КНИГАТА „ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕД ОЧИТЕ МИ“ НА ЙОРДАН ВАСИЛЕВ – ПАДЕНИЕ ЗА ПРЕХОДНАТА МЕМОАРИСТИКА

На книжния пазар излезе книгата на Йордан Василев – „Това се случи пред очите ми" (издателство Изток – Запад). По-хаотично написана и скучна книга много отдавна не се беше появяла на българския книжен пазар. Разочарованието от този литературен продукт е двойно по-голямо, защото се очакваше от личността на автора (реална политическа фигура) и книга с подобно заглавие нов поглед върху близката история и най-важното, първите преходни години. За съжаление нито от двете не е реалност. Близо една трета от текста са препечатки на интервюта, статии и речи, основно на бившия президент Петър Стоянов. Например има 3 страници статия на харвардски професор за банковата конкуренция или 3 страници стратегия за българската армия от 1996 година. Трудно е за четене. Нещо средно между справочник на отделни броеве на вестник Демокрация и второразряден учебник по история с цитирани числа, изказвания от разни конференции, социологически данни, бакалски сметки…
 

Най-голямата слабост, обаче, е че книгата е апологетика на все още живия Стоянов, съизмерима с писаните приживе биографии на Сталин и Тодор Живков. Дори на моменти в по-лош вариант, поради претенцията за фундаментална демократичност. Ако си направите труда да замените имената им с тези на президента или прякора му Петьо със Сосо или Янко ще получите класическа комунистическа ода за възхвала:
Другарят Сталин не се занимава с клюките, които вървят сред управляващите, а анализира най-важните проблеми на страната.
Другарят Живков не проявява партийно тесногръдие, а заявява…
Хиляди са дошли да предадат своята позитивна енергия на своя любимец.
Янко е сред жителите на Монтана, за да вдъхне нужния кураж, да възпламени със своята увереност на сигурен победител.
Сталин буквално се разкъсва, за да успее да е навсякъде, където е нужно.
Живков установява не само политическо, но и трайно човешко приятелство с Джон Макейн (по избор може да се замени с Хрушчов или Брежнев).
От начало до край все в този дух. По-добре си купете от битака една стара комунистическа книга за 0.20 стотинки вместо да изгърмите с 15 лева за фототипно издание на стари вестници. 

Писанието, за жалост, напомня на поразен от склероза автор. Цели пасажи буквално (copy-paste) се повтарят по два пъти. Може би, за да се подчертае важността им.

Малкото автобиографични и мемоарни моменти (има няма 10-на страници) са пълни с ярки противоречия.  Затрогващият разказ за използването на тролей от вицепрезидента Блага Димитрова, за да не използва облагите на властта (с.31) само страница по-късно е сменено от скромното семейство с почивка в правителсвения почивен дом в Евксиноград (с.32) Авторът не се свени едновременно да плюе по Държавна сигурност и нейните агенти и да лустросва други доказани агенти доносници.

Василев е направил мечешка услуга на Петър Стоянов, който ще е големият губещ от одата. Дано бившият президент не си е самонаправил услугата, каквито внушения има на места в текста. При такъв краен продукт единственото сигурно е, че някой някого е подвел. Дори опитът на редактора (поетът Румен Леонидов) да напише нещо като обяснителен послепис не може да извади книгата на Йордан Василев от неизбежното читателско забвение.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

„В РАННА ЕСЕН КРАЙ РЕКАТА СЛИЗАТ ВЕЧЕРИТЕ…” – Георги Н. Николов 

СПОМЕН ОТ ДАВОС: ЕЛИТ В ЕЛИТА – Даниел А. Бел (Давос)
 

„НО ВЯРАТА МИ В БОГА НЕ УМРЯ. И С ОТРАЗЕНА СВЕТЛИНА НЕ СВЕТИХ…" – Георги Н. Николов (В.Търново)
  

РАЯТ И АДЪТ ГРАДЯТ ЦВЕТЕН ХИМН В ЧОВЕШКАТА ДУША… – Георги Н. Николов (В.Търново)
  

ДУМИ НА КРЪСТ – Марко МАРКОВ

ЙОХАНЕС ХИСТЕРС ПОЧИНА НА 108 ГОДИНИ

ВИНИЛОВИ ДУШИ Цветозар ЦАКОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4297

Posted by on февр. 8 2012. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.