БОЯН БОТEВ: ИНТЕРНЕТ НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТОВА, КОЕТО ДАВА КНИГАТА

ЕВРОПЕЙЦИТЕ УВАЖАВАТ ТОВА, КОЕТО Е СВЪРЗАНО С КУЛТУРАТА И ИСТОРИЯТА НИ, КАЗВА ОЩЕ ПРАПЛЕМЕННИКЪТ НА ПОЕТА ХРИСТО БОТЕВ

Боян Ботeв е роден на 3 март 1960 година в София. Завършил е специалност история в Софийския университет. Председател на Общонародна фондация „Христо Ботев”. Занимава се с проучвания на рода на Ботев по бащина линия в Калофер и Карлово, както и с родовете на други български възрожденци. Женен с трима синове. Праплеменник на легендарния ни революционер. Правнук на брата на поета – Кирил, който е участник в четата му, а след Освобождението става един от първите български генерали.

 

Г-н Ботев, какво място отреждате на патриотизма във вашата ценностна система?
Предполагам, че той генетично е заложен у мен. Патриотизъм, родолюбие са много чисти понятия и много внимателно трябва да се борави с тях. С делата си човек показва дали е такъв или в каква степен. В основата на ценностната ми система е популяризиране живота, делото и творчеството на Христо Ботев. В момента фондацията, която ръководя има около 30 клуба, издаваме книги, юбилеен вестник.

В нашето общество, според вас, размива ли се границата между патриотизъм и национализъм?
Патриотизмът е понятието, което ми приляга и го схващам, като модел на поведение. Национализмът оправдавам само, когато не е краен, разбира се. Тогава донякъде понятията се припокриват. Всяка крайност води до някакви ексцесии. В крайна сметка мярата е това, което трябва да ръководи разумните хора.

Вие имате ли отношение към политиката?
Не. Но контактувам с много политици във връзка с работата ми във фондацията.

Какво мислите за възпитанието на младите хора, на младото поколение в патриотизъм?
За съжаление днес младите хора са твърде обременени, обвързани с интернет, компютри, тази техника, която не може да даде това, което дава книгата.  И това е доста тревожен и тъжен факт. Що се отнася до възпитанието в патриотизъм, това е една от основните ценности у великия Христо Ботев, той е водещо начало в дейността и поведението му, в цялостната  му дейност на национал-революционер. В днешно време патриотичното възпитание зависи от семейната среда и от учителите. Интересно е това, което самия Ботев за науката и образованието: „Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребности за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние” (в. Знаме, 8.12.1874 г.)
Разполагам с един държавен бюджет от 1911 г., който е бил притежание на прадядо ми Кирил и в който, освен на Военното министерство, най-много средства се отделят на Министерство на просвещението. За съжаление днес не е така.

В историята ни всички изявени личности, дори и Христо Ботев, са учили в чужбина. Но всички те са се връщали…
Така е. А ние правим износ на кадри. Вижте само в този смисъл, колко е актуален Ботев и днес. Във в. Знаме от 1875 г. пише: „Не напущайте братя бащините си огнища. Не лъжете се, че ще намерите щастие в чужда земя. Не виждате ли, че даже в конституционна Румъния деспотизмът е накарал бесарабчани да си оплакват дните и годините”. Общо взето същото важи и днес.

Може ли да се каже, че днес има девалвация на патриотичните ценности?
Може, разбира се. Това е факт. И колкото повече се говори за патриотизъм, толкова повече  се вижда, че има девалвация. Тези неща не се говорят непрекъснато по трибуни и площади, а с действията си хората показват какви са. Най-лесно е да се тупаш по гърдите и да кажеш – Аз съм патриот.

Според вас какво трябва да се направи?
О, много труден въпрос. Много тежък за човек като мен, който не е политик.  Трябва да сменят много части на целия държавен, обществен, политически, икономически апарат, за да тръгнат нещата.

Мислите ли, че с глобализацията патриотизмът ще изчезне?

Не би трябвало. Защото, това, заради което уважават европейските страни такъв народ, какъвто е българският, въпреки нашия нихилизъм да предадем ценности и всичко, само и само да се харесаме на Европа, са точно тези неща, които са свързани с културата  и историята ни.

Напоследък има бум на турски сериали. Как гледате на тях?
Това е конюнктурно. Вървят и гръцки и всякакви други сериали. Нашите български сериали, поне това, което съм гледал, са слаби като качество. Няма нищо лошо в това да се учим от тези, които ги правят по-кадърно.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

ПРИОРИТЕТИТЕ НА НОВАТА ВЛАСТ

ЗА СВРЪХ НЕДЕЖДИТЕ, СКЕПТИЦИЗМА, СТАНДАРТИТЕ И ДВОЙНИТЕ ТАКИВА

КАКВО ТРЯБВА ДА СТОРИ БОЙКО БОРИСОВ, ЗА ДА УСПЕЕ

АЛБАНИЯ СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: МОДЕЛЪТ НА АЛИАНС ЗА СОФИЯ ОЧЕВИДНО НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2503

Posted by on сеп. 12 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.