“БЪЛГАРСКИЯT” ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ БУДИ ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ У НАС

Крайно време е след като отрекохме сталинския комунизъм, да отречем и изкуствено създадените от него нации и езици

 

Джефри ван Орден предлага една от 36-те поправки в мониторинговия доклад за България да се прекратят обструкции за регистрация над политически партии на етнически македонци в България. Което означава да се допусне регистрацията на сепаратистката партия ОМО „Илинден”.

Вносителите на това предложение се оказаха депутатите от групата на Зелените/Европейски свободен съюз в Европейския парламент – Милан Хорачек, Йоост Лагендайк, Ангелика Беер и Елс де Грюн.
 Каквито и квалифакации да дадем за тази измишльотина и научнофантастично предложение, ще е малко. Дълго време си хулим нашите избраници, но като погледнем какви болни и трагични евромозъци има, страх да те хване. Няма нито един исторически документ доказващ съшествуването на македонска държава, нация и език, но това изглежда не са си направили труда да го проверят гореспоменатите депутати. Или изглежда това е опит да демонстрират активност. Македонският език не е нищо повече от диалект на българския език, който е променян на територията на Македония десетилетия наред от представители на антибългарски настроения и интереси. Тези евродепутати сигурно не са се запознали и с прокламираните идеи, действия и намерения на представителите на тези неконституционни формирования.
Няма общоприета и задължителна европейска практика по този въпрос. Това е въпрос, който се решава от националното законодателство. Българската Конституция е ясна и категорична – чл. 11. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
Тук не става въпрос, затова дали тези депутати са подведени или не са добре информирани за обстановката в България. А става въпрос за исконните български национални интереси и нейната сигурност. Тема, по-която догадки и предположения не трябва да се правят, а да се отвърне веднага и да бъдат заклеймени. Защото подправянето на историческата истина е невъзможно и недопустимо.
Македонската държава нееднократно се е опитвала да постави въпроса за формирования като ОМО “Илинден” пред международни организации, на които тя е член. Докато сега той се появява в ЕП, където тя не е член. През целия период на преговорите на България за присъединяването към съюза този въпрос не е поставян, а сега излезна всякаш из небитието. Да, в това няма нищо случайно, защото това не е успех на Македония, нито на спец службите на друга държава, това е, както се оказа впоследствие, дело на наричащи се себе си не само български, но и правозащитни организации. Организации, които давали информация на депутати в ЕП, за това което е нередно у нас. Става въпрос за “Българския” Хелзинкски комитет. Е, оказа се, че за тях нередното е нерегистрирането на етническа македонска партия. За тях това, че цялото общество  реагира остро срещу тази лъжа е истерична проява и е вследствие от тоталитарното ни минало. Това е истината, господа антибългарски правозащитници. Всеки един, чувстващ себе си български гражданин, ще реагира остро срещу такава лъжа. Няма смисъл да им правим излишна реклама –  това са жалки и смешни хора, на които не трябва да им се обръща подобаващо се внимание.
Няма да е чудно тези болнави субекти да почнат да прокламират и тезата, че българските медици са заразили либийските деца в Бенгази с вируса на СПИН.
Българските държавни институции, политически елит и цялото гражданство трябва да продължава да реагира остро и колкото се може по единно срещу подобни идеи пък били те идващи и от институции на ЕС, Русия или САЩ. Това е защита на българските интереси и историческата истина. Така, както преди няколко месеца външният ни министър Ивайло Калфин размаха пръст на управниците в Македония, така трябва да реагират във всеки един случай българските политици и общество.
 На някой евродепутати трябва да им са дава информация, че българската конституция, законодателство и най-вече традиции са много по напредничави, демократични и толерантни към другите етноси, отколкото в редица европейски страни. Да, ние имаме проблеми, не сме безгрешни и идеални, но нашият проблем не е в регистрацията на македонска етническа партия. Което сякаш ще реши всичките ни проблеми. Имаме проблем в законодателството и в конституцията, но той не е в чл. 11, единият от тях е в нашата съдебна система. Която е неефективна, тромава, бавна, консервативна и трудно подаваща се на промени. На която сме дали такава свобода и възможности за вътрешен самоконтрол, каквито те не могат да осъществяват и не са дозрели да го имат, че едва ли не никой не е над тях, освен Господ Бог. Дайте рецепта как да решим този проблем или да я намерим заедно. Крайно време е след като отрекохме сталинския комунизъм, да отречем и изкуствено създадените от него нации и езици.
 

Борислав Ангелов
Политолог
16 ноември 2006 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=658

Posted by on ное. 16 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.