Агоп Каспарян: Границата ни е тотално незащитена

AgopАко не се вземат превантивни мерки ситуацията може да стане наистина много опасна за България – социално, демографска и икономическа.

Агоп Каспарян  завършва 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ с профил мениджмънт и английски език. През 2003 г. се дипломира в „Национална школа по мениджмънт“. Магистър по „Макроикономика“ от „Университет за Национално и Световно Стопанство“. Специализирал е международен икономикс към „Виенския Икономически Университет“ и бизнес икономикс към Университет Евора – Португалия, а от 2009 г. е хоноруван асистент по дисциплината „Макроикономика“. Член на Българската Макроикономическа асоциация. Собственикна счетоводно-консултантска фирма.

Г-н Каспарян как ще коментирате изказването на служебния министър на външните работи – Даниел Митов, че изграденото наскоро 30 километрово парче ограда с Турция ще бъде премахнато?
Смятам, че изказването на г-н Митов е крайно неуместно. Първо, защото той лично преди 1 месец спомена, че България е заплашена с нова още по-голяма бежанска вълна. Виждаме какво става на турско-сирийската граница. Второ, защото няма мандат да взима каквито и да е решения, които имат дългосрочни последици за бъдещето на страната.  И трето, защото не е негова работа да дава обяснение на изключително опитния като дипломат външен министър на Турция за наше гранично съоръжение. Това негово изказване ще бъде напомняно от турските дипломати във всеки един удобен момент на предшественика на Митов. Ето защо „Общество за нова България“ бе и единствената партия, която му поиска оставката.

Какво трябва да направи новото правителство за да защити суверенитета на България?
Първо искам да направя следното разграничение. Ние от „Общество за нова България” не слагаме под общ знаменател бежанците и нелегалните имигранти. Проблемът е, че в България влизат имигранти от Африка и Азия, които не са бежанци. Нелегалните имигранти в огромната си част са лица с криминално минало. Тук идва големият проблем и това, че трябва да се вземат много сериозни мерки. Помните миналата седмица 150 нелегални имигранти бяха заловени в 2 противоположни района на София. Това не говори много добре, защото те вече не са концентрирани само в центъра и всичко това е предпоставка за увеличаване на битовата престъпност. Освен първия и най-важен проблем с охраняването на границата и недопускане на нелегалните имигранти, следва и засилен полицейски контрол, повече проверки на съмнителни групи лица, незабавно репатрирани на нелегални имигранти извън страната и др.

Според Вас има ли капацитет държавата да се справи с този проблем?
Миналата седмица заместник председателя на Държавна агенция за бежанците директно каза, че до края на годината е напълно възможно целият капацитет в бежанските центрове в страната да бъде запълнен. Видно е, че вълната не спира, а дори напротив увеличава се наплива. Ако не се вземат превантивни мерки ситуацията може да стане наистина много опасна за България – социално, демографска и икономическа.

Има ли реална заплаха от „Ислямска държава” в България? Ние сме на границата между Европа и Азия, а средата на месеца септември, Турция обяви, че няма да подкрепи пряко борбата срещу Ислямска държава. След като десет арабски страни се включиха в тази ръководена от САЩ коалиция, накрая и Турция изрази подкрепа към тази коалиция. Каква е вашата позиция по този въпрос?
Да, има и то много сериозна! В средата на месец септември в социалните медии излезнаха клипове и снимки на български граждани с фланелки, тениски и шапки на „Ислямска държава“. Пропагандата тече с пълна сила, защото вече могат да се срещнат във фейсбук български профили с профилни снимки, корици и съдържание на „Ислямска държава“. На 15 септември „Общество за нова България” излязохме с декларация в която искаме правителството да забрани пропагандиране на джихадистките символи на „Ислямска държава”. През последните седмици това явление, което не е нищо друго освен открита пропаганда на джихад, насилие и тероризъм с участието на български граждани мюсюлмани, става все по масово в български градове като – Пазарджик и Пловдив. Тук идва и ролята на Турция по този въпрос – успехът на джихадистите от 2012 г. насам се дължи до голяма степен на покровителството на ислямисткото правителство на Ердоган. Той не само им разрешаваше да влизат и излизат от Турция както и когато си искат, но и ги снабдяваше с оръжие, обучение и медицинско обслужване на ранените. Това добре се знае в Турция и на Запад и в момента вече не е политически възможно. Също така в момента, идеята, че сме партньори с Турция в НАТО е просто един мит. В момента за България от страна на Турция съществува много сериозна заплаха. Първо границата ни е тотално незащитена и в България проникват освен нелегални емигранти, но и криминален контингент от Ирак, Сирия, Сомалия, Афганистан и др. Може ли да ми кажете тези „бежанци” как прекосяват цяла Турция без да бъдат проверени, обискирани или върнати? Като на всички е ясно турското правителство какво вътрешно разузнаваме има. Тук искам да припомня факта, че ръководената от мен партия – „Общество за нова България” от 2010 година алармира за проблема на границата ни и апелира за по-бързо изграждане на защитна стена по нея, както направиха Гърция и Испания.

Какво очаква България и българският народ през зимата ?
С днешното официално повишаване с 10% цената на тока от ДКЕВР, мисля, че всеки един от нас може да си отговори сам на този въпрос. За жалост очаква ни – високи цени на ток, високи цени на парно, високи цени на храните, най-вероятно инфлация, увеличаване на безработицата и спад в икономическият растеж на държавата.
Ето защо е много важно бъдещото правителство много ясно да си даде сметка, че вота на доверие на гражданите е много малък и трябва да направят всичко възможно за правилното функциониране на икономиката, а именно с правилните икономически реформи, адекватна данъчна и фискална политика и най-важното по-малко бюрокрация и улесняване на бизнеса.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10279

Posted by on окт. 1 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.