Австрия в очакване на предсрочни парламентарни избори през есента

След изборите е като преди изборите

 

След продължилите цяла година президентски избори в Австрия, на 26.01.2017 независимият кандидат за президент Александер ван дер Белен встъпи официално в длъжност. Следващите парламентарни избори в страната трябваше да бъдат проведени през есента на 2018г. Достатъчно време партиите да се подготвят за предстоящата предизборна борба, а гласоподавателите да си починат от зачестилото ходене до урните. Но условия за политическа стабилност в страната не бяха създадени и след встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Управляващата коалиция между традиционните партии – социалисти и консерватори, се бори още от началото на своя мандат за политическото си оцеляване. Многобройните кадрови промени в лидерските постове на управляващите партии не доведоха до желаната стабилност. През сегашния легистативен период първоначално избраният канцлер Вернер Файман, след катастрофално ниският резултат на първия тур на социалистическия кандидата за президент,  бе заменен от новият канцлер Кристиан Керн, а Народната партия се раздели с два вице канцлера.

Развитията от тази седмица затвърдиха усещането за невъзможност за разбирателство в сегашното австрийско правителство. След като вицеканцлерът на Австрия, Райнхолд Мителленер от Австрийската Народна Партия, подаде оставка в сряда от всички заемани от него постове, обстоятелствата сочат към провеждане на предсрочни парламентарни избори още през есента на текущата година. Вече се спекулира и с датата 17.09.2017.

След слабите резултати от президентските избори, подкрепата на гласоподавателите за коалиционните партньори, според социологичните проучвания към момента, продължава да е ниска. Надежда за оцеляване, консерваторите виждат в изгряващата звезда от своите редици в лицето на 31годишния министър на външните работи Себастиан Курц. Социологичните проучвания показват, че при предсрочни парламентарни избори Народната Партия би спечелила едва 15 % от гласовете, но 35% ако сегашният външен министър поеме лидерският пост в нея. Австрийци виждат в лицето на младия и своеволен Себастиан Курц своят бъдещ канцлер.

Другата партия, която събира, при сегашното настроение на гласоподавателите, над 30% от гласовете е Партията на Свободата на Хайнц Кристиан Щрахе. Социалистите губят според проучванията и не се очаква да спечелят повече от 20%. При създалата се ситуация не е за учудване, че и двете партии – Народната, както и Партията на Свободата форсират развитията към провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Себастиан Курц остава верен на своята линия – приемане на закон за забрана на носенето на бурки; намаляване на половина на горната граница за приемане на бежанци; затваряне на границите; изграждане на лагери за първоначално регистриране на бежанци  в Северна Африка; както и прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС. Неговите идеи са почти идентични с тези на Партията на Свободата критикуват от Партията на Зелените и социалистите. Австрия е на път да бъде управлявана от една позиционирана в крайното дясно пространство партийна коалиция. След трудната  победа на глобалистите от миналата година, повече от 50% от населението остава неубедено, че това е правилният път за развитие на страната.

В неделя, на конгрес на Народната Партия ще бъде избран нейният нов лидер. Себастиан Курц вече е поставил условията за вътрешнопартийни реформи, които партията трябва да се съгласи да изпълни ако желанието и е той да поеме нейното управление. Другата алтернатива за Себастиан Курц е да влезе в предизборната борба със създадена от него нова политическа партия.

Мирослава Димитрова

12.05.2017

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13465

Posted by on май 12 2017. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.