ОРТОРЕКСИЯTA – ВМАНИАЧАВАНЕ ПО ПРИНУДА

Че консумираме вредни храни и напитки е наясно всеки един от нас. Зеленчуците и плодовете са пълни с нитрати (няма как морков, който наподобява дръжка на брадва да е редовен и екологично чист); сиренето по магазините само преди месеци се оказа, че се прави с растителни мазнини за по-евтино; храните бъкат от консерванти; на етикетите пише, че хлябът е ръжен, ама ако се загледате ще видите, че ръжта е 15% останалото са бяло брашно и  примеси; кафявата захар и черните маслини са попили много боя, за да го докарат на цвят и т.н. и .т.н. Казано накратко химията постепенно измества натуралната храна. Имаме бум на гастрити, колити, затлъстяване, чернодробни проблеми и какво ли още не.

На този фон все повече, особено млади хора, се опитват да живеят по-здравословно. Да ядът храни с по-малко Е-та на етикета, да няма толкова химия на масата, да изхвърлят вредните за здравето продукти и да отличават истинската храна от изкуствено забъркания коктейл в  казана на някоий селски цех.

И понеже у нас нещата стават бавно и трудно не е лесно да се открие такава храна. Дори, когато плащаш незнаеш какво получаваш – оригинал или менте. Това, обаче, те кара много хора да се вторачват все повече в качеството на консумираната храна.

И закономерно в процеса на това вторачване се появяват и някои отрицателни явления. Такова е сестрата на анорексията и булимията – орторексията. Думата “орторексия” идва от гръцката дума “орто”, което означава “точен”. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, който практикува алтернативна медицина. Неговата книга “ Пристрастени към здравословната храна” , в която се описва орторексията, става бестселър. Самият той е спазвал всички принципи на здравословното хранене и след 20 години установил, че самият той е стигнал до тотално фанатизиране на тези принципи, т.е станал е зависим от тях. Започнал да изключва от менюто си първо месото, после млечните храни, после минал само на растителна храна и то само на току-що откъсната.

Орторексията е мания за здравословно хранене. Нещо като минаване на границата. В опит да се отървеш от едната крайност (яденето на боклуци) изпадаш в другата. Орторексиците постоянно пресмятат количество погълната храна, четат етикетите като Евангелие, говорят и се вълнуват само от темата „Здравословно хранене”, изхвърлят от менюто си едно след друго важни храни ( риба, телешко, хляб, млечни продукти).

И така неусетно се оказват заболели от тази съвременна западна болест. Юпииии! Поне това показва, че не сме 100%-ви балканци и ориенталци, както се опитват да ни изкарат някои. Та тази мания е тясно свързана с диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти. Най-рисковата група са младите момичета и жени (е вече и много мъже), които искат да изглеждат добре или майки, които се вманиачават върху храненето на децата си.

Освен, че нанася вреда на тялото, орторексията засяга предимно психиката, откъдето и тръгва проблемът. Въпросът е да не се изпада в крайности. Трябва да внимавате какво ядете, но да не минавате границата, да не оставяте тези идеи да завладеят и да подчинят съзнанието ви. От време на време душата иска нещо мазно или тежко или много калорично – дайте и го. През останалото време (особено след като прехвърлите 30-те) си правете сметката, че всичко, което вкарвате в устата си оказва силно влияние върху физиката и здравето ви. Както навсякъде в живота крайностите носят само неприятности.

Добър апетит!


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ УМСТВЕНАТА УМОРА

МЕНЮ ЗА ХУБАВО НАСТРОЕНИЕ

8 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА ПОСТИГНЕМ МЕЧТАНАТА ФИГУРА

МЪЖЕТЕ СЛЕД 50 МОГАТ ДА БЪДАТ ЗДРАВИ И СИЛНИ

ДАРЯВАНЕТО НА ОРГАНИ

КАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО

КОКТЕЙЛИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

ДА ПРЕБОРИМ ЗИМНАТА ДЕПРЕСИЯ СЪС СВЕТЛИНА

ХЕМОРОИДИТЕ, ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН БИЧ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2319

Posted by on юни 14 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.