ЛЕКАРИ ОСЪЖДАТ НОВАTA МОДА РАЖДАНИЯTA ДА СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ В СЕДМИЯ МЕСЕЦ

ВИСОКА ПРЕЖИВЯЕМОСТ, НО И ВИСОКА СМЪРТНОСТ Е ВЪЗМОЖНА ПРИ ЕКСТРЕМНО НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА, ТВЪРДЯТ НЕОНАТОЛОЗИ

Нова мода раждания, изкуствено предизвикани в седмия месец, се наблюдават сред представителки на шоу и фолк бизнеса у нас. Тя явно е вдъхновена от посестримите им в Западна Европа и САЩ, които избират да родят доста по-рано, с мотива да не си развалят фигурите през последните два месеца от бременността и да не отменят работни ангажименти. Дамите избират да рискуват и да прекратят преждевременно бременността си, след което да оставят детето си за дългосрочен престой в кувьоз, за да се доразвие и наддаде. Пресен пример за това била една от звездите на поп-фолка у нас, която наскоро родила бебе с тегло килограм и половина и веднага се върнала на сцената.

Изненадващо се оказва, че подобна практика е имало и в близкото минало. „Революционната” теза има привърженици и сред лекарското съсловие, което смята, че преждевременното раждане спестява на майката възможността от евентуални травми.
Има ли подобна наистина подобна мода сред елита, оправдан ли е подобен риск и какво мислят за ражданията в седмия месец не по медицински показатели, попитахме акушер гинеколози и неонатолози. Според тях, процентът на преживяемост сред екстремно недоносените бебета, излезли на бял свят в седмия месец,  е висок, но това не означава, че от тези деца ще станат нормални хора. Заедно с високата преживяемост е налица обаче и висока смъртност, категорични са запознати. Проблемът с ниското тегло не е решаващ, по-важното е, че на този етап всички органи на детето са недоразвити. Самата матка не е подготвена да го изгони, а кувьозът не е в състояние да замени средата, в която се развива плодът, нито да му осигури кислород и хранителни вещества, от които се нуждае, категорична е водеща неонатоложка. Лошото е, че няма закон, който да спре подобни раждания и ако една жена е решила да го направи, нищо не може да я спре.
Лекари коментираха, че са чували как обикновено до тази крайност прибягват представителки на средите от шоубизнеса – манекенки, актриси, телевизионни водещи и т.н. Като родят в седмия месец, жените избягвали последните два месеца, през които апетитът на бременната е най-голям. Най-често този вид ранни раждания се осъществяват чрез операция секцио. В лекарския бранш коментират, че цената на такава гинекологична намеса започвала от 500 евро и нагоре по договорка с доктора, като „сделката” се осъществявала чрез фалшифициране на документите на родилката от страна на нейния гинеколог.
Като доказателство на всичко това в края на мандата си лично бившият министър на здравеопазването Евгений Желев бе разпоредил да се проверят първо софийските частни и държавни акушеро-гинекологични болници, а след това и провинциалните. За такова нещо доктор трябва да бъде уволняван на секундата, категоричен е министърът на здравеопазването. Преди да дойде новата власт, той бе обещал, че при констатиране на подобен тип нарушения, прошка няма да има за никой в медицинския бранш.
 


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

МОЖЕМ ДА ГЛЕДАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНО НА ЖИВОТА

ГРИЖИ ЗА КРАСИВА КОСА

ОРТОРЕКСИЯTA – ВМАНИАЧАВАНЕ ПО ПРИНУДА

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ УМСТВЕНАТА УМОРА

МЕНЮ ЗА ХУБАВО НАСТРОЕНИЕ

8 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА ПОСТИГНЕМ МЕЧТАНАТА ФИГУРА

МЪЖЕТЕ СЛЕД 50 МОГАТ ДА БЪДАТ ЗДРАВИ И СИЛНИ

ДАРЯВАНЕТО НА ОРГАНИ

КАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2452

Posted by on авг. 24 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.