ГРEХОТА ЛИ Е ДА СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА У НАС? (АНКЕТА СРЕД ВОДЕЩИ ИМЕНА)

OБЩЕСТВО.НЕТ проведе анкета с въпрос: Грeхота ли е да се плащат данъци на държавата у нас? Имаше 4 варианта на отговор: Категорично да, да, не, категорично не.

От 100 гласували (с гласуване само от 1 IP адрес)  47% са отговорили с категорично да, 31% с да, 13% не и само 9% с категорично не.  Положителните отговори са 78%, а отрицателните 22%.

Зададохме въпрос на водещи български обществени анализатори: Как ще коментирате резултатите от анкетатa и  според вас грехота ли е да се плащат данъци у нас днес? Теофан Германов, Владимир Шопов, Георги Ангелов, Борислав Ангелов (не са братя Smile ), Младен Дочев и Иво Инджев.

Никой не знаеше кои са другите участници и какво са отговорили. Ето и техните интересни отговори, разкриващи важна част от картината на съвременното българско общество :

 

ИВО ИНДЖЕВ (журналист):

Разбираема и оправдана е критиката срещу корупцията. Да, това е подтекстът на позицията, според която на държавата не може да се вярва. Защото тя, в лицето на своите чиновници, краде. От нашите данъци.

Предлагам на политиците да си „откраднат” полезни идеи от тези нагласи. Например: че хората искат по-малко държава. Особено такава държава, която заплашва в момента, че иска ( чрез овластените) да прави ляв завой-завой към повече държава.


МЛАДЕН ДОЧЕВ (политолог):

Не плащането на данъци, а начинът на разходване на събраното от фиска  може да бъде определено като   "грeхота". Местните данъци се харчат  така както вероятно и в "прогнилата" Османска империя не са били  харчени. Една и съща улица се асфалтира есен и пролет поради  "качеството" на изработката. Буквално ежегодно общините кърпят един и същ междуградски или междуселски път.
В сферата на здравеопазването нещата стоят още по-критично. чудовищни  средства се хвърлят в направления които нито са наложителни, нито жизненонеобходими, докато пациенти изплащали десетилетия наред  здравните си осигуровки са лишавани от правото на лечение на животоопасни заболявания с мотиви като "липса на достатъчно средства", или пък "надхвърлил възрастта за ефективно лечение".

 

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ (политолог):

Въпросът зададен по този начин е най-малко некоректен, съдържа мнение и констатация. Цели да постигне определен субективен отговор и го получава. Предопределя резултата от анкетата, бих се изненадал и усъмнил, ако беше различен. От тук той води до логичната за българина адрешковщина. Да гледа на държавата като мащеха. Българинът има прекалено големи патерналистични очаквания към собствената си държава и хич не иска да си зададе първо въпроса какво той е направил за нея и след това да отправя претенциите си към нея. От плащането или  не на данъците е един от критериите определящи съпричастността към определена общност. Едно е да критикуваш и негодуваш модела на данъчната система, размера на данъците, а съвсем друго е плащането им. Но ние май не искаме да правим разлика между двете, защото така ни изнася.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
(икономист) :

В България данъчното бреме е сред най-високите в региона, а в същото време качеството на публичните услуги е ниско (пътища, образование, здравеопазване, съдебна система, бюрокрация и т.н. – няма нищо, което да е достатъчно качествено). С две думи, държавата отнема много средства от гражданите и фирмите, но не им връща някакви услуги насреща. Освен качеството на услугите, другият проблем е, че високото данъчно бреме пречи на икономиката. Данъкът върху доходите и данък печалба бяха намалени, но осигуровките и косвените данъци остават много високи. Ако искаме да стимулираме труда, не бива да го облагаме с толкова високи осигуровки – защото това дестимулира труда, дестимулира и инвестициите в квалификация, образование и съответно пречи на повишаването на доходите.

 

ВЛАДИМИР ШОПОВ, Sophia Analytica :

Получените резултати определено не изненадват, защото показват нещо, което отдавна знаем, а именно, че в България няма връзка между това, което отнема държавата и това, което предлага като услуги. В голямата си степен това се дължи на корупция, неефективност, чувство на безнаказаност, чувство на сигурност от страна на политическата класа, че лошите или липсващи услуги не водят до протести и бунтове. Повечето от тях разбират, че има един неписан договор между граждани и държава, по силата на който тя толерира укриването на данъци стига гражданите да не изискват повече от базовия минимум публични услуги. Хората не виждат смисъл в плащането на данъци, защото знаят, че когато им се наложи да ползват такива услуги те и без това плащат „втори данък”, но не на държавата, а на някой доктор, чиновник и т.н.

Разбира се, че данъци трябва да се плащат, иначе се разпада самата публичност, държавност, базова солидарност. По-важното е акта на плащане да бъде съпроводен от по-осъзнато и настоятелно изискване за наличие и качество на услугите. В политически план, това означава и да се намалява частта от БВП, която отива при държавата. След като не може да управлява тези средства, те трябва да остават при хората, които самостоятелно да си търсят някои от услугите. Това е и най-сигурния начин българските граждани да станат финансово компетентни, да се научат да си управляват средствата. В момента, обаче, не се оформя управление, което доброволно да се откаже от огромния бюджетен ресурс и порочната практика да произвежда поданици чрез бюджетните си подаяния.

 

ТЕОФАН ГЕРМАНОВ (политолог):

Мисля, че този отговор съдържа няколко пласта на мислене:
Отколешното (от Османското робство) по-„специално” отношение на българина към държавата.
Второ-  неудовлетворението от това как държавата харчи данъците на данъкоплатеца. Факт е, че у нас има близо сто хиляди чиновници, много привилигировани държавни комисии и комисийки, които акумулират милиони за сгради, лимузини и щатни бройки, а не вършат нищо.
Трето – опасенията от корупция в обществото ни.
От друга страна е факт, че държавата ни има уникално ниски данъци – прословутият 10-процентов плосък данък, както и доста добро за бизнеса данъчно облагане. В този смисъл опасението на хората не е от големината на данъците, а от тяхното разпределение и разходване, от контрола върху парите ни.
И все пак, една подобна анкета показва, че на промяна в мисленето подлежим и ние, хората, които плащаме данъците си със съзнание, че върши грях, както и държавата, която ни оставя това съзнание на моменти.
 


 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПОТРЕБНО НИ Е ЦЕННОСТНО – ДУХОВНО ВЪЗКРЪСВАНЕ НА НАЦИЯТА

КОАЛИЦИЯТА БСП – НДСВ – ДПС ПОЕ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

 

50 % ОТ СОФИЙСКИТЕ УЧЕНИЦИ ПИЯТ, ПУШАТ, НЕ СПОРТУВАТ  

АЛО, ЕЛИТЪТ!…САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ

КОИ СА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ? 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1059

Posted by on май 8 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.