Адем Салихай: Последните избори разтърсиха политическата сцена в Косово

Варианти за създаване на правителство в Косово

Адем Салихай е роден през 1950 г. Завършва Философския факултет на Прищинския университет – департамента по албански език и литература. Бил е ангажиран в движението за създаване на Република Косово. Политически преследван, три пъти арестуван и осъждан от югославската и сръбската държава, по които случаи около 12 години прекарва в затвора. Два мандата е бил кмет на община Феризай, два мандата депутат в парламента на Косово, заместник министър-председател и временно изпълняващ длъжността министър-председател в правителството на Косово.

Г-н Салихай, как оценявате резултатите от парламентарните избори в Косово? Може ли да се създаде стабилно правителство?

Резултатите от последните избори разтърсиха политическата сцена в Косово, защото промениха разположението на силите. Докато Демократическия съюз на Косово (ДСК) и Демократическата партия на Косово (ДПК) претендираха да имат ръст и да излязат първи, това се промени коренно, защото и двете имаха доста голям спад, докато Движението за Самоопределение отбеляза голям ръст, ставайки от третата партия първа партия. Фактически, излезе че една голяма част от електората на Демократическата партия на Косово и на Демократичния съюз на Косово изоставиха тези две партии и гласуваха за Движението за Самоопределение. Това се случи заради разочарованията, които има електоратът от тези две партии, които досега бяха на власт и доминираха на политическата сцена на Косово.

ДСК отбеляза загуба на гласове, но може да бъде решителен фактор за създаването на новото правителство/ Коя възможност трябва да избере ДСК – коалиция с ДПК-СБК-ИК или със Самоопределение?

Демократическия съюз на Косово отбеляза сериозна загуба именно заради факта, че беше направил коалиция със своя традиционен съперник Демократическата партия на Косово. Електоратът на Демократическия съюз на Косово беше срещу тази коалиция и наказа своята партия на тези избори. Единствената възможност за Демократичния съюз на Косово е коалицията със Самоопределение, докато ДПК-СБК-ИК да отидат в опозиция през следващите четири години.

Може ли ДПК-СБК-ИК да създадат правителство с по-малките партньори, като Съюза за ново Косово и представителите на малцинствата?

Адем Салихай: Коалицията ДПК-СБК-ИК, според предварителните резултати, има 39 депутати, докато сръбското малцинство има 10 и несръбските малцинства 10, които общо правят 59 депутати, докато за да се създаде минимално мнозинство са необходими 61 от 120 депутати колкото има парламентът на Косово. Ако СНК със своите 4 депутати се отдели от коалицията с Демократичния съюз на Косово и се присъедини към ДПК-СБК-ИК, тогава тази коалиция и СНК биха имали 63 депутати, което е достатъчен брой. Но, тук има един проблем с 10 сръбски депутати, които досега не показват воля да отидат с ДПК-СБК-ИК или ще поставят тежки условия, които ДПК-СБК-ИК няма да могат да изпълнят.

Едно такова правителство би било нестабилно и шантажирано от Сръбската листа, която има 8 депутата. По-възможната коалиция е ДСК-Самоопределение-СНК, които осигуряват 61 депутати и заедно с малцинствата осигуряват 81, които са две трети от депутатите в парламента и биха създали едно стабилно правителство.

Според Конституцията, президентът на държавата ще играе важна роля в този процес. Очаквате ли едно обединително поведение от президента или страната отново ще отиде на избори?

Президентът на Косово Хашим Тачи идва от Демократическата партия на Косово и няма обединяваща позиция. Въпреки че Конституцията забранява по стриктен начин на президента да участва в кампанията, той организира много митинги в полза на своята партия.

Конституцията на Косово не определя ясно какво се случва, ако партията, която е излязла първа, не успее да сформира правителството. Логично, би трябвало мандатът да се даде на втората партия, т.е. на Самоопределение. Но, има възможност Тачи да не направи това и Косово веднага да отиде на нови избори. Как ще се развият тези процеси зависи много и от международния фактор, който има голямо влияние във всички процеси в Косово.

През следващите месеци има много предизвикателства пред Косово, като създаването на армията, демаркирането на границата с Черна гора, либерализирането на визите с ЕС и др. Има ли вероятност да се намерят позитивни решения на тези въпроси?

Европейският съюз постави на Косово тенденциозни условия за либерализирането на визите, каквото е одобряването на Споразумението за демаркирането на границата с Черна гора, условие, което досега не е поставяно на друга страна, дори на Украйна, която е във война с Русия.

Що се отнася до Асоциацията на общините със сръбско мнозинство и армията на Косово, международните представители обвързват тези два процеса, правейки опит да принудят институциите на Косово да правят политически пазари със сръбското малцинство. И двете са големи предизвикателства за нестабилните институции на Косово. Иначе, за формирането на армията на Косово няма конституционни пречки, пречките ги създават международните представители.

България и Косово имат много добри отношения. Как могат да се развият те, особено в областта на европейската интеграция на Косово, защото от януари 2018 г. България ще поеме председателството на ЕС и интеграцията на страните от западните Балкани в ЕС ще бъде официален приоритет на София?

Косово трябва да интензифицира отношенията с България като една приятелска страна и да използва мандата на председателството на България в ЕС. Това може да бъде благоприятна ситуация за Косово, за да преодолее някои пречки, които има пред себе си към интеграцията в ЕС. Косово и България трябва да интензифицират политическите и икономическите отношения, защото това е техният интерес и по техния общ път в Европейския съюз.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13548

Posted by on юни 22 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.