БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

Тони Бланкли е роден през 1948 в Лондон. Работи като политически анализатор и пише речите на президента Роналд Рейгън. Седем години е пресекретар на председателя на Конгреса – Нют Гингрич. Вицепрезидент на Еделман пъблик рилейшън – Вашингтон. Преподавател по национална сигурност. Автор на книгата: „Последният шанс на Запада: ще поведим ли в сблъсъка на цивилизациите?”
 
 

През 1427 година, един капитан на кораб  принадлежащ на португалския принц – Хенри Навигатора, открил Азорските острови. Ако въпросът за значението на това събитие е бил поставен по онова време на султан Мурад Хан (лидер на Османската империя) или на Итцкоатъл и Незахуалкойотл (водачите на ацтеките) или на Рао Кана (една от принцесите на Йодпут в Индия), е много малко вероятно някой от тях да отговори, че това е ранна индикация за историческа експлозия на културна енергия, която ще доведе до европейското откриване и завлядяване на по-голяма част от познатия свят и до Ренесанс на европейската мисъл, който ще даде тласък на науката, индустрията и научната доминацията на европейската култура над планетата за повече от половин хилядолетие.
Днес, никой от европейските или американски лидери, с които съм запознат, няма да свърже събитията от 11 септември 2001, различните ислямистки бомбени атаки по целия свят, натискът за приемане на Шериата на Запад и днешните вълнения в Тунис, Либия, Йордания, Сирия и Бахрейн, като симптоми на едно по-голям феномен.
Ислямистките атаки срещу Запада, а и навсякъде другаде, се характеризират като действия от политически радикализирани групи мюсюлмани провокирани от бедност, политическо подтисничество и културна нищета – които са малка група в исляма.
Сегашните вълнения в Тунис, Египет, Либия и т.н. са обяснявани от много консерватори и либерали като доказателство за появилата се изведнъж мюсюлманска жажда за демокрация – провокирани от бедност, политическо подтисничество и културна нищета.
Добре, може и да е така. Аз, обаче, подозирам, че подобни интерпретации подценяват мащабите и причините за подоби събития. В крайна сметка, тежи тъжни фактори – бедност, политическо подтисничество и културна нищета съществуват в мюсюлманските страни от столетия. Защо изведнъж стахана повод за такива масирани действия?
Преди шест години, в моята книга „Последният шанс на Запада”, писах, че смъртната опасност, пред която сме изправени, идва не просто от Осама бин Ладен и няколко хиляди терористи. Ние сме изправени пред сблъсък с ислямския свят – една пета от света – вълнения и бунтове, каквито не е имало в последните 500 години, ако не и 1500. Мащаба на това културно надигане още не може да бъде измерен.

Днес се сблъскване със силата на човешката страст, която може да доведе до подобен бум, от какъвто произлезе експанзията на ренесансово-християнска Европа и позната на Запад като Векът на откритията, но позната навсякъде другата като век на завоеванията, империализма и колониализма. И  нека отбележим, че качеството на човешкия материал, който се е надигнал през 15 век в Европа, по никакъв начин не е по-висш от това, което са хората от ислямския свят днес.
Разбира се, напредъкът на европейската цивилизация към нейните многобройни триумфи не е бил, нито неизбежен, нито дори вероятен (със сигурност не е очакван или разбиран в ранните етапи), така че днешния енергиен бум сред мюсюлманите може да изчезне, направляван по задънени улици или да срещне по-мощна съпротива, отколкото европейската експанзия е миналото.
Но доколкото нашето правителство, както и неговите републикански критици, затъват, докато се опитват да обясняват всяко ново ислямско „събитие”, ние всички трябва да бъде значително по-скромни в мисълта, че наистина разбираме какви процеси се развиват.
В подобен момент на големи исторически сътресения е опасно да приемаме, че тенденциите и представите за световните събития, с които сме живели поколения наред, все още са валидни.
Ако се изправени пред потоп от цивилизационна енергия идваща от исляма, как трябва да реагираме? Когато той започне да ни залива – хората трябва да бягат, да строят стени, за да се отбраняват или да го канализират и отклоняват? Би било необичйно първата ни мисъл да е скочим право в прииждащите води.
След 11 септември 2001, с това, което си мислехме, че знаем тогава, нашето правителство опита втория метод – да се отбранява: и вкъщи, и навън. Със сигурност трябваше да продължим тази стратегия по отношение на директните заплахи от терористите.
Но, някои от нас мислят, че сме изправени пред по-големи сили, които се надигат и е по-разумно да се махнем от пътя им. Моментът е много удобен да не поемаме нови ангажименти в Близкия изток, който може да изпадне в десетилетия на насилие, докато тази ислямска енергия продължава да влияе на хората и нациите там.
Разбира се нашето изтегляне от Близкия изток е с ограничено от факта, че разчитаме на близкоизточния петрол. Със сигурност, ако се наложи, трябва да защитим саудитските и другите наши петролни приятели от Залива, бахрейнските тръбопроводи и Суецкия канал. Но интервенцията трябва да бъде ограничена само до най-жизненоважните нужди на националната ни сигурност.
Отвъд това, първият императив, който трябва да се изведе от тези събития е за Манхатанския проект за наложителното, масово и  бързо увеличение на вътрешния (и политически безопасен) добив на петрол, и хората за които нашето правителство трябва да подсигури хуманитарна помощ и национални услуги трябва да бъдат ограничени само до американците.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3835

Posted by on апр. 20 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.