ИЛИЯ ВРАБЧЕВ: ЛЮБОВТА Е СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ – част II

…..ВСЕКИ ДЕН ОТНОВО ДА ТЕ ЗАВОЮВАМ…

Д-р ИЛия Врабчев Д-р Илия Врабчев е роден на 14.07.1947 г. в Благоевград. Завършва медицина по собствено желание. Голямата му любов е психиатрията и сексологията. В момента работи в тази област. Обича професията си и, както той казва, преживява проблема заедно с пациента си. Женен. Има един син и две внучки, които смята за най-голямото си богатство. Обича джазовата музика и танците. Обожава природата и да се чувства част от нея.
 

Продължение….

 Действат ли афродизиаците? И кои са най-популярни?
Откакто свят светува има афродизиаци. Афродита, богинята на любовта, Венера, вече в римско време. Мисълта ми е друга, това са неща, може да са хранителни продукти, може да са треви, може да са билки, може да са напитки, които подпомагат сексуалната изява. Подпомагат достигането на една добра възбуда и при мъжа и при жената и сексуалната изява вече е функцията, но те подпомагат. Те не са лекарства. Ако един мъж и една жена имат сексуален проблем, то афродизиака не може да помогне. Афродизиака е всичко, което ние можем да наречем афродизиак. Като почнем от зеленчуците – моркови, целина, магданоз, домати. Плодове – банани, ябълка и т.н. Иначе простичко казано – всичко, което съдържа елементите желязо, цинк, магнезий, бор. Това е. Най-хубавия афродизиак за жените е шоколада, „чаколадо” – това идва от воден плод, така нареченото какаово дърво. Пренасят го испанците, те пренасят и доматите, англичаните са ги наричали червените ябълки на любовта. Шоколадът е богат на елементи, които засилват чувствеността, затова жените много го обичат. Какви неща се подаряват на Свети Валентин – цветето, тези сърчица, червените и шоколад.

  Жените ли държат повече на романтиката или има и по-романтични мъже?
Ромео и Жулиета са били на 14-15 години и това е най-романтичната любов известна в историята на човечеството. Има още. Какво е романтиката? Хубаво преживяване. Че то и при секса при животните има романтика. Ние хората напоследък забравихме за романтиката в любовния ни живот и в интимния. Това е част от хубавото. Да има романтика, когато изживяваш нещо. Романтика може да има, когото си на морето, когато си екскурзия. Но нищо не ни пречи на нас хората да имаме романтика и в интимния ни живот, тогава нещата са някак по-естествени, по-хубави, настроението ни е по-хубаво. Без романтика нищо не става и затова някак си караме, караме и пак се връщаме на поезията. Най-романтичните хора са поетите. Най-красивото е едно хубаво стихотворение, любовно, например от Петя Дубарова, това е едно златно същество, всяка нейна дума е пълна с любов, 17-годишно момиче. Друг поет – Дамян Дамянов. А да не говоря за Дядо Вазов, за „Люляка ми замириса”. Въпросът е друг – стихове, музика, за много нежност, нежност в една обстановка, ето ти романтика. Но никой няма да ни я направи, освен ако не си я направим ние. Думата „чукане” – каква романтика има тук. Люби ми, искам да те любя, аз искам да съм твой, искам да се слея с теб. Ето я романтиката. Много нежна музика – джаз. Затова обичам джаза, защото има много еротика в него и много романтика. Или например ”Малка нощна музика”. Сещам се за едно стихче, на един мой приятел Джони Джонев, той е поет също – „не чакай мойто плахо ДА, обичай ме в дъжда”.

Кои са най-често срещаните проблеми в сексологията, при сексуалните отношения в една двойка?
 Бодилчетата. В умението да се поставим на мястото на другия. Да си помислим как той ни възприема, какво чувства. Какво иска? И умението да му го дадем. Това е най-важното. Т.е. едно добро нещо, самото общуване. Това е на първо място. Няма да говоря за патологията, за смущения в ерекцията при мъжа, за едно бързо свършване или за едно неможене да свърши или за една жена, която не изпитва желание или пък няма оргазъм, това са неща, които си имат своите органични предпоставки, но имат и своите психични предпоставки. Въпросът е да се научим да обичаме и да бъдем обичани. Защото един човек може да се научи да обича, но да не знае как да позволи да бъде обичан. Тук трябва да има едно умение да се отпускаш, да релаксираш, да не се стягаш. Една жена като се стегне, никога няма да получи оргазъм, колкото и да е добър кавалерът. Две неща – умението да знаем как да обичаме, но и да знаем как да се оставим да бъдем обичани.

