МНОГО ОТ ВИДОВЕТЕ РИБИ И СКАРИДИTE ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КЪМ 2100 ГОДИНА ОБЯВИХА НА СРЕЩАТА В КАНКУН

ИЗМЕНЕНИЕТО НА КИСЕЛИНОСТТА НА ОКЕАНИТЕ МОЖЕ СЪЩЕСТВЕННО ДА ПОВЛИЯЕ НА ТЪРГОВСКИЯ РИБОЛОВ И ДАЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СВЕТОВЕН ГЛАД

Животът в Световния океан се намира под заплаха. До края на  XXI в. рязко ще се увеличи киселиността на водата, която ще стане негодна за твърде много от видовете риби и морски обитатели. Това бе обявено в специален доклад на Конференцията на ООН по въпросите за изменението на климата, която се провежда в мексиканския град Канкун.
Средното равнище на pH на морската вода към 2100 г. ще се понижи с 0,3 пункта, което означава увеличение на киселиността  с най-малко 150 %, каза доктор Керъл Терли, представляваща Морската лаборатория на Плимут, Великобритания. Според нейните данни, за последните 200 години стойността на рН намалява с 30 %, към 2060 г. специалистите прогнозират стопроцентово спадане,  пише ”РИА Новости”. "Ние сме особено разтревожени от скоростта на този процес", – добави Терли, отбелязвайки, че подобна динамика на  "окисляване"  не се е наблюдавало през последните 65 млн. години.


Учените предупредха, че толкова значително понижаване на pH на водата ще доведе до сериозни последствия най-малко за един милиард души, за които в момента морската храна се явява основени източник на жизненоважни  протеини. Резултатите от многобройните изследвания на морските екосистеми показват, че окисляването на водата  пречи на такива организми, като мекотели, ракообразни и корали, "строи" свои скелети, а също така променя поведението на малките, а при някои видове и на възрастните риби. Освен това, може да бъдат засегнати ключовите връзки в хранителните вериги на морските екосистеми, каза доктор Терли.

Най-важните за търговския риболов, например шелфовите морета, са особено уязвими от измененията на pH. Днес, почти  80% от рибата се улавя на площ от 10% от океаните, заради това изменението на  киселиността може същественно да повлияе на търговския риболов и даже да доведе до световен глад. "Ефектта от окисляването на океаните ще се наблюдава на глобално, регионално и локални равнище", заяви Терли. Най-напред то ще се прояви в полярните води, които заради ниските много интензивно поглъщат CO2. Освен това, в индустриалните райони процесите на окисляване е възможно да се усилят от серните  съединения.

От доклада на Керъл Терли става ясно, че изменението на киселиността на океаните оказва негативно влияние далеч не на всички обитатели на морето. Например, някои видове водорасли ще се рамножават още по-интензивно. Все пак, наблюдението на природните източници на CO2 в Средиземно море показват, че макар много от видовете водорасли се чувстват по-добре в близост до тези източници, те губят своите естествени "спътници" в екосистемата.

Срещата на върха, която започна на 29 ноември и ще продължи до 10 декември, се явява 16-та среща на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата и шестата – за страните по Протокола от Киото. В Канкун са се събрали около 15 000 участници. През първата седмица на конференцията ще се провеждат разговори в рамките на работните групи, а от 7 декември ще започне срещата на високо равнище, когато ще пристигнат държавните глави и министрите на околната среда и политиката за климата.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕФИМ КУШНЕР: ПРЕЗ 2012-2013 ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ ЖИВЕЯТ В СЪВСЕМ ДРУГ СВЯТ

БОРЯНА ТОТЕВА, ЖЕНАТА СКЕНЕР: ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА ИДНИТЕ 9 ГОДИНИ, ТОЛКОВА ЩЕ Е В УПАДЪК И БСП

УСТРЕМНАТА ПЪРЗАЛКА КЪМ КРАЯ

ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ БАВНО НАСТИГА ЗАПАДНАТА ЧАСТ ДОРИ 20 ГОДИНИ СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО

МЛАДИТЕ, СТАРИТЕ И КНИГИТЕ

ЖЕНИТЕ ЗАВЛАДЯВАТ МЪЖКИТЕ ПРОФЕСИИ

ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ИТАЛИАНЦИ СА ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЯТ С РОДИТЕЛИТЕ СИ

АНКЕТА НА ОБЩЕСТВО.НЕТ ПОКАЗВА, ЧЕ МНОЗИНСТВОТО ЧИТАТЕЛИ НА ИЗДАНИЕТО БИХА НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ

КАМЕРИ ВЪВ ВСЯКО ТАКСИ

ПЪТУВАНЕ ДО МАРС

АНЕКДОТ ЗА БАРАК ОБАМА И ГОРДЪН БРАУН ПРЕД МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО

РИЧАРД БРАНСЪН: ПЕТРОЛЪТ СВЪРШВА ДО 5 ГОДИНИ

2010 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ РЕШАВАЩА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ

ДНЕШНИТЕ БЕБЕТА ЩЕ ЖИВЕЯТ СРЕДНО ДО 100 ГОДИНИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3506

Posted by on дек. 4 2010. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.