ТАТЯНА ДОНЧЕВА: ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИМ С МУТРEНСКИЯ ПЕРИОД


ПЪРВАНОВ Е ЧАСТ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА, ЗА КОЯТО ОБЩЕСТВОТО ОСЪЗНАВА, ЧЕ ПРЕЧИ НА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА

Татяна Дончева е родена в Трявна. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като прокурор в Габрово и в Софийската градска прокуратура, после и като адвокат. Член е на Висшия съвет на БСП. Депутат от Габрово в 38-то и 39-ото Народно събрание, сега е зам. – председател на парламентарната група на Коалиция за България в 40-ото НС.

Как последно Румен Петков беше убеден да подаде оставка, г-жо Дончева?

Нямам представа. Бъдещето ще покаже. Истината е, че положението беше неудържимо. С агонията в последните седмици и със забавянето на решението ние постигнахме няколко „ефекта”. Първо, президентът и премиерът се ангажираха по начин, от който партията и правителството не могат да извлекат позитиви. Второ, започна международен натиск, България стана важна тема за световните медии, и то от възможно най – лошата страна – връзките между управлението и организираната престъпност. По – лош жребий България не би могла да хвърли в момента.

Какви ще са последствията за държавата и за кабинета?

Става дума за преки обвинения за връзки на върха на МВР с организираната престъпност и за провеждане на държавна политика, която не гарантира сигурността на гражданите, доброто функциониране на министерството и изпълняване на неговите конституционни функции. Аз и сега твърдя, че не законът за СРС-тата ни е проблемът, а абсолютното игнориране на неговото точно прилагане. В МВР господстваше кадрова политика, която беше подчинена на девиза „Всеки старшина – главен секретар”

Ген. Илиев и ген. Танев са кадровите грешки?

Не. Има много кадрови грешки на равнище директори на национални служби, на дирекции, на ключови постове в министерството. Отражението от всичко това върху държавата е тежко. Скандали съпътстваха целия досегашен мандат – на практика нямаше месец без скандал, напоследък се сгъстиха и до всяка седмица. Агонията в последните седмици блокира ведомството. Тия безкрайни мащабни проверки, в които някой търсеше неизвестно какво и с доводи, че и тия преди нас, ако знаете какви неща са правили. Това ми прилича на крадец в супермаркет, хванат със салам, който обяснява, че вчера вие сте откраднали кренвирши…

Е, малка ли е комедията на вашия политически театрален терен?

Не е…(смее се.) Но днешната ситуация съдържа и един голям потенциал. Мутрите, които се появиха в началото на 90-те години на миналия век, на приливи и отливи пребиваваха в българския политически и обществен живот. Имаше време, когато се смяташе, че те са превзели държавата, имаше периоди, когато Иван Костов твърдеше, че е отвоювал държавата от мутрите. Да, вярно е, имаше някакъв прогрес, махнаха стикерите от магазинчетата и колите. Но с този период с свързва и един отявлен сикаджия като Славчо Христов, който беше еманация на кръга „Олимп”. И до ден – днешен някои казват, че продължава да поддържа бизнес и всякакви връзки с партията на г-н Костов.
От тези години остана една известна банка. Сега се казва СИБАНК, някога се казваше банката на Кюлев. Тя стана на Славчо Христов по време на Костов, без някой да може да обясни като как стана това, как се разплатиха и защо всъщност се получи. Когато Костов падна и дойде Сакскобурготски, тя продължи да бъде банката на властта и премина у Цветелина Бориславова, разбирай Бойко Борисов пак по доста неясен начин. До ден днешен парите на държавата са в тая банка. Преходът също е заровен в тази банка, тя е илюстрация, че българският преход течеше като мътна вода и в крайна сметка завърши с опит мутрите да бъдат напълно легитимирани.

Как точно?

Като икономически субекти и политически кукловоди. В началото една част от тях имаха имоти в САЩ, след това имаше време, когато не можеха да отидат в САЩ, защото не им издаваха визи. После искаха да станат европейски граждани – на Монако, на Лондон…По някое време те не можеха да станат такива, но можеха да придобият собственост там.

Добре, ако сега теглим чертата, какво излиза?

