаниепред електората по време на предизборната кампания. В противен случай, може да има само нови избори.

Възможно ли е претенциите на двете първи партии за поста на министър-председателя да не позволят формирането на правителството между тях и процесът да се забави?

ДСК досега се представя с две лица пред публиката: едното, което се колебае за правителствена коаллиция с Движението за Самоопределение, докато другото, което остава открито с условие да приключи процесът на броене на гласовете. Сега е ясно, че пормяна на резултата на може да има. След преброяването на гласовете от диаспората, разликата между първото и второто място само се увеличи. ДСК има случая да засвидетелства, че е готов да постави съдбата на Косово пред своята индивидуална съдба, особено, когато се знае нейният дял в отговорността за миналото. ДСК имаше възможност да бъде заедно с Движението за Самоопределение в обща листа в предизборна коалиция. Отказа с претекста, че ще се коалират след изборите, докато министър-председателският пост ще принадлежи на партията, която ще бъде първа. Всеки друг опит би бил нечестен и неприемлив не само за победителя, но и за изборни демократичен процес като цяло, тъй като къде би билалогиката мандатът на министър-председател да се даде на този, който не е спечелил изборите?!

Кога може да се формира новото правителство и кои, според Вас, трябва да бъдат неговите първи решения?

Косово има спешна нужда от едно правителство с чисти ръце, ръководено от един министър-председател, незаемал досега някои от държавническите постове. Колкото по-рано, толкова по-добре. Това изцяло ще зависи от приключването на законовите срокове за депозираните жалби и от повторното преброяване на гласовете, коетоприлича на една тактика за удължаване на срока за създаване на правителството. Това заради факта, че Албин Курти използва един безкомпромисен публичен дискурс по отношение на престъпността и корупцията. И в Косово, макар че е най-бедната държава в европа, не е малък броят на милионерите, за които единствената професия е политиката, докато първото работно място е бил министерският пост! Конфискуването на незаконните богатства би трябвало да бъде една от първите стъпки на правителството на Курти, за да се върне надеждата на жителите на тази страна, че е дошъл денят тази държава наистина да стане страна на равните възможности и където законът първо ще работи за „големите риби“.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16548

Posted by on окт. 21 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.