Връзката може да се разпадне поради на пръв поглед безобидни причини. Как да го предотвратите? – I

Да запазим любовта  Бомба със закъснител за много връзки: грешни представи за партньорството. Защото този, който вярва в тях, разрушава щастието си. Да се лъжеш е човешко, но в емоционалната област може да е много коварно.

“Погрешните представи – това са заблуди, които могат да застрашат една щастлива връзка”, казва психоложката д-р Дорис Волф, “ защото, ако се осъзнаят късно, става невъзможно тя да се спаси.” Експерти разкриват най-разпространените недоразумения: какви идеи се крият зад тях и как може да се намери изход от емоционалната “задънена улица”.
 

1 Заблуда – Спорът разрушава всичко. Вие вярвате, че може да има любовна връзка без конфликти? Една такава би била достойна за завиждане, но за съжаление невъзможна за осъществяване. Защото без недоразумения не може. Нещо повече, спорът дори е важен за връзката, той може да я съживи и укрепи – нищо не сплотява така както последващото сдобряване. Решението е да изяснявате си малките дуели, преди да са се превърнали в ежедневна война на нерви. Въпросът е  как се решава спорът. Трябва да е делово и без да се обижда партньора. Понякога мълчанието е по-добро от говоренето, преди да се започне спорът е по-добре всичко да се обмисли, да се “изпусне вътрешната пара” и по-късно да се поговори с обективни аргументи.

 2 Заблуда  – Изневяра не се прощава. Вие си мислите: “ Ако ме мами, всичко е свършено. На момента!”. Наистина ли сте на това мнение?  Жалко, защото едно мимолетно “кръшване” ( не продължително увлечение!) не би трябвало да означава край. “Понякога партньорът просто иска да си докаже, че все още е атрактивен. В този случай причината е само в него, а не в това, че във връзката нещо куца”, казва д-р Дорис Волф. Можете да го преодолеете като въпреки болката, която причинява една изневяра, видите в това шанс за възраждане на връзката. Поговорете за причините за аферата. При това измаменият партньор не би трябвало постоянно да подхвърля упреци, а неверният пък въпреки чувството за вина не трябва да се държи покорно. Защото това би било лоша основа за една равноправна връзка.

3 Заблуда –  Ако той наистина ме обича, знае какво искам. При много жени дълбоко се е вкоренила тази погрешна представа – големи очаквания от една връзка! Любовта обаче няма нищо общо с четенето на мисли. Защото партньорът има съвсем различни живот, потребности и желания. “Освен това той е възпитан като мъж и затова не е научен да вниква в чувствата на другите” , казва д-р Дорис Волф. Направете и Вие нещо за себе си, говорете за Вашите копнежи и идеи. Макар че дори тогава негов е изборът дали, кога и как ще ги изпълни. Избягвайте да си разваляте радостта от неговата проява на внимание, мислейки: ”Ако аз ще трябва да си казвам желанието, то неговото удовлетворяване губи своята стойност.”

4 Заблуда Би трябвало да предприемаме повече неща заедно. Но вие ходите заедно на кино и на заведение, посещавате – естествено заедно – едно и също фитнес-студио и с удоволствие бихте работили в един и същи отдел. Неразделни сте. Но може бързо да стане така, че приятелите, познатите и  колегите да ви приемат на сериозно само когато сте в “чифт”. Друга опасност е, че  вие самите забравяте понякога да предприемете нещо самостоятелно. Може да запомнете да не внасяте вече никакви лични импулси във връзката. За по-дълго време това изглежда малко скучно, или? Можете да пробвате да освежите връзката по формулата 5:2, т.е. пет вечери от седмицата бъдете с Вашият любим, но два дни седмично правете нещо сам. Възобновете предишните си хобита, събирайте се с Вашия предишен кръг от приятели. Тази нова енергия ще даде нов тласък на любовта, така ще имате нови теми за разговор, взаимният интерес ще се събуди отново и изведнъж ще се появи ново привличане помежду ви.

 5 Заблуда – Колкото повече си приличат, толкова повече се привличат. Лесно можем да се съгласим със стремежа към пълна хармония. Обаче без противоречия в съвместният живот той става монотонен и скучен. Защото един добър съвместен живот наистина има нужда от някой сходства между партньорите, но те са изненадващо малко на брой, както е показало изследването на американските психолози Дейвид Лайкен и Ауке Телеген с 3392 двойки. Те назовали само два пункта като решаващи: образователното ниво и еднаква представа за основните ценности в живота (напр. политически, религиозни схващания и др.).  Харесвайте това, че Вашият партньор е различен от Вас, виждайте в това шанс за нови импулси в собствения Ви живот. Но, все пак, два абсолютно различни характера могат да имат много проблеми, защото съществува опасността единият партньор да не може изобщо да търпи другия.

6 Заблуда Само моят партньор може да ме направи щастлив/а. Вие сте на седмото небе, когато връзката Ви върви така, както сте си я представяли? Или обратно: Той/тя е вбесен/а, само защото един път сте изразили мнение различно от неговото/нейното? Внимавайте Вие разрешавате на партньора си да си играе с вашите чувства! Научно е доказано, че това е една от най-често срещаните причини нещата да вървят към по-зле. Група психолози от университета “Колумбия” в Ню Йорк е стигнала до извода, че съществува вероятност от 40% да се стигне до развод, ако единият партньор допусне да стане зависим от другия. Да се уповавате на другия, това изглежда лесно, но говори за лошо самочувствие. Така че, научете се да поемате повече отговорност за себе си. Та нали и преди да се срещнете сте го правили! Направете си например Ваша лична “рецепта за щастие” – какво сте успели да преодолеете във вашата връзка, как сте се справяли с кризите, кое е добро за Вашата душа. Покажете собствени силни страни – това е първата стъпка към независимостта.
 

Следва продължение…….

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=493

Posted by on апр. 26 2007. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.