OПЕРАЦИЯ „ГОСТОПРИЕМНИЯТ ЗЕВС” ТЕЧЕ В ГРЪЦКАТА СТОЛИЦА

НИКОС ДЕНДИС: ЕМИГРАЦИЯТА Е БОМБА В ОСНОВИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО И НА ДЪРЖАВАТА

Гръцката полицията по нареждане на правителството проведе безпрецедентна операция в Атина при която бяха задържани около 6000 емигранти от Азия и Африка. Кодовото й име е „Гостоприемният Зевс”. Гръцкото полиция арестува 1600 от тях, които трябва да бъдат депортирани по родните им места. В операцията са взели участие над 4500 полицаи.

Нелегалната емиграция през последните десетина години се превърна в бич за гръцкото общество и целия Европейски съюз. Според официалните данни над 80 % от нелегалните емигранти влизат в ЕС през гръцко-турската граница. Очакванията са около 100 000 нелегални емигранти от Турция да се опитат да влязат в Гърция само за тази година.  Легалните емигранти в страната са около 800 000, а нелегалните са вече около 350 000 души.

 Проблемът засяга пряко България, която е следващата точка по пътя на нелегалния емигрантски поток от Азия към Европа. Българската граница с Турция не разполага със каквито и да е защитни съоръжения и е повече от два пъти по-дълга от гръцката. След монтирането на кльон по гръцката граница на р. Марица потокът закономерно ще се насочи към България.

Нелегалната емиграция създаде цели нови квартали в Атина. Промени градската среда и рязко повиши нивата на престъпност в някога спокойната гръцка столица, съобщава Катемерини.

Гръцкият министър на обществения ред Никос Дендис заяви: „Цели квартали от центъра на Атина са превърнати в супермаркети за наркотици, а района около централния площад Омония е център на беззаконието. Картината в центъра на Атина създава чувство на страх и срам и нашето правителство не може да си затваря очите и да бездейства. Операцията продължава, като възнамеряваме да останем за постоянно в тези райони”

„Гръцката икономическа криза не може да си позволи инвазия от емигранти. Емиграцията е бомба в основите на обществото и на държавата. Ако не създадем точната структура, която да се справи с емиграцията, ще се разпаднем на парчета”, каза още министърът.

Гръцките власти вече драстично увеличиха охраната по турската граница под страх, че оттам може да дойде неочакван поток от бежанци вследствие ситуацията в Сирия. В България мерките са за пред медиите. Районът около Женския пазар все повече прилича на Близкия изток, а Иленци на китайска провинция.

По материали от в. Катемерини, Атина Нюз и Общество.нет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5116

Posted by on авг. 6 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.