ПИСАТЕЛЯT ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: БОЙКО БОРИСОВ ВСЪЩНОСТ СИ Е САМ

УТРЕ, КАТО РАЗСЛЕДВАТ И АРЕСТУВАТ КМЕТА НА САНДАНСКИ АНДОН ТОТЕВ, ЩЕ ЛЪСНЕ С НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЛКО Е БЯЛА И ЧИСТА РЪЧИЦАТА НА БОРЕЦА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА ЯНЕ ЯНЕВ
 
 

Скоро ще навърщите 75 години, а книгите ви надхвърлиха 70. Читателите искат да знаят кой кръсти Христо Вълчев Петър Христозов?
Пиша и издавам повече от 30 години, но първата ми публикация е научна. Тя излезе в престижното лондонско медицинско списание „Лансет” през далечната 1971 г. Темата на статията беше „Повърхностното напрежение в клетката” и представяше част от докторската ми дисертация по биофизика, защитена в Лионската политехника същата година. В София съм завършил Химикотехнологичния институт през 1959 г. Не името прави човека, а делата му. Съдбата ми отреди да работя повече от 40 години като нелегал за съветското военно разузнаване, така че съм използвал десетки имена и легализации. В книгите си „Аз, шпионинът” и „Non sibi – Не за себе си” разказах част от моя богат на премеждия живот. На 5 февруари 1975 г. бях арестуван като директор на ЗММ „Металик” – Пазарджик. Там внедрявах френските многооперационни пробивно-разстъргващи машини, известни като системата РВ, които са в основата на ГАПС. Осъден като френски шпионин, прекарах в следствието и затвора 8 години. Бях съдебно реабилитиран през 1991 г.  И в Академията на осъдените, както наричат затвора, живеят и работят хора! Там написах с молив върху плик от писмо първия си разказ – „Синята ляставица”, който списание „Лада” отпечата в октомврийския си брой на 1976 г. с  името Иван Падубов. Когато подготвих първите си романи, литературният критик  Любомир Бумбалов ме кръсти Петър Христозов и  стана редактор на първата ми книга, която излезе от печат в издателство „Народна младеж” през 1992 г. С професор Бумбалов се запознахме при съвместна задача в библиотеката на Ватикана. Тогава в Рим разбрах с какво се занимава в българското разузнаване днешният министър проф. Божидар Димитров.

Академик Богомил Райнов ви нарече „автор на на българския политически роман”. Президентът Първанов ви награди с орден „Стара планина” – първа степен с лента, заедно с професор Димо Димов и поетесата Леда Милева. Тримата от Франция ли се познавате?
Познахте. Но в Париж бяхме приятели само с музикалния виртуоз професор Димо Димов.

Казват, че успехът на книгите ви в САЩ се дължи на Ейвис Боулън, бивш посланик в София. Тя ли прокара пътеката ви към библиотеката на Държавния департамент?
Популярността ми там се дължи по-скоро на голямата българска културна общност в Чикаго. Там имам много приятели – повечето са млади и също творят. С тях дипломатката Боулън – една наистина високоинтелигентна жена, разговаря на български. Тя, когато бе посланик на САЩ в България, само препоръча политическите ми романи в Американския културен център в София. После библиотеката на Държавния департамент си ги купува от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Моето публично присъствие в САЩ е благадарение на истината, която се съдържа в книгите ми, но се премълчава в България.

Хайде, споделете с нашите читатели – вие за ГЕРБ ли сте?

Много са й партиите на малка България! И всяка протяга ръце към властта, за да краде. Няма правосъдие. При Тодор Живков, за да оправдаят своите партийци, законотворците  нарекоха кражбата присвояване. Днес се пръкна друг благовиден термин – конфликт на интереси. Както и да го наречеш, черното си е черно и няма да стане бяло. И какъв е този див антикомунизъм, след като никога и никъде комунизъм не е имало. Той е призракът на идеала. Единственият видим резултат бе безогледният терор на фанатиците. Останалите се местят от партия в партия. И ГЕРБ е това – механичен сбор от хора без идеал и идея, обединени около едно лице – Бойко Борисов. Поне от десет години той е герой в книгите ми – и в „Завръщане при маймуните”, и в „Quo bono – Кой има изгода”, и в „Драмата на измисления свят”, и в „Живият Гешев”… В настоящия момент той олицетворява волята за промяна, поема лична отговорност. Но ако се опита радикално да промени статуквото, могат да го спрат, дори да го убият. Не се шегувам, казвам го като професионалист.

А Синята коалиция, Атака и Ред, законност и справедливост?
Срамно е такива да са ти партньори! Писал съм достатъчно за възкръсналия политически труп Иван Костов, както и за неговия двуличен катраник Атанас Атанасов. БСП и СДС са обречени на отмиране. Жалко за Атака, няма я вече! А бе ниша и отдушник на българското. Волен Сидеров я смаза, по-точно я изтъргува. Процесът започна още когато взе пари от Слави Бинев и го направи евродепутат, а за срам на всички българи назначи в Европарламента и недоразумението Димитър Стоянов. А кой е Яне Янев? Утре, като разследват и арестуват кмета на Сандански Андон Тотев, ще лъсне с неопровержими доказателства колко е бяла и чиста ръчицата на бореца срещу корупцията Яне Янев. С подкрепата на тези хора в парламента, Бойко Борисов всъщност си е сам. Падне ли, партията му ще се разтури като НДСВ. Каква ти силна ръка и войнишки император?! Трудно е една личност да промени историята. Ние, като народ, имаме желание за промяна, но ни липсва воля да я наложим на политиците си. Докато само гледаме безучастно, България няма да се оправи.

Какво пишете сега?
За Коледа излиза романът ми „Хора от рая”. Дано написаното  в него не излезе прокоба, но натам вървим. Българският рай е мизерията. И на хляба, и на духа. В „Под игото” Иван Вазов се надяваше на лудите. Тъжно е, но и след близо сто и петдесет години и нашите надежди май са същите…

 
Корицата на новата му книга
 

 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

35.6 МИЛИОНА ЕВРО СТРУВАТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ОТИВАЩИТЕ СИ ЕВРОКОМИСАРИ

ATTENTION, PLEASE….! ИЛИ МАЛКО ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН ОТ ДЯСНО…

ВЪЛЦИ ЩЕ ПАЗЯТ СТАДОТО НА МИТНИЦИТЕ

НЕИЗКАЗАНО ОКОЛО И СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989

СКАНДАЛЕН СПИСЪК НА МАГИСТРАТИТЕ КООРДИНИРАНИ ОТ 27 ГОДИШНИЯ КРАСЬО ЧЕРНИЯ

ГРИГОР МАЛЕВ: ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ СДС ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ

ПРЕД СТОТЕ ДНИ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ

С МЪЛЧАНИЕ И СТРАХ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ

ДОКОГА ЩЕ СМЪРДИ В БЪЛГАРСКИТЕ МИТНИЦИ?

ЗЛОВОНИЯТА НА ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП И ИГРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПОЧЕРНЕНИТЕ РОДИТЕЛИ НА 25-ГОДИШНАТА ГАЛЯ: СЕКТА ТЛАСНА ДЕТЕТО НИ КЪМ САМОУБИЙСТВО

ЩЕ ДЕТРОНИРАТ ЛИ ЦАРЕТЕ НА КОНТРАБАНДАТА?!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2752

Posted by on дек. 1 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.