ДИКТАТУРА НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ THINK-TANK’-ОВЕ

Майкъл Паренти (1933)- научен сътрудник на най-левия по политически възгледи вашингтонски „мозъчен тръст” – Institute for Policy Studies, историк-марксист, културолог, политолог, автор на деветнайсет книги (преведени на осемнадесет езика, включително и на български). Най-известните негови работи са:  „Democracy for the Few” и „Against Empire”.

Мнозинството от „мозъчни тръстове” в САЩ са добре финансирани консервативни организации: например като Фондация "Херитидж”(Наследство, Heritage Foundation), Американския предприемачески институт (American Enterprise Institute), Института Хъдсън (Hudson Institute), Института Манхатън (Manhattan Institute) и други.
Те са твърде политизирани, ориентирана към разпространяването на идеите на свободния пазар и пазарните решения на политико–икономическите и социални проблеми, както на вътрешните, така и на международните.
Те водят война срещу прогресивната ставка на данък общ доход, здравеопазването, общественото жилищно строителство, общественото подпомагане, на законите права на бедните, социалното подпомагане и така нататък.   Всички те  они (с малки изключения, като например „либертарианския” Cato Institute) поддържат полицията, огромната военна машина, глобализацията на „свободната търговия”, активната държавна намеса на САЩ в работите на други страни, спонсорирането от САЩ на промени на режими и военни операции в други страни.
Целта се свежда до това да се направи светът безопасен за инвестициите и  натрупването на капитала на транснационалните корпорации, а също така и да се предотврати появата на независими и ориентирано към народа правителство.
Относително малкия брой либерални и прогресивни „мозъчни тръстове” в  САЩ, например като Института за политически изследвания се финансират много по-зле отколкото десните тръстове. Обикновено те са ориентирани към конкретните въпроси. Като например на опазването на околната среда, на предотвратяването на ядрената заплаха,  в акции против една или друга война на САЩ в чужбина.

* * *

В средата на  ХХ век на консервативните мислители стана ясно, че трябва да водят продължителна война за общественото мнение в САЩ. Получавайки финансиране от големите корпорации, от богатите фондации и частните лица те сформираха „мозъчни тръстове”, които съзнателно отстояват идеологическата хегемония на десните в Америка и създават реакционна парадигма. Целта е да се укрепи господстващата позиция на парадигмата на неконтролирания пазар както на територията на САЩ, така и в останалият свят. 
„Мозъчните тръстове” започнаха да помествам теми и разкази, насочени към получаване на лоялност на широката общественост. Техните представители изказваха следните идеи:
– правителството – това не решение, а проблем;
– свободния пазар – това е панацеята за всички беди;
– хората трябва да разчитат на себе си, а не на социалните програми (при това и дума не се казва за стотиците милиарди долари, които корпоративна Америка всяка година получава от федералното правителства, правителствата на щатите и местните правителства);
– Америка е длъжна да даде яростен отпор на „комунистическите терористи, гнездото на които се намира  в Москва”; по-късно към 1992 година ги смениха с  „ислямските терористи”, гнездото на които може се намира където е угодно;
– прогресивните програми водят само към пилеене на данъците, към инфлация и нищета, а също така и към политиката „данъци-разходи, данъци-разходи”.

* * *

Впечатлението, че Обама не вярва в нищо конкретно. Той продължава да клони към реакционерите, да прави отстъпки по различни въпроси, даже още преди да са започнали дебатите. Той не харесва прогресивните в Конгреса (такива като "Congressional Progressive Caucus") и клони по-скоро към десните, а не към левите. Той се радва, когато успее да постигне споразумение с десните републиканци.
По въпросите на външната политика Обама е реакционер и същият предан слуга на глобалната империя САЩ, както и всеки един негов предшественик на поста президент: одобри бомбардирането над пет или шест страни, увеличи военния бюджет до небивала сума.
По въпросите на вътрешната политика Обама направи прекалено малко или даже нищо за решаване на ужасяващия проблем с безработицата и икономическата депресия. Той замразява и даже реже вътрешните разходи. 
Има и немалко политически лидери, привърженици на прогреса, които ще се справят много по-добре от Обама, като Ралф Нейдер, Синтия Маккини, Денис Кусинич и така нататък. Но те нямат достъп да големите средства за масова информация и хилядите милиони долари, без които в наши дни президент няма да станеш.
При все това сред прогресистите се наблюдава сериозна активност, провеждат се мащабни демонстрации,  много от тях искат промяна. Обаче тези събития почти не присъстват в медиите, принадлежащи на корпорациите. Медиите днес са твърде заети с истории за малки групи от типа на „Чаеното парти”.

 
Специално за РЖ. Превод български – политолога Борислав Ангелов.
11.05.2011 г.; http://www.russ.ru – сп. Руски Журнал
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ГЕОРГИ МИРСКИ: СИРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИИТСКА СЕКТА, В КОЯТО ВЛИЗА 11% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3881

Posted by on май 13 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.