Албанската литература има фантастични автори

Ндуе Укай

Интервю с проф. Ндуе Укай, специално за Общество

Ндуе Укай е писател и изследовател на литературата от Република Косово. Автор е на няколко книги с поезия, както и на редица изследвания в областта на литературната критика. Занимава се и с публицистична дейност и политически анализи

Проф. Укай, Вие сте писател и изследовател в областта на литературата.Кои са основните мотиви във Вашето творчество? 

Проф. Укай: В областта на имагинерното творчество, аз пиша поезия и проза. Досега съм публикувал няколко книги с поезия и един сборник с разкази. Моята литература се свързва с екзистенциалните теми на човека, големите и вечни теми каквито са любовта и омразата, животът и смъртта, свободата и робството, с една дума светлината и тъмнината. В този широк универс, свободата на човека, неговите мечти и желания, понякога отговорни, а понякога безотговорни, се превръщат в постоянни литературни теми. В едно друго поле, моето творчество има като главни теми тези за националното, за албанския хумус, с целия исторически пейзаж и това ме свързва с традициите, културата, историята и духовното наследство на моя благороден народ, който е дал величествени персонажи като Георги Кастриоти и Майка Тереза.

Неизбежно за един албански писател, темите за политиката стават почти необходими, защото са свързани с албанската история и на едно друго ниво, с онтологията на изкуството, на Естетиката срещу Политиката. И тези теми съм ги третирал в поезията и особено в моите разкази.

Принадлежа към това поколение в Косово, младостта на което премина в терор, насилие и война, през драматичните 90-те години, през тези години, когато светът започна да диша свободно, тъй като падна Берлинската стена и се създаде една магнетичен мир, който ние не преживяхме. По това време, върху нас, албанците в Косово, падна робството и в тези години в хегемонистичната сръбска държава създадохме наша паралелна държава, начело с Ибрахим Ругова и така спечелихме някаква вътрешна свобода. Тези години бяха тежки или както казваше Ругова, животът беше мъртъв и като време е оставило следи в моето творчество и в моето поколение. Точно това време и неговата драматична реалност, като спомен и като реалност, се опитвам да го предам в литературата, с вярата, че от тях може да се поучи новото поколение и другите, които могат да имат интерес към Косовския въпрос.

Аз принадлежа към тази категория писатели, които вярват, че литературата със своите средства, винаги има какво да предложи на човечеството, защото го храни с чувството на свободата и на въображението, които са доста важни ценности за нашето хуманно съществуване и за запазването на тези ценности, които, каквато е истината, се атакуват непрекъснато. Ако искаме да имаме по-добро и по-хуманно общество, тогава човечеството трябва да го храним колкото се може повече с литература, защото това представлява едно несравнимо духовно богатство.

Докато в областта на литературните изследвания, аз се занимавам с отношенията между албанската литература с Библията и с идентичността, тъй като, както е известно, албанската литература в своето начало е слепена в отношение с тази универсална творба и е спечелила много от нея, в стилистичната област, в темите, мотивите и в естетичната култура като цяло.

Албанската литература има фантастични автори, които са прочути с многобройни естетични и тематични ценности, каквито са патриарх Петър Богдани, след това националният поет Герг Фища, една величествена фигура, която комунистите мразеха и като мъртъв, след това писателите Ернест Количи, Фаик Коница, Мартин Цамай, Азем Шкрели, Антон Пашку, Ибрахим Ругова и Исмаил Кадаре, отец Зеф Плими и много-много други, които са оставили след в мен.

Публикувал съм една книга за Исмаил Кадаре, тъй като го ценя като автор, представителен за албанската литература, който е успял да извиси нашата литература в пантеона на най-благородните световни ценности. Според моето мнение и основавайки се върху много оценки от целия свят, Кадаре е един от най-добрите писатели в света днес, творчеството на което представлява едно изключително богатство за албанската и световната култура, затова той трябва да се познава, да се интерпретира и да се разпространява колкото се може повече, защото е плодотворна духовна и естетична храна.

На 14 февруари в Косово ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Може би победителят е ясен, но възможни ли са изненади в резултатите и какво доминира в предизборната кампания – битката на идеи или личните сблъсъци?

Проф. Укай: Това са изключителни избори, които идват след една година, препълнена с политически драми заради една незряла политическа партия, която създаде ненужни напрежения с нашите главни съюзници, по-точно със Съединените американски щати.

Сега тези избори се провеждат в една доста неблагоприятна ситуация заради пандемията и големите проблеми, които причинява тя в света.

Не се очаква да има големи изненади и изглежда, че отново следващото правителство ще зависи от коалициите между партиите, но този път политическият консенсус се изисква и за избора на президент и това може да затрудни работите. Това е първият път, когато в изборната кампания се дебатира много за идеологически теми и за идеологическата природа на партиите, които претендират да поемат властта. Другите теми се свързват с естеството на нашата държава, необходимостта да се култивират ценностите на западната демокрация и заедно с нашите евроатлантически съюзници да затворим темата за отношенията със Сърбия, която тема трябва да приключи с признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия, с което пред региона могат да се отворят нови хоризонти за устойчив мир и следователно за икономически прогрес.

