Албанските експерти в Република Северна Македония имат сериозни забележки към работата на българо-македонската комисия по образователните въпроси

Снимка: koha.mk

По-лесно се променя Конституцията отколкото учебните текстове

Наскоро Македония успя да промени и Конституцията си, но изглежда че обидните учебници изобщо няма да се променят. Географията, Историята, Гражданското образование…, които представят албанците като „пришълци” и „убийци на македонците”, още дълго време ще продължат да бъдат на чиновете на учениците

Дестан Йонузи

Скопие, 23 февруари – „Албанците са били македонци, но във времето на османското владичество са станали албанци. Албанците в Македония произхождат от черкезите, ромите и турците…”. Тази „история” и много такива, които обиждат и се подиграват с албанците в Македония, продължават да бъдат част от учебните текстове в страната, пише вестник Коха. Учениците от средните училища, но и тези в началните, от много години учат как техните предци „дошли от Албания и Косово, отвличали са, малтретирали и убивали автохтонните македонци в Македония”, винаги подпомагани от „турското правителство от онова време”.

Не само „География” за II гимназиален клас, но и други учебници по предметите История, Музика и Гражданско образование се подиграват с албанците. Мораториумът да се мълчи за скандалите датира още от 2009 г., тогава, когато и се публикуват скандалите с учебниците, докато ситуацията продължава да бъде същата и до ден днешен, когато са сменени вече трима албански министри, начело на това министерство. Наскоро Македония успя да промени и Конституцията си, но изглежда че обидните учебници изобщо няма да се променят.

Когато Албания окупира Македония!

На страница 99 в учебника по География пише, че „Албанците са били македонци, но във времето на османското владичество са станали албанци. Албанците в Македония произхождат от черкезите, ромите и турците”. „Албанците в Македония са дошли в различни исторически периоди, започвайки от 1780 г.”, пише на страница 104 на учебника по География за II гимназиален клас. На страница 104, в поемата „Сердаря” на Григор Пърличев се казва, че „албанците са мигрирали в Македония, малтретирайки физически, ограбвайки, отвличайки и убивайки местните македонци. За това, албанците се подпомагат от турското правителство”. Дори, от учебника учениците учат, че Албания окупира Западна Македония. Този учебник, така както и учебникът по История, представя като автохтонен народ само македонския народ, докато всички останали – насилствени пришълци, които са дошли в Македония след 1700-та година.

В Министерството на образованието казват, че въпросите, отправени от вестник Коха ще получат отговор на 25 февруари, докато на 22 февруари министърът е говорил само за начина на снабдяване с учебници на училищата. „До края на месец май, в съответствие със законовите разпоредби, всички училища ще трябва да изпратят до педагогическата служба нужния брой от учебни текстове за следващата учебна година. След това продължават процедурите в службата на Министерството на образованието, и ми позволете да кажа, че нямаме никакъв проблем, когато става дума за училищните текстове, които купуваме за учениците като Министерство на образованието от издателствата, защото процедурата е по-опростена и по-лека успяваме да осигурим в началото на учебната година училищните текстове”, се изказа министър Адеми.

Българите, от окупатори се превръщат в приятели

От друга страна, членовете на Междудържавната комисия Македония – България за история и образователни въпроси са се разбрали за общите точки на македонско-българската история, както и за преразглеждането на учебниците в двете държави, които се смятат обидни за една-друга. Така, както информира преди няколко дни председателят на Комисията от македонска страна, Драги Георгиев, едновременно и директор на Института за национална история в Скопие, с българските експерти са се разбрали за забележките, които България има спрямо Македония, докато ще се преразгледат частите, които се смятат за обидни. В новите учебници, както каза Георгиев, няма да пише, че „фашистка България окупира Македония”, докато историческите фигури като цяр Самуил, Свети Наум и Свети Климент, ще се отбелязват като национални личности на двата народа. Освен това, Комисията е приела забележки и за късната история на Македония, докато много национални празници на Македония ще се отбелязват заедно с България.

„Целта не е да се променя същността на историята, а училищните текстове и тези части, които съдържат обидни изрази спрямо България. Аз се съгласявам да се махне частта, където българите, в някои учебници, се третират като ‘татаро-монголи от тюркското племе’ и че като ‘номадско племе са се занимавали с отглеждане на коне, лъвове и са грабели селища’. Това, за мен като историк, е неприемливо да се пише в учебници”, каза Георгиев, докато информира, че са разгледани забележките на 30 страници на българската страна и по-голямата част от тях е приемлива за историята на Македония, съобщава Коха.

Въпреки това, преразглеждането на учебниците от тази комисия не предвижда премахването на обидите към албанците, след като става дума за обща комисия, произлязла от Договора за добросъседство между Македония и България. Комисии или експертни групи в рамките на Министерството на образованието и науката се създават от години, но нито една от тях не успява да премахне обидите към албанците. Първоначално комисия беше създал бившият министър, понастоящем покойник, Абдюлачим Адеми, за да се продължи от Пищар Лутфиу и до обещанията на настоящия министър Арбър Адеми. Въпреки това, учебниците със скандално съдържание продължават да бъдат в ръцете на учениците.

Комисията без членове на МОН Междудържавната комисия Македония – България за история и образователни въпроси, освен че няма да извършва преразглеждане на учебниците, които са свързани с отношението към албанците, тя пренебрегва и самото Министерство на образованието, отговорно за изработването на учебниците. Учебниците, които ще се коригират в частите за историята на България, ще се правят без да се пита МОН, по-конкретно това министерство ще трябва да одобри и преработи учебниците, така както ще иска тази комисия. Дори, няма представители на МОН в осемчленната комисия. Академик Драги Георгиев, професорите Ванчо Георгиев, Петър Тодоров и Дарко Стоянов, историкът Александър Литовски, професорката в Университета в Екстър Любица Спасовска, както и антропологът от Скопския университет Люпчо Ристески са осемте членове на Комисията от македонска страна.

Назаем от Koha.mk – https://www.koha.mk/me-lehte-nderrohet-kushtetuta-sesa-tekstet-shkollore/

Превод от албански език: Антон Панчев, албанолог

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук; в Туитър и в Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16215

Posted by on апр. 5 2019. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.