LA CUISINE FRANCAISE ИЛИ ФРЕНСКАТА КУХНЯ

Всичко започва през 58 г. пр.Хр., когато Гай Юлий Цезар достига с войската си до земите на Галия – днешна Франция. След жестока седемгодишна война римляните успяват да я завладеят и да я превърнат в провинция на империята си. Заедно с оръжията си и прочутото си бойно изкуство те обаче донасят и нещо непознато дотогава в дивите дъбрави на Галия – изтънчения си кулинарен вкус, често достигащ до предела на разточителството и безсмисления лукс. Волю-неволю Астерикс и Обеликс възприели със своите съплеменници кулинарните обичаи на натрапниците и започнали да поливат с пикантни сосове печените глигански и еленски бутове. Така се сложило началото на днешната френска кухня, станала за векове диктатор в световната кулинария.

Нейната привлекателност се дължи не само на голямото разнообразие на ястия и вкусове, но и на общоизвестната истина, че храненето заема изключително важно място в живота на французите. Вълшебството на френската кухня се крие и в разнообразието на местните специалитети. Географското разположение на Франция, богатствата на морето и четирите големи реки, развитото животновъдство, дивечът в горите, плодовете на щедрите градини и поля допринасят много за приготвянето на знаменити ястия. Във френската кухня богато са застъпени рибите, главно морските, освен това мекотелите, ракообразните (стриди, миди, морски раци и т.н.). Охлювите също от време на време разнообразяват менюто. Преобладава обезтлъстеното месо — телешко, говеждо, овнешко, агнешко, птиче, дивеч и заешко месо. Консумацията на свинско месо е малка. Ежедневно се поднасят различни видове зеленчуци, те се приготвят по различен начин — сурови (често се предлагат като предястие), варени, запържени, задушени, запечени и пържени. Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

За развитието на кулинарните тенденции в нова посока допринасят променените представи за идеалното тяло през 60-те години на ХХ век. Всичко това изправя французите пред една голяма дилема – вкусно или здравословно? Гастрономията и диететиката се оказват трудно съвместими понятия, а за народ, превърнал храненето в част от културата си, това си е истинска драма. В наши дни френските готвачи имат на разположение всевъзможни продукти от цял свят и горди със своите богати кулинарни традиции продължават да са модел за следване от колегите си във всички страни. Включително и у нас.


     ПОСЛЕДНИТЕ 5:

     МАСАЖЪТ – ПРАЗНИК ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

     АНОРЕКСИЯТА – ТЪМНАТА СЯНКА НА ОТЧАЯНАТА САМОТА

      КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА ЗА ДОБРАТА ФИГУРА?

      УПОРИТО И ГРОЗНО АКНЕ…КАК ДА ГО ПРЕМАХНЕМ?

      О.о, НЕ ПАК СЕ ЗАПОЧВА…

    

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1278

Posted by on юли 23 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.