ВАНЬО ТАНОВ E СРЕД ОСНОВНИТЕ ИНФОРМАТОРИ НА ЮРГЕН РОТ

НЕМСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ И БИВШИЯТ ШЕФ НА ГДБОП СЕ СРЕЩНАЛИ В РУСЕ ПО ВРЕМЕ НА КАМПАНИЯТА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ МИНАЛАТА ЕСЕН
 
Бившият шеф на ГДБОП и настоящ общински съветник от ГЕРБ Ваньо Танов е един от информаторите на немския журналист Юрген Рот  в добилата скандална известност книга “Новите български демони”. Авторът е идвал в Русе и се е срещал с генерала и тогавашната му PR-ка на вечеря в известен крайградски мотел малко преди местните избори миналата година, на които Танов беше кандидат за кмет, заявиха източници на “Бряг”. При престоя си в града немският журналист бил отседнал в хотел “Рига”. По време на разговорите с информатори в Русе Рот ползвал услугите на преводачка с руски език, която го придружавала в страната. Самият Танов не пожела да коментира къде точно са се видели с немския журналист.
В началото на книгата Рот цитира информация, подадена му от висши полицейски шефове като ед
ва на 80-а страница за пръв път се появява името на Танов, след което то става едно от най-често срещаните

“Седем-осем месеца след като станах директор на ГДБОП, правителството смени всички хора, работили при предишния кабинет в сивия сектор на икономиката, в управлението на митниците и т.н. На тяхно място бяха назначени “наши хора”. Когато правителството позиционира своите, за нас това означаваше “Стоп машина!”. В следствието вече нищо не вървеше, успях да поработя истински само седем-осем месеца”, започва цитирането на Танов на страниците на книгата. В същата глава – “Криминализиране на всекидневието”, генералът разказва и за уволнен шеф на митническо управление, който пропускал контейнери и прибирал тлъсти суми за това, за разследването за Брендо, за ареста на шефа на БЧК Григоров, за Куйович и др. За отношенията си с бившия си шеф – Румен Петков, Танов казва: “По времето, когато аз работех в ГДБОП, не беше особено трудно да разследваме организираната престъпност. Много по-трудно беше да заобикаляме съответните министри, изтичането на важна информация за тия хубостници.

Трудно беше да заобикалям и моя министър, който трябваше да одобрява всяко едно подслушване на телефон.


Така че се налагаше търпеливо да изчаквам, докато замине някъде за чужбина, така че някой друг, от по-ниските етажи, да подпише разрешението за подслушване на телефона”. 
На базата на тези цитати в книгата, неслучайно през април тази година в свои интервюта Юрген Рот обяви бившия вътрешен министър Румен Петков за "властови циник, който е разпънал чадър над пратките амфетамин не само за Турция, но и на Запад".
В главата за първата година на членство в ЕС отново изплува името на генерала около оставката му като шеф на ГДБОП на 17 юли 2007 година. Защо е напуснал системата и какви са били разногласията му с главния прокурор, Танов разказва и на следващите страници. Цялата следваща глава е посветена на “един министър на вътрешните работи и неговите контакти”. Разбира се, тук няма как да не присъства името на Танов като информатор, твърдят наблюдателни читатели. И са прави. Тук

Танов потвърждава думите на Бойко Борисов, че Румен Петков бил замесен в голяма афера с амфетамини и ставало въпрос за много пари. 

“Да, вярно, точно така е. Нашата служба работеше по този случай. В Дупница се намира старият завод за лекарства. В годините на социализма да се изнася “синтетика” беше държавна политика, за да получаваме валута. Това се случва и сега. Синтетичните наркотици продължават да се произвеждат и да се изнасят в Турция. И процесът е под контрола на министъра на вътрешните работи и на службата за сигурност”, цитиран е Танов в книгата. Той допълва, че често се разбивала някоя малка лаборатория, която произвеждала незначителни количества, за да можем да се хвалим пред Европа.  
Танов свободно говори и за ТИМ-аджии. “Ами, на тази тема съм разговарял и с президента. Стане ли въпрос за това, и той се измъква. Когато БСП беше още в опозиция, бъдещият вътрешен министър Петков имаше странни контакти. Вадя си заключенията от един разговор с президента, когато му обясних що за човек е Петков”, казва Танов в книгата. И продължава с описанието какво му отговорил президентът – че когато били в опозиция, без пари, Румен Петков осигурявал средствата.

И никой от висшите червени не питал откъде идват парите и по какъв начин се сдобил Петков с тях.

 “Това е положението, по-рано беше СИК, сега е ТИМ”, казал президентът на Танов, пише още в книгата. Генералът е категоричен, че това никой сега нямало да го признае. Партията столетница не искала името й да се свързва с ТИМ.
Ако бяха само единично мнение, твърденията на Ваньо Танов спокойно биха могли да се поставят под въпрос, но свързани с други събития, изглеждат доста правдоподобни, пише в заключение за информатора си Юрген Рот.

Мария САШЕВА
Стефка ТОДОРОВА
Вестник „Бряг”

БЛИЦ


ВАНЬО ТАНОВ: КНИГАТА НА РОТ Е ПРОБИВ В СИСТЕМАТА И ПРИМЕР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

Г-н Танов, Вие сте споменаван неведнъж като информатор в книгата на Юрген Рот “Новите български демони”. Правилно ли са предадени думите Ви в нея?
Има доста неточности, има и неща, които не съм казал, а съм цитиран. Но не това е важно по същество. Книгата на Рот е пробив в системата, която се изгражда от години и е свързана с олигарси, медии, политици. В България умишлено се заглушава гласът на медиите, виждате – партии си купуват цели вестници. Затова книгата има важно значение.
Какви са Ви впечатленията от самия Рот?
Добри. Като всеки чужденец и на него му е трудно да пише за България. Той не оплюва държавата, а посочва негативите и прави нещо съществено като вдъхва кураж на българските журналисти, че и те могат да се борят. След случилото се с Коритаров е ясно, че за всеки един български журналист има риск. Страхът е голям. И те имат основание да се страхуват. Рот пое кръста да представи това, което българските медии знаят, но не пишат. Затова оценявам книгата не литературно или документално, а като пробив в системата и вдъхване на кураж на нашите журналисти.
Юрген Рот е идвал в Русе. Къде и кога се срещнахте с него?
Той умишлено не е казал мястото на срещата ни и мисля, че не е редно аз да го споменавам. 

 
Въпросите зададе: Мария САШЕВА
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ГЕНЕРАЛ СТРАХ?

ТИХОМИР БЕЗЛОВ: ВЛИЗАМЕ В ТЕЖКА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

СТЕФАН ГАМИЗОВ БЕШЕ ОСЪДЕН ОТ ЯПОНЦИТЕ ЗА „АНАЛИЗИТЕ” СИ В МАРИЦА-ИЗТОК

ОТИВА ЛИ СИ АХМЕД ДОГАН?

ДИРЕКТОР КОЧАН НЕ ХВАЩА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1741

Posted by on ное. 29 2008. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.