Бодилчета чрез общуването ли се преодоляват?
ЛюбовтаДа, разбира се. Но въпросът е твоето его и нейното да не вземат връх. Защото сега какво се възприема – сексът е някакъв спорт, някакъв спорт, в който трябва да има победител. Защо така? Не е спорт, не е борба, не е война. Той е част от нас и ние сме част от него. И нека си го направим по човешки, а не състезание „аз съм първи”, „аз съм този, които те покори”, няма такова нещо.

Според Вас, трябва ли да се изучава сексологията в училище?
Не точно сексологията. Трябва едно образование, което трябва да е планирано и да започва още от семейството, в ранна детска възраст. Детето винаги пита какво е това, защо? Да му се отговаря без да се лъже, съобразено с възрастта и най-вече един личен пример на родителите как те са обичат и взаимно се уважават. Защото каквото види детето в ранна детска възраст, то това пренася като модел на сексуално поведение в бъдеще. Ако едно момче вижда как баща му кавалерства на майка му или ако едно момиче вижда как майката боготвори съпругът, баща и, това са неща, които остават за цял живот. Детето трябва да чете, но не еди какво си. Казват първите седем години са важни – не. Важни са първите седем прочетени книги. По-нататък  –  в детската градина. Има вече много хубави книжки и филмчета, които са направени съобразено. А вече в училище – това трябва да започни трети, четвърти клас, да се учи точно как става сексът при хората, защо се раждат децата, каква е хигиената, това да се учи 3-4 клас, защото после 5-ти е късно, те знаят повече от нас. Но, за съжаление, научават от улицата. Това е етапа – семейство, следва училище. 7-8 клас вече трябва да се учи как се поставя презерватив. Как да се общува полово без да се заразяваме от болести предавани по полов път и др. Не че ще общуват тогава, но да знаят. И най-важното –  сексът е вид отговорност като всяка човешка дейност. Не може аз на 14 години да съм забременяла и майка и татко да се грижат за мен и за детето ми. Трябва да се научи, че половият живот е нещо, което иска три зрялости. Биологична зрялост, когато завърши пубертета, а не като почне. Втората зрялост – психичната. И трета е социалната – какво значи социалната? Когато аз вече си изкарвам хляба сам/сама. Т.е вече нося социалната отговорност за моя полов живот. Д-р Врабчев казва – „Информираният човек е истинският човек”. И ние сме длъжни като общество в семейството да дадем тази информация за половия живот на хората на всяко едно поколение.

Ако една двойка започне да се отчуждава, какво може да направи, за да предотврати разпадането и?
  Всяко нещо, когато се реализира, някак си губи своята тръпка. Но преди това двамата партньори трябва да са наясно със себе си. Аз наистина ли го обичам, аз наистина ли го желая този човек или това е било нещо мимолетно. Ако си отговорят – аз наистина, тогава следва този въпрос. Като как отново да бъдем заедно добре? Аз винаги давам пример с едно кулинарно предаване. Там има едно момче, което винаги държи в едната си ръка една мелничка, в нея има подправка – черен пипер. Ако ям всеки ден агнешко, то ще ми омръзне, но ако аз съумея и тя съумее да внесе подправката в нашите взаимоотношения, чисто човешки, в смисъл подправката и в нашите сексуални взаимоотношения, пак чисто човешки, не всеки ден да става по едни и същи начин. Да има нещо, което да е по-различно – може да е долу, може да е в банята, може да е в асансьора. Думата подправка и второ думата импровизация, тогава никой на никого няма да омръзне. Като се събудя благодаря на Господа, че ми е дал и този хубав слънчев ден отново да спечеля, да завоювам другарчето си в леглото, ако искаш и да го сваля. Отново започвам да го свалям, днес те виждам и отново, отново да ти го кажа, отново да те задявам, нещо което е забравено. И на теб ще ти хареса. Да отидем отново на ресторант, да разчупим… Човек, откакто се е родил, живее в затвор – 3 стени и едни прозорец, офиса, същата, стаята. И когато се разчупят тези неща, няма омръзване.

Ако желаете да се свържете с Д-р Илия Врабчев за консултация, можете да го направите на 0885131957 след 19и30 часа през седмицата, но без петък, събота и неделя.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=614

Posted by on юни 7 2007. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.