БОЙКО БОРИСОВ ЗА N-ТИ ПЪТ НЕ ОТРЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ГЕРБ ДА СЕ КОАЛИРА С БСП

На 16 юни 2008 г. Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия за пореден път заяви, даже и се подписа, че ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС. Означава ли това, че ГЕРБ категорично няма да сключи коалиция с БСП? Отговорът е не. Бойко Борисов не изключва тази възможност, когато става въпрос за коалиция с БСП той умело в отговора си прибавя към тях ДПС, говори общо за формациите от тройната коалиция или говори критично за определени лица в партията, но не и за самата нея. По този начин умело финтира журналистическите въпроси и тези на политиците в дясно.

Разковничето се намира в съвместната употреба на двата съюза „и” и „или”. Ако неформалният лидер на ГЕРБ бе заявил, няма да сключи коалиция с БСП и/или ДПС нещата стават съвсем ясни и прости, на всеки щеше да му е ясно, че той  няма да сключи коалиция нито с БСП, нито с ДПС, нито с двата участника заедно.

На Бойко Борисов му е безпределно ясно, че в следващия парламент може да се създаде конфигурация според, която вероятността да бъде създадено правителство между БСП и ГЕРБ да бъде единствено възможната. Той не си затваря вратата за това. Колкото и да говори, че ще предпочита правителство с партиите-членки на ЕНП, но след като се изборния резултат тази възможност отпадне нищо не му пречи да се отметне от тези свои думи. А относно коалирането с БСП, той спокойно може да заяви, че не е казвал, че няма да се коалира със социалистите, а с БСП и ДПС. Критиката му към определени личности от социалистическата партия не е пречка, когато става въпрос за съвместно управление. Тогава със сигурност ще има отново възгласи и определение, както и през 2005 г., че това е безпринципна коалиция, че са давани лъжливи обещания и т.н. Тези обвинения са неоснователни и не е нищо повече от избиване на родни страсти и комплекси.

Редица анализатори, журналисти и политици у нас забравят, че при коалиционно управление в Европа се говори за безпринципност на коалиране, когато става въпрос са сключени споразумения с антисистемни партии, каквато у нас е Атака, но не и за коалиции съставени между формации на ПЕС, на ЕНП, на либералите или пък на зелените. Политически изгодно и угодно е в краткосрочен план това да не се споменава, да се премълчава, но практиката е доказала, че в дългосрочен план това е губеща позиция. Всяка една политическа формация има по-желани и по-нежелани партньори, но да притискаш политическите формации да не се коалират с този или онзи е по-скоро да им отнемеш свободата на избор, което в никакъв случай не е демократична практика. Въпросът не е дали ще се коалират, а какви биха били техните допирни точки, какви ще бъдат основните акценти на политика им, как ще разрешават различията в трудни ситуации и най-вече дали биха могли да управляват ефективно и национално отговорно, това има много по-голямо значение, отколкото дали едните са социалисти, а другите са членове на ЕНП.

На Бойко Борисов е по-добре да му се задават въпроси и да се търсят отговори за това какво е направил за София през последните три години откакто е кмет, а не да го съжалява човек ,когато го гледа как се мъчи да отговаря на въпроси ще се коалира ли с БСП или не и зорлем да го правят на страдалец.

Борислав Ангелов

Политолог

18 юни 2008 г.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

БЛИЦ: ЗАЩО СЕ СКАРАХА ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ? 

МЕДИЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАСТРАШАВА САМАТА ДЕМОКРАЦИЯ

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ОБВИНЕНИЯ В ДИСКРИМИНАЦИЯ  

ДИСКРИМИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: НАЧИН НА УПОТРЕБА  

АБОРТЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ  

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1200

Posted by on юни 19 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.