ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КОЙ И ЗАЩО ТЪРГУВА С ИСТИНАТА ЗА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“?

Интервю с писателя Петър Христозов

Читателите ни оценяват високо вашата изключителна информираност. Малцина обаче знаят, че тя е обусловена от невероятния ви живот на военен разузнавач. Защо отбягвате да говорите за миналото си?
За него съм написал достатъчно в книгите си. Миналото е отминало, може да служи само за поука. Важното е да си чист пред собствената си съвест и пред сънародниците си. Правя аналогия с 80-годишнината на Михаил Горбачов. Изключителен концерт от светила на изкуството, връчиха се някакви награди на негово име. Но… защо в Лондон? Защо отсъстваше родината на Горби?

 

Много ни впечатлиха книгите ви "Nоn sibi/Не за себе си". Там описвате как Русия чрез академиците Сахаров и Александров лишава САЩ от монопола над водородната бомба и противоракетния щит.
Това не са романи, а моята живяна истина. Дори в годините на Студената война имаше "прозорци" за разговори и споразумения между Русия и Франция, между Русия и САЩ.

След трагедията в Япония мненията против АЕЦ "Белене" нарастват лавинообразно. А Турция ще строи руска АЕЦ на километри от българската граница. Какво е вашето отношение?
Всичко живо на Земята е плод на Слънцето, а то е един огромен термоядрен реактор. Явно турците разбират това по-ясно от нас. И електрическият ток е опасен, но ни служи. Защо не се откажем и от него? САЩ вложиха милиарди в ТЕЦ "Марица Изток", за да продаваме в Турция електричество – само в Истанбул има над 20 милиона потребители. А застиламе България с пепел – плодородна земя е превърната в лунен пейзаж. Европа настоява да ги затворим. И токът от топлоцентралите е по-скъп. Отдавна сме закъснели с АЕЦ "Белене"! Мисля, че при вас  казах: "АЕЦ "Белене" е в плановете на президента Обама за световно развитие на атомната енергетика." Плашим хората с "Чернобил". А в САЩ имаха по-тежка авария. Франция и Белгия мълчат. Германия ни будалка с алтернативни източници на ток от слънцето и вятъра. Но те са в пъти по-скъпи. И несигурни. Имаме лобита за газ и нефт, но и те са на привършване. Според мен бъдещето е в ядрената енергетика. Погледнете – Германия има 70 атомни централи, Франция – стотина. Ако искаме да имаме силна икономика, нямаме друг избор, освен да се осланяме на атома. Досега нищо по-добро не е изнамерено. А аварията в Япония доказва само едно – че ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА АЕЦ В ДОМИНИОНИТЕ СА ЕДНИ, А В МЕТРОПОЛИИТЕ ДРУГИ, МНОГО ПО-МЕКИ И СЕ ПРИЛАГАТ ПО ЛИЧНО ТЯХНО ЖЕЛАНИЕ. Това обаче е нож с две остриета и силните първи го усетиха. Колкото до цената, всички правителства, включително и настоящото, я знаят! Защо не кажат колко по-скъпи ще бъдат турските реактори?

Ваша е крилатата фраза, че "Да си беден не е гордост".
Това е вечна тема в литературата – богат – беден. А за обществото най-важни са свободните пари, капиталът. Без инвестиции спира развитието и прогресът, няма го и изкуството. Днес питат откъде са парите на Огнян Донев, за да купи ВАЦ-овите вестници. Вярно е, че находчивият Петьо Блъсков ги създаде, както и големите пари на Красимир Гергов от рекламата. А не изчисляват, че милиарди изтекоха в Германия от слугинажа на Тошко Тошев. Сега, ако ги има, ще влизат в българската хазна. Малко са още богатите българи, трябва да бъдат стотици хиляди. Тoгава и бедните ще станат по-малко бедни. Стига с тази завист! Проблемът не е в разделението на бедни и богати, а в разпределението на обществения продукт, за да се създават работни места. Няма как да произвеждаш, ако няма кой да купува. От много години българското общество е в непрекъснато нагнетяващо се разделение. Всеки, който стане медийно популярен по един или друг повод,създава партия. Както е тръгнало, скоро партиите ще са повече от хората в България. САЩ и Русия отдавна са се разбрали по интереси, а ние ще се изтрепем кой е по за американците или за руснаците.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3803

Posted by on апр. 12 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.