Албания я очаква нестабилно правителство

Пайтеса Биша

Интервю с г-жа Пайтеса Биша специално за Общество

Уважаема г-жо Биша, на 25 април в Албания се проведоха парламентарни избори.как оценявате първите резултати и може ли да се създаде стабилно правителство?

П. Биша: Нестабилно правителство, без основа, създадено с купени гласове, с подаръци и шантажирайки служителите на публичната администрация, където всеки беше принуден да донесе 10 гласа, иначе ще бъде уволнен още на 26 април, деня след изборите.

Вие бяхте кандидат за депутат от АБЕОК (Съюз „Народно обединение на емиграцията”). Кои са основните точки във Вашата програма?

П. Биша: Кандидатирах се вярвайки, че нашата програма би се приела от народа, като най-важните точки са семейството и младежката интеграция в обществото, безплатно висше образование, жилище за младите семейства чрез програми за подслон, общините да искат от строителните фирми да изграждат няколко социални жилища, за подслоняване на лицата в нужда, младите майки да получават по 300 евро на месец за отглеждането ан детето, а при раждане на второ дете по 600 евро, а за трето 1000 евро, докато многодетните майки да се пенсионират на 40 години. В икономически план да се помагат експортно ориентираните бизнеси, за да се стимулира заетостта в страната. Голям проблем за Албания е, че внася много продукти, а изнася малко. Назначаванията на работа да се правят въз основа на качествата, а не чрез подкупи, което е голям проблем през последните години, тъй като за всяко работно място в публичните институции непременно трябва да платиш и не е сигурно колко време ще се задържиш на съответния пост.

Без съмнение, връзките между Албания и Косово ще бъдат сред основните приоритети на албанските политически лидери. Къде може да се задълбочи сътрудничеството?

П. Биша:  Без съмнение се говори и е говорено много във връзка със сътрудничеството между Косово и Албания, но все още много от споразуменията остават на хартия заради старата албанска политика. Албанците, които са в Черна гора, Косово, Северна Македония, нямат албански паспорти заради пречките от политиката. Ние сме много далеч от спазването на това право, което има всеки индивид – да се снабди с нужните документи, както са ги снабдили всички държави за своите граждани. Остава да видим какво ще ни донесе бъдещето. Всичко зависи от волята, която имат членовете на правителствата.

Как оценявате регионалната инициатива „Балкански Мини-Шенген” и има ли ползи за Албания?

П. Биша: Албания от години иска да се интегрира в Европейския съюз, като няма друга цел. Всички балкански страни очакват да се интегрират и да се присъединят към другите държави в ЕС. Но, що се отнася до „Мини-Шенген”, който е проект на Еди Рама, не зная какво се крие в детайлите на реализацията на този проект, но виждам, че повече е в полза на Сърбия и на Русия, а не на Албания, на която не служи много.

Европейската интеграция е предизвикателство пред държавите от района. Кои са областите, където Албания трябва да се концентрира?

П. Биша: Доколкото зная Европейският съюз от над 10 години инвестира в държавите от Балканите, включително Албания, Косово, Черна гора, Сърбия, Босна и други. Нормално е да имат планове и изисквания. Освен другото, в Албания подпомагат много създаването на Специализираното звено за борба с корупцията, което се очаква да започне работа, както и Разследващото бюро, което ще подпомогне разследването на всяко лице на висок пост в политиката да се разследва за злоупотреби, тъй като Албания не е имала съдилища за висши политически лица, а са съдени само обикновени криминални престъпници, но не и тези, които извършват кражби на огромни суми по публичните търгове. За такива лица не е имало смелост да се разследват, заради политически протекции. Албания трябва първо да елиминира корупцията в управлението и да върне собствеността на собствениците. Да се изгради правова държава, спазвайки правата на всеки индивид от публичните институции и на всеки, който има други претенции.  

Как оценявате отношенията с България и къде виждате възможностите за сътрудничество?

П. Биша: Отношенията с България, доколкото зная, са стабилни и Албания никога не е имала проблеми. В Албания се уважават етническите малцинства, доколкото зная много български граждани посещават всяка година Албания, но има и от тези граждани, които живеят в Албания и са ангажирани с бизнес. Това показва, че има интерес на двете страни за инвестиции, имайки непрекъснато добри отношения.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16889

Posted by on апр. 28 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.