Аарон Щайн: Турските въоръжени сили са в хаос

Aron

Една трета от генералите са в затвора

Аарон Щайн работи за Центъра за близкоизточни изследвания „Рафик Харири“. Специалист по Турция, турско-американски отношения. Доктор по близкоизточни и средиземноморски изследвания от Кралския колеж в Лондон. Говори английски, турски, арабски и френски език.

Интервю на Ашиш Кумар Сен за Ню Атлантист.

Президентът Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в разгара на масова чистка след проваления преврат. Турция суспендира и Европейската конвенция за човешки права. Какво означава всичко това за демокрацията в страната?

Важно е всичко да се сложи в правилния контекст. Имаше насилствен бунт (на 15 юли), при който бяха убити повече от 200 човека. Военни самолети пускаха бомби върху столицата на страната. В този контекст не смятам извънредното положение за толкова изненадващо. При подобни примери в Европа, Франция и Белгия, също видяхме въвеждане на извънредно положение.

Притеснителното в Турция е, че за разлика от Франция наследството на силните демократични институции просто го няма. Има притеснения сред редица турци – започвате да го виждате в парламента, особено от страна на Народнорепубликанската партия, основната опозиционна сила – че правителството не трябва да стига твърде далеч по отношение на мерките за сигурност налагани след преврата. Все още трябва да изтече доста вода, докато се види накъде отива Турция.

Очаквате ли последвалата атентата чистка да повлияе върху перспективите на турците да получат безвизово пътуване в Европа и върху сделката за облекчаване на мигратската криза върху Европа?

Към днешна дата не виждаме никакви сигнали от ЕС за отмяна на тяхното решение за включване на Турция в списъка със сигурни страни, в които бежанците да бъдат връщани. Очевидно страните членки на ЕС имат цинични политически подбуди с оглед на политическите последствия с които се сблъскват заради наплива на бежанци. Перспективите за безвизово пътуване винаги са били много малки поради 72-те изисквания, които бяха поставени. Турция изпълни 67 от тях, но все още има 5 висящи – най-важната е тази за терористичния закон.

Турското правителство настоява, че Фетулах Гюлен стои зад проваления преврат. Неговата организация беше официално включена в списъка с терористични организации през 2015 година. Така че ще има изключително голяма съпротива срещу отслабването на това, което турците наричат собствена война с терора.

Засили ли Ердоган властта си след този провален преврат?

Засили е доста силна дума. Една трета от генералите му сега са в затвора. Имаше въздушни битки над столицата му. По всички сметки все още има много пучисти. Кризата в Турция показа дълбокото разделение в армията, а то вече съществува и в турските институции. В този смисъл Ердоган беше отслабен. От гледна точка на възможностите му за маневри и налагането на определен политически дневен ред може да е облагодетелстван дългосрочно. Със сигурност това му помага. Все още трябва да направи политически ходове, които да го облагодетелстват – говоря конкретно за опита за усилване на президентската система на управление. Както отбелязахте почти 30 % от висшия команден състав беше арестуван. Какво означава това за турската армия – нейните операции срещу ПКК и ролята й в коалицията срещу Ислямска държава?

Един от най-значимите арести е този на командващия Втора армия – ген. Адем Худити. Номинално той отговаряше за войната срещу ПКК. Само преди два месеца генералът беше хвален от Ердоган по медиите за начина си на справяне с войната.

Очевидно е, че когато имате подобни мащабни сътресения ще има проблеми с морала на военните и с тяхната ефективност при изпълнение на всекидневните им задължения. Но не мисля, че за външните наблюдатели ще е много ясно как това засяга войната срещу ПКК, защото тези проблеми ще останат вътрешни за турската армия в смисъл на функциониране на военната йерархия след арестите. Много ще е трудно да се проследи тази много непрозрачна институция.

Колкото до войната срещу Ислямска държава, отговорността за границата е разделена на две в Турция: военните до голяма степен имат второстепенна роля спрямо жандармерията, която е на подчинение на вътрешното министерство. Шефът на жандарменията, при последните събития, преживя инфаркт, с което се добави още хаос към турбулентната ситуация, поставиха се нови въпроси за здравния му статус и кой ще или няма да го наследи. Но за Съединените щати, който основно движат военните удари срещи ИД извън Турция, тежкото положение се получи около Инджирлик. Не вярвам турците са затворят военновъздушната база. Не вярвам въздушните удари да бъдат засегнати заради спрения ток на базата и това, че функционира на генератори, а никой не дава смислен отговор защото е така.

Какъв ефект ще има това върху водената от САЩ коалиция и нейните усилия срещу Ислямска държава?

Притесненията за коалицията не са толкова, че няма да може да извършва военни мисии от Инджирлик, а че техните партньори в Турция водят война със себе си. Стабилността на турските въоръжени сили като институция, която преди опита за преврат на 15 юли беше безспорна, сега е хаос. Хората ще се опитват да си обяснят: има ли съгласуваност при въоръжените сили; сплотени ли са; дали партньорите с които САЩ работят по различни мисии – анти Ислямска държава е само една от тях – все още са на работа?

Дали политическото единство, което се демонстрира след опита за преврат е изложено на риск да изчезне заради разширението на мерките на правителството? Движението на Гюлен има по-високи нива на неодобрение отколкото Доналд Тръмп. В пъти повече. Това не е движение, което хората в Турция харесват и не мисля, че някой ще рони сълзи над това, което става с гюленистите и което мнозина смятат, че заслужават.

Противоречието идва от това, че много хора обвиняваха Партията на справедливостта и развитието (на Ердоган) за гюленистите заради съюза, който те имаха между 2002 и ноември 2013. Хората обвиняват ПСР в лицемерие.

Затова толкова дълго не се виждаше прекъсването на този съюз, преди всичко защото гюленистите са толкова мразени в Турция. Сблъсъкът се вижда днес, но е много важно да се сложи в цялостен контекст. На Запад има такава тенденция да се фокусират върху чистката и колко хора са си загубили работата. В Турция, всички все още са шокирани от случилото се и се опитват да съберат парчетата и да приемат едно много травматично събитие от своят история.

24.07.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13223

Posted by on юли 24 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.