АГОП КАСПАРЯН: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАНЕСОХА МНОГО СЕРИОЗЕН УДАР СРЕЩУ ВСИЧКИ АРМЕНЦИ – НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ, А И ПО СВЕТА

Агоп Каспарян е роден в София. Завършва 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ с профил мениджмънт и английски език. През 2003 г. се дипломира в „Национална школа по мениджмънт“. Магистър по „Макроикономика“ от „Университет за Национално и Световно Стопанство“. Специализирал е международен икономикс към „Виенския Икономически Университет“ и бизнес икономикс към  Университет Евора – Португалия, а от 2009 г. е хоноруван асистент по дисциплината „Макроикономика“ в УНСС. Член на Българската Макроикономическа асоциация.

Г-н Каспарян, как ще коментирате решението на общинския съвет в Ямбол да отмени своето решение за признаването на арменския геноцид отпреди 2 години?

За мен това е едно абсурдно решение. Никой, никога не си е позволявал подобно нещо. Разглеждам го еднозначно като негативно, непоследователно и опасно. То е признак едновременно на политическо късогледство и политическа непригодност. Арменският геноцид официално е признат от Европейския парламент, от Американския Конгрес, от повече от 20 държави, от които 10 са членове на ЕС. Ватикана също го призна официално.

Съветниците от ГЕРБ обвързаха решението си с чисто икономически мотиви – имат общи бизнес проекти и не искат да си ги развалят. Как гледате на това?

Съмнявам се дали съветниците от Ямбол си дават сметка за мащабите и последствията от своето „достойно решение”. Поставянето на икономиката над всичко останало е изключително опасно. Искам да попитам „политиците” от ГЕРБ – Ямбол само от проекти с Турция ли се „прехранва”, та беше нужно това? Те сложиха парите пред всичко останало. За жалост ямболските съветници направиха нещо много, много страшно и грешно, нещо, което тепърва ще има изключително негативен ефект върху всяка една община, която пряко или непряко работи с други турски общини или фирми. Всичко, което е изгодно за турската страна ще бъде на принципа – проект срещу решение.

Турският консул в Пловдив поиска същото и от ОС на града под тепетата. Възможно ли  е да се отключи вълна от подобни искания?

Ямболското решение е прецедент, който ще има отзвук дори и в международен план. В момента Турция е такава икономическа и военна сила,  че вече може да поиска официално (подчертавам думата официално) от почти всяка една държава в икономическа криза подобно нещо…звучи наивно, но веднага ще се даде пример с официалното решение на институция на областен град на една от страните членки на ЕС – Ямбол. Самият факт, че по-малко от седмица след ямболския прецедент беше поискано ново отменяне красноречиво говори, че всичко едва сега започва. Чака ни вълна на натиск и последващо напрежение.

Как ще се отрази този акт на арменската общност по света и на държавата Армения с този акт?

Това е много сериозен удар срещу всички арменци – не само в България, а и по света. Срещу огромната арменска диаспора, която се вълнува искрено от този въпрос. Има изключително големи арменски диаспори във Франция, Гърция, Германия, Русия, САЩ, Иран, Кипър, Ливан, Сирия, Грузия, Румъния, Аржентина, Украйна, Швейцария и на много други места – всичко това може да бъде използвано срещу тях след това решение, което ще е официален мотив за извиване на ръце при преговори от всякакъв род.

Не на последно място е удар срещу държавата Армения. Армения е в много лошо геополитическо положение и единствено Русия стои твърдо зад гърба й, което може да се тълкува и като удар срещу авторитета на последната.

Пряко, разбира се, този акт засегна най-вече цялата арменска общност в България, която остана изключително разочарована от решението на съветниците от ГЕРБ. Всъщност не толкова разочарована, колкото предадена. Не се прави политика от ден до пладне, за два проекта или заради няколко поръчки.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5534

Posted by on окт. 31 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.