ЯНИС БУРНУС: ПОЛИТИКАТА НА ЕВРОПА СПРЯМО EМИГРАНТИТЕ Е КАТАСТРОФАЛНА

АКО ГРЪЦКИЯТ НАРОД УСПЕЕ ДА БУТНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО – ПОСРЕДСТВОМ СТАЧКИ И ИЗБОРИ – МОЖЕМ ДА СПРЕМ КАТАСТРОФАТА

ДЕФИЦИТЪТ И ДЪЛГЪТ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ – ПАДАТ. ЗАТОВА ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ МНОГО ПО-ГОЛЕМИ, КАЗВА ОЩЕ ГРЪЦКИЯТ ПОЛИТИК

Янис Бурнус е член на Коалицията на левите и екологични движения в Гърция (Синасписмос). Член на ЦК . Завежда отдела за европейска политика на организацията. Член на Управителния съвет на Европейската левица.

 

Господин Бурнус, как стана така, че Гърция се оказа на опашката на Европейския съюз? Само световната финансова и икономическа криза ли е причината?
Кризата в Гърция е резултат на политиката, която водеха последните двадесет години, както гръцкото правителство, така и социалистическата и другите партии в парламента.
Гърция въведе еврото главно за работещите хора. И през всичките тези години имаше изключително малка част от тях, които забогатяха – говоря за банкерите, собствениците на големите конструкторски бюра, на големите предприемачи и за корабособствениците. И докато всички те се обогатяваха, обикновеният гръцки народ беше принуден да взема заеми. Заплатите и пенсиите бяха много ниски и бяха необходими много пари, за да могат обикновените хора да задоволяват своите нужди, за да може Гърция да има едно добро здравеопазване, да бъде това, което наричаме социална държава. Но това всъщност никога не се случи, правителството никога не успя да покрие всички нужди на народа. И така сега цялото общество усеща последиците от кризата и е принудено да ги заплаща по изключително строги закони, за работата, за пенсиите. Също така изключително големи са пораженията върху обществената сигурност. И затова много гърци се противопоставят като стачкуват.

Как изглежда животът днес в Гърция под погледа на Световната банка за развитие, Международния валутен фонд и други кредитори? Вие имате над 100 милиарда евро заеми.

Според мен този проблем може да бъде решен само на нивото на цяла Европа. Тези заеми не са проблем само на Гърция, нито са проблем само на Ирландия и Португалия. Около 60% от дълга на Гърция е във френски и немски банки. Обаче все пак съществува едно решение – социалдемократите в Европейския парламент да разберат, че само благодарение на европейската солидарност и единност може да се реши  проблемът с дълга. В момента те правят точно обратното.

Господин Бурнус, вие се оказвате най-протестиращата държава. Протестирате за всичко – срещу намаляването на пенсиите, заплатите, съкращаването на работни места, срещу увеличаването на данъците. И днес учителите протестират, борят се за заплата от 1 400 евро. Това манталитет ли е или нещо друго?
Аз ще кажа нещо друго – че до сега, за една година, ако направим сметка какви мерки е взело правителството, ще оценим, че всъщност стачките са били доста малко. Трябва съпротива от страна на работниците.
Работещите в публичния сектор са загубили 35 % от заплатите си, а в частния – 20 %. И никой не обяснява как ще се реши проблемът с дълга. Дефицитът и дългът се увеличават, заплатите и пенсиите – падат. Затова протестите трябва да бъдат много по-големи.
Аз мисля, че нашето поколение, с голямо раздвижване, може да спре социалната катастрофа. Нас не ни интересува трагедията, катастрофата на частните банки. Това, което ни интересува е народът, който днес е на пътя на една голяма катастрофа. Единственият начин е да има единство и да се противопоставим на правителството.

Въпреки кризата, вие сте залети с нелегални емигранти. По българската телевизия показаха цели райони в Атина, които приличат на Пакистан. Емигрантите фактор ли са в кризата?

Гърция е вратата към Европа. А политиката на Европа спрямо eмигрантите е катастрофална. Незаконните емигранти, без паспорти, не искат да останат в Гърция, те искат да отидат в други европейски страни – Германия, Франция, Италия. Цели родове, семейства идват в Гърция, защото знаят, че другаде е много трудно да намерят работа, но не искат и да се разселват тук.
Трябва днес да се промени политиката на Европейския съюз и Дъблинското споразумение втора част. Защото Дъблинското споразумение забранява на гръцките емигранти да отиват в други страни в Европа, въпреки, че тя е членка на Европейския съюз.
Емигранството е един голям проблем, който полицията още не може да спре. То се спира от другите държави. Затова ние, работещите гърци, не смятаме, че трябва да се чувстваме някаква тяхна опозиция. Емигрантите трябва да се приемат и да имат едни и същи права.

Как виждате бъдещето, какво може  да се случи оттук нататък?

Бъдещето в Гърция може да се определи от съпротивителните инициативи на гръцкия народ. Ако той успее  да бутне правителството – посредством стачки и избори можем да спрем катастрофата. И ние затова се борим.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3751

Posted by on мар. 19 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.