JULY EVENING ВЪВ ВАРНА

Milko KolarovВ първоюлската вечер в Концертната зала на Радио Варна двама професори и един издател представиха „ЗАПИСКИ” на композитора, диригента, музикалния педагог и общественик проф. Милко Коларов. Сигурно никога нямаше да попадна сред пъстрата публика от приятели и ценители на талантливия ученик на великия Панчо Владигеров, ако миналото лято варненският писател Петър Доков не бе представил съпругата ми и мен на маестро Коларов в малкото  кафене зад един от градските канали на Варна, станало Офис на писателя. В него, освен маестрото, срещнахме  и се сближихме с писателя сатирик Красимир Машев, с представители на академичната общност, с много варненци.

       „Записките” на маестро Коларов са 65-та книга от поредицата издания на „Българска сбирка”, в която личат знакови имена в съвременната българска литература и обществен живот. Томчето е събрало в страниците си пестеливите размисли и бележки на твореца за музиката и живота, за класици на музиката, без всякаква дидактика, под мотото на един египетски викарий: „Глупако, казано е всичко – при това отдавна”!

       В краткото слово на маестро Коларов (а часове след това и в прочетените на един дъх „Записки”) ни впечатли дълбокото гражданско чувство на общественика, тревогата му от опростачването, нахлуло в живота ни като особеност на българската демокрация. Чалга културата на България (заговори се и за чалга театър, че и за чалга литература) – пише маестрото – е едно много особено явление-като някакво раково образувание (тумор). Държавата вече 23 години нехае, занимавайки се със своя политически партизанлък, без да забелязва тоталното опростачване на българското население (имам предвид и раздрънканата образователна система). И разни парвенюта ще продължават да възприемат картините само като украса, а всичко останало –  като забава и развлечение. А уж бяхме „държава на духа“.

       Приятели, потърсете тези „Записки“ на зрелия творец, за да изпитате наслада от споделената с читателя мъдрост и душевност на маестро Милко Коларов!

Автор: Марко Марков

Варна, 3 юли 2013 година

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6709

Posted by on юли 4 2013. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.