БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА КАЗВАМЕ „НЕ“

Борислав Ангелов, политолог, в интервю за радио “Фокус”, Кюстендил

 

Господин Ангелов, имало ли е възможност малка страна като България да води самостоятелна външна политика след обявяване на независимостта си?
Самият акт по обявяване Независимостта на България става в една много сложна политическа обстановка. С обявяването на Независимостта на страната се нарушава самият Берлински договор и изискванията на Европейския концерт. Самата Независимост е много добър дипломатически ход на нашите държавни мъже тогава, защото дори и зависима от Великите сили и не подкрепена от никого, България в крайна сметка става независима.

Може ли да се каже, че на Великите сили тогава не им е трябвала стабилна държава на Балканите?
Да, всички играчи на политическата сцена от региона тогава са искали да оправят собствените си проблеми. Австро-Унгария е искала да притежава Босна и Херцеговина, Гърция е искала да присъедини и Кипър към себе си, Франция е Великобритания са искали да се гарантира, че България ще продължава да изпълнява техните условия като васална на Турция. Никой не е искал България да провежда външна политика, насочена към своето национално и териториално обединение.
Днес можем ли да провеждаме външна политика, тъй като при обявяването на Независимостта, претенциите са били по-скоро териториални. Сега реалностите са други и се намесва икономическия фактор.
В съвременния свят дипломацията до голяма степен е продължение на икономическите интереси на една държава. Дори и като се проследи Кавказкият въпрос и апетитите сега към този регион, някои от политолозите смятат, че дипломатическата битка за Кавказки регион е в ход още от началото на 19 век. Така че колкото и да се глобализира светът, никога няма да престане битката за територии и региони, за зони на влияние и за пазари. Но ние можем да провеждаме адекватна външна политика, въпросът е, че не го правим.
А как да го направим, след като ние сме икономически и финансово зависими от европейските политици и пазари?
 За да можем да покажем, че сме държава, която може да отстоява своите интереси и е привлекателна за чуждестранния инвеститор, трябва да покажем, че самите ние се уважаваме, трябва да провеждаме последователна политика и да се научим да казваме “не”.
Каква трябва да е голямата цел на България в полето на външната й политика?
 Целта ни трябва да бъде постигане на стабилитет на Балканите – икономически, етнически и социален, това трябва да се постигне. Трябва България да иска от Европа, като пълноправен неин член, възможност и перспектива за целия Балкански регион. Погледнато икономически никой голям инвеститор няма да вложи средства в рамките на Европейския съюз в този формат, който съществува сега на Балканите, а именно Румъния, Гърция и България. Трябва Европа да приеме и останалите балкански страни, за да може населението, което ще бъде обслужвано от големите инвеститори, да е от порядъка на поне 80 милиона
От думите ви излиза, че страната ни е ценена като територия от Европейският съюз, а не като стабилна икономическа среда?
Да, това е точно така. Все още районът ни не е стабилен и перспективата пред всички страни, разположени тук, не е еднакво добра.
 
 
 


Последните 5:

Ех, Шушалов! Ех, Кърлев!

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА:ЛИДЕРИТЕ ВДЯСНО ДА ЗАБРАВЯТ СВОЯТА УНИКАЛНОСТ

КОЙ СПИ НА ПОЗИТАНО 20

ПРАВАТА НА ЦИГАНИТЕ? ТОЗИ КОРАБ ОТПЛУВА…

ЯСНОВИДКАТА МИХАЕЛА: ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ СЕ СРИНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1474

Posted by on сеп. 23 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.