Че икономически субекти, възникнали като силови групировки, имат ключово участие в петролния бизнес, в застраховането и особено в инфраструктурата. Може да се каже, че парите от незаконна дейност се вкараха в легални форми. Въпросът е дали беше преустановена незаконната дейност, или тя е толкова голяма и те са толкова мощни, че вече могат да си определят и да диктуват местни избори дори в големи градове. Да имат ключова квота съветници, без тях големи политически сили да не могат да се явят сериозно на избори, да получават големи инфраструктурни проекти от съдбоносно за държавата значение. Сега например предстои да решим големите си магистрали, големите си тунели. Когато целият инженеринг е със съмнителна репутация, възниква въпросът къде е държавата. Отделни министри са представители не толкова на своите партии, колкото на определени бизнесгрупи, които са ги промотирали. Това смятам за много тежък и за много важен пред България проблем, който тя има днес възможност да реши поради стеклите се обстоятелства.

Как? Като се вадят материали от СРС-та и тайни стенограми ли?

Пред българските генерали от МВР първо бих поставила изискването да не крадат и да не мълчат. Бих искала да говорят пред държавното ръководство за проблемите в държавата и да участват в тяхното решаване. Не знам на кого са необходими някакви мучащи МВР генерали, които само козируват и правят лицеви опори. Част от тези хора, които приказват днес, говореха с парламентаристи и от управляващите, и от опозицията още когато бяха на високите си постове в МВР. Не е възможно те да са говорили с депутати, за което аз знам, а да не са правили това с ключовите фигури в държавата за нейните проблеми. Ако не са говорили, смятам, че това е зле за главите на държавата – не са доловили, че има проблеми, и не са повикали когото трябва.

Вие къде виждате решението от днешната ситуация? Предсрочни избори?

Едва ли те са първото решение, към което трябва да престъпим. То може и до това да се стигне, но мисля, че трябва да търсим изход в рамките на тази парламентарна конфигурация. Опозицията също трябва да бъде привлечена в отвоюването на държавата от мутрите, ама наистина, а не наужким само със стикерите. Необходимо е участие на политиците, на бизнеса, на гражданите, като на всеки се обясни какво точно той трябва да даде. За да приключим с мутренския период.

Какво стана с БСП? Приемате ли тезата, че Станишев е отвоювал партията от Овчаров и Петков, но още не е готов за нея?

Не, много е смешна. Една партия има отбор. Все едно да кажете, че лявото крило и левият бек отвоювали отбора от дясното крило и десния бек. За да играе добре отборът на БСП, всички играчи на игрището трябва да играят силно и ефективно.

Отбор, дори съставен само от звезди, не играе добре, ако в него има напрежение. Има ли го в БСП?

В отбор, съставен от посредственици, каквото и да направите, резултатът винаги е посредствен като за В група. Румен Петков и Румен Овчаров са много различни хора, те бяха чисто спекулативно натрапвани през годините като силни фигури. Истината е, че Овчаров има сила в професията си, в икономическите си и международните контакти и сериозно е работил върху себе си. Петков има имидж на силовак, каквото и да значи това.

Възможно ли е да обединят интересите и усилията си срещу Станишев?

Това, което ми казвате, е много смешно. Смешна е самата теза как Сергей отвоювал партията. Няма завоевател, изглеждащ безпомощно! По – скоро сме на път да отвоюваме политиката от пиарите и социолозите. Защото в анализа на тази криза се видя, че голяма част от тъй наречените политически анализатори отдавна са захлебени и се интересуват само от това кой им плаща. Имам подозрения, че някои хора са останали с филма „Вчера” в края на 1989г. Когато номенклатурните им татковци ги бяха наслагали в едни институции около Комитета за култура, около ЦК на БКП, около някои институти на АОНСУ. Обаче, като си заминаха гурутата, които да им казват как се развива обществото, се оказа, че те креативност нямат.

Президентът не е ли прекалено мълчалив през цялото време на кризата?

Ролята на Първанов ще се изясни в два аспекта. Единият е, като проследите компанията му от последните години, с която си прекарва времето, която го спонсорира, ходи на лов, прави обществените си инициативи. И другият аспект – който маркира неговите амбиции. А те в тази ситуация са следните: след като загуби ключовия си човек в правителството, да се опита да участва в много сериозно преструктуриране на това правителство под негова егида и под негово влияние, използсвайки хората, които сега е пласирал около премиера. Ако това не може да стане, да положи усилия да съкрати мандата на правителството, защото един служебен кабинет ще бъде реден от него. Първанов е част от тази система, за която обществото осъзнава, че пречи на развитието на България и че трябва да бъде премахната.

Интервюто е дадено пред в-к "24 часа"
Заглавието и подзаглавието са изведени от Общество.нет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1005

Posted by on апр. 17 2008. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.