Първите обвинения на Специалния съд причиниха големи проблеми на косовската политическа сцена. Президентът на Република Косово, г-н Хашим Тачи, председателят на ДПК, г-н Кадри Весели, както и други политици с тежест в Косово,понастоящем се намират в Хага, очаквайки съдебните процеси. Как смятате, работата на този орган може ли да доведе до дестабилизация на Косово и предприети ли са нужните действия за защитата на тези лидери?

Проф. Укай: Институциите на Косово вече са създали една изключителна култура на сътрудничество с международното правосъдие, за разлика от Сърбия, и няма възможност да има някаква дестабилизация, защото институциите и гражданите на Косово вярват, че това ще се потвърди от международните институции на правосъдието. Това, което не трябва да позволяваме и е несправедливо, е да не се опетнява нашата борба за свобода и за това като държава трябва да направим повече, за да демаскираме всяка злонамерена тенденция.

Преговорите със Сърбия продължават главно по „технически” теми, макар че става дума за много тежки въпроси какъвто е този за съдбата на изчезналите лица. Може ли да се предвиди ходът на тези преговори, особено когато сръбската страна настоява за прекалено широки компетенции на Асоциацията на сръбските общини?

Проф. Укай: В политиката или в отношенията между държавите, аз вярвам, че всяка тема, независимо как се обозначава, има политически характер и техническите разговори в своята същност са политически преговори.

Сърбите в Косово са граждани на Косово и се ползват с всички права и относно политическото и административното представителство, може да се каже, че нашата страна е пример не само за региона, но и в по-широк мащаб.

Усилията да се създаде мъгла относно сръбската общност в Косово фактически е политически опит на Сърбия да спечели терен на международната арена, злоупотребявайки с тази общност, макар че тя знае добре, че сърбите в Косово се ползват с всички права наравно с албанците, нещо, което не може да се каже например за албанците в Сърбия.

Косово демонстрира, че е готово да придвижва всички свои задължения, произлезли от международните преговори и споразумения, но всички те имат смисъл само, ако Сърбия накрая признае политическата реалност, независимо Косово. Без това признаване, не може да има устойчив мир и политическа стабилност, следователно и икономически напредък.

Албанците в Долината на Прешево се намират под непрекъснатия натиск на Сърбия. Предприемат ли адекватни мерки институциите в Албания и в Сърбия за защитата на техните права?

Проф. Укай: Без съмнение двете наши държави имат за задължение да се грижат за тази общност и в последно време има някои сериозни опити да им се предложи конкретна помощ. Сърбия трябва да се освободи от безпокойството, което има по отношение на албанците и албанците там трябва да се ползват от всички права, така както ги ползват сърбите в Косово. Срамно е и едновременно неприемливо в Европа, през XXI век, след всичките тези дълги страдания и терор, народите да не са се научили от историята. И Сърбия трябва да се поучи от своето минало и злодеяния по отношение на Косово.

Проф. Укай, вие също така сте и експерт в областта на международните отношения. От Вашия професионален и научен опит как оценявате отношенията между Косово и България и къде ги виждате възможностите за тяхното развитие?

Проф. Укай: Аз вярвам, че нашите отношения са много позитивни. България призна нашата политическа реалност и сме много благодарни за това. Убеден съм, че опознаването един друг, особено посредством възможностите, които дава културата, служи за засилване на тези отношения и за придаване на повече съдържателност.  

През 2016 г. бях в София заедно с тогавашния министър на културата, Куйтим Шала (поет и изследовател), когато се подписа едно споразумение за културно сътрудничество между двете страни и това се оцени високо като една възможност за задълбочаване на тези отношения и за по-нататъшното им развитие с конкретни планове и действия между съответните институции на Република Косово и тези на България, особено за обмяната на опит в областта на културата и културното наследство. Имаме нужда един от друг и опознаването и сътрудничеството обогатяват нашата цивилизация.

И накрая, как оценявате политиката на Европейския съюз спрямо Западните Балкани и къде трябва, според Вас, да се концентрират основните усилия на ЕС за развитието на района?

Проф. Укай: Европейският съюз постоянно стои близо до народа на Косово и посредством много проекти подпомага съживяването на нашата страна. Тези усилия продължават и сега в тази криза на пандемията. Затова, ние сме благодарни за всичко, което са направили за нас, откакто прегърнаха нашата кауза, помогнаха ни да се освободим и след това да станем независими.

Има един оправдан яд в Косово във връзка с продължаването на визовия режим и в тази област Европейският съюз трябва да се чувства засрамен, защото гражданите на моята страна са единствените на континента, които не могат да се движат свободно, макар че имаме едно от населенията, да кажем така, които са най-европоцентрични в района и не само.

Но съществува и един известен проблем в нашите отношения и той се свързва с факта, че пет държави членки на тази организация не признават все още политическата реалност на Косово, независимостта на нашата страна. Това е сериозен проблем, който от време на време създава напрежения. Но в другите области между Косово и Европейския съюз има пълна хармонизация, например в законодателните политики. Ние всички искаме бързо да станем член на това голямо политическо семейство. Трябва да се подчертае, че народът на Косово и институциите на страната, смятат въпроса за евроатлантическата интеграция за много съществен и това може би е най-обединяващата точка в страната.

Благодаря Ви много!

Проф. Укай: Тази възможност беше удоволствие за мен, за да дам някои оценки и мнения за Вас и Вашите уважаеми читатели!

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16863

Posted by on фев. 11